TARIMIN DİLİ…

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İyi Tarım Uygulamaları; sağlıklı, kaliteli, verimli tarımsal üretim yanında güvenli gıda tüketimi açısından oldukça önemlidir. İyi tarım uygulamaları ile üreticilerimizin kazancı ve rekabet gücü artacağı gibi tüketicilerin sağlığı da korunmuş olacaktır. Aynı zamanda iyi tarım uygulamaları; çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen tarımsal bir üretimdir. Bu üretim ile doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile güvenilir ürün arzı da söz konusudur.

İyi tarım uygulamalarının yönetmeliğe uygun olarak yapılıp yapılmadığını belirlemek, kayıtları tutmak, sonuçları rapor etmek vb. gerçekleştirilen bazı işlemler vardır. Bu işlemler, ilgili iyi tarım uygulamaları faaliyetlerinin mevzuata uygun yapılıp yapılmadığını Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu adına kontrol etmek üzere bakanlık tarafından yetkilendirilen gerçek kişi yani kontrolör görevlendirilir. KSK, yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde, tarımsal ürünlerin kontrol ve sertifikasyon işlemlerini yapmak üzere bakanlık tarafından yetkilendirilen tüzel kişileri ifade eder.

İyi tarım uygulamaları faaliyetlerinde bulunan yönetmelik hükümlerine uygun olarak grup sertifikasyonu (örneğin; Erik Üreticileri Birliği) kapsamında üretim yapan, işleyen ve/veya pazarlayan tüzel kişileri veya bu yönetmelik hükümlerine uygun olarak üretilmiş tarımsal ürünü bireysel sertifikasyon kapsamında işleyen ve/veya pazarlayan tüzel kişiler, müteşebbis olarak adlandırılır. Genel bir ifade ile İTU yapan çiftçi, müteşebbis olarak adlandırılır.

İyi Tarım Uygulamaları, bakanlıkça belirlenen uygunluk kriterleri ve kontrol noktaları doğrultusunda gerçekleştirilir. Üretilen tarımsal ürünler, kontrol edilerek sertifikalandırılır. Müteşebbisler; sertifikalarını (yönetmeliğe uygunluğu belirlenen tarımsal ürünün, üretici veya üretici grubu adına belgelendirilmesi işlemi sertifikasyon olarak tanımlanır) mutlaka beyan etmek zorundadırlar. İyi Tarım Uygulamaları; üretici, üretici örgütü veya müteşebbis ile Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu arasında tarafların sorumlulukları, hakları ve anlaşmazlıklarını düzenleyen sözleşme doğrultusunda yürütülür.

Elde edilen İTU ürünleri için T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın İyi Tarım Uygulamaları destek miktarları Tablo 1’de yer almaktadır.

Tablo 1. T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın İyi Tarım Uygulamaları destek miktarları.

İyi Tarım Uygulamaları Desteklemeleri

​(TL/da)

Meyve- Sebze

50 TL/dekar

Örtü Altı

150 TL/dekar

Süs Bitkileri, Tıbbı Aromatik Bitkiler

100 TL /dekar

Mazot ve Gübre Desteği

Mazot ve Gübre

11

Kaynak: T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İyi Tarım Uygulamaları’nda karar aşamasında risk değerlendirmesi konusunu bir sonraki yazımda işleyeceğim. Bol kazançlı ve bereketli üretimler dilerim.

TARIMIN DİLİ…

Tarımın dili

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlıklı olmak, sağlıklı beslenmek, temiz çevrede yaşamak, mutluluğun başlangıcıdır.

Tarımsal ürün ve tarımsal faaliyetler, bir ülkenin ekonomisinde önemli yer tutmaktadır. Sağlıklı bir yaşam, sağlıklı bir tarımsal faaliyetler ile gerçekleştirilebilir. Tarımı üç ana başlık altında toplayabiliriz. İlki, çevremizde geçmişten günümüze yapılan, klasik yöntemlerin uygulandığı geleneksel tarım olarak isimlendirdiğimiz konvansiyonel tarım. İkincisi, iyi tarım uygulamaları ve üçüncüsü de organik tarım.

Büyüklerimizin uyguladığı, yılların alın teri, yılların tecrübesi geleneksel tarım yöntemlerimiz, tabi ki bir kenara bırakılamaz, bırakılmamalıdır. Ancak bu yöntemler kontrollü uygulanmalı, toprak ve yaprak analizi sonuçları doğrultusunda uzman kişilerin önerileri ile gübreleme işlemleri gerçekleştirilmelidir. İşte bu noktada iyi tarım uygulamaları devreye giriyor.

İyi tarım uygulamalarında geleneksel tarımsal faaliyetlerimize destek olan toprak analizi, o bitki türünün ihtiyaç duyduğu bitki besin elementlerinin ne dozda ve hangi dönemde uygulanması gerektiği konusunda yol göstericidir.

Yine hastalılık ve zararlılarla ilgili yapılacak tüm mücadele yöntemleri, iyi tarımda ilacın (pestisit) uygulama dozu ve uygulama ile hasat arasında geçmesi gereken süre dikkate alınır ve hasat, bu süre dolduktan sonra gerçekleştirilir.

Ancak unutulmaması gereken bir husus daha var. İyi tarım uygulamaları ürünü ve organik tarım uygulamaları ürünü olarak adlandırılacak ürünlerin öncelikli olarak taşıması gereken bir özellik vardır. Bu iki uygulama ürünü de bakanlık tarafından onaylanmış, kontrol ve sertifikasyon kuruluşu tarafından sertifika verilmiş olması gerekmektedir. Bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgileri bir sonraki yazımda paylaşmak istiyorum sizlerle.

Sağlıklı, kazançlı ürünler, üretimlerde görüşmek üzere.

Tarımın dili