Sanat, ortak değerimizdir

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aydınoğlu Beyliği’nin Kuruluşunun 700. Yıl Etkinlikleri, 2008 yılında Gazi Umur Bey Anıtı’nın açılması ile başlamıştı. Yine aynı yıl Birgi Belediye Başkanı M. Cumhur Şener, Birgi Ataullah Efendi Medresesi’ni (İmam Birgivi Medresesi) El Sanatları Merkezi’ne dönüştürmüş, geleneksel sanatlar başta olmak üzere yörenin sanatçılarını orada toplamıştı. Birgi El Sanatları Merkezi’nde hat sanatı atölyesi, kukla sanatı atölyesi, kaligrafi atölyesi, resim atölyesi, Birgi Kadın Kooperatifi’nin ürünlerinin sergilendiği atölyeler mevcuttu.

Büyükşehir Yasası’yla (6 Aralık 2012) beldeler ve köyler, mahalleye dönüştürülerek Büyükşehir’e bağlandı. Bu tarihten bir süre sonra İmam Birgivi Medresesi, Ödemiş Belediyesi’nin uhdesine geçmiş oldu. Ödemiş Belediyesi, medresede tadilat yapılacağı gerekçesiyle Birgi El Sanatları Merkezi’ni kapatmış, medresede sanat icra eden ve Birgi’ye değer katan tüm sanatçıları da medreseden çıkarmıştı. Uzun süre boş kalan medrese, bugünlerde Turizm Bürosu ve zabıta noktası olarak kullanılmaktadır.

2012 yılında Aydınoğlu Mehmet Bey Camii’nin (Birgi Ulu Camii) yapılışının 700. yılı etkinlikleri çerçevesinde Ödemiş Geleneksel Sanatlar Derneği (ÖGESAD), Ödemiş Kaymakamlığı’nın himayesi ve Birgi Belediyesi’nin destekleriyle Birgi Ulu Camii Paneli düzenlendi. Başkanlığını yürüttüğüm dernek, Birgi Belediyesi ile ortak çalışmalar yaparak bölgenin tarihi, kültürü ve sanatı ekseninde yürütülen faaliyetlere destek vermek suretiyle ortak projeler gerçekleştirdi. Yine derneğimiz, 2013 yılında Birgi Belediyesi ile birlikte İmam Birgivi Paneli düzenleyerek bölgemizin manevi önderlerinden İmam Birgivi’nin tanıtılması yönünde faydalı bir etkinliğe katkı sağlamış oldu. Bu faaliyetlerin yanında yurtiçinde Birgi, Ödemiş, Tire, İzmir ve Aydın’da, yurtdışında ise Kosova-Prizren ve Arnavutluk-Tiran’da onlarca kültürel etkinliğe ve sanatsal çalışmalara katılan derneğimiz, bölgemizin kültür ve sanat çalışmalarına katkı vermeye devam etmektedir.

Derneğimiz, Birgi El Sanatları Merkezi’nden sonra bir süre de Ödemiş Arasta Çarşısı’nda çalışmalarına devam etmiştir. Derneğimiz, 2019 yılının ortalarında Birgi İmam Birgivi Medresesi’nin kültür ve sanat merkezine dönüştürülmesine yönelik proje hazırlayarak Ödemiş Belediyesi’ne sunmuştur. Proje, özü itibariyle İmam Birgivi Medresesi’nin Geleneksel Sanatlar Merkezi’ne dönüştürülmesi, Aydınoğlu Beyliği ve Osmanlı dönemi sivil ve dini mimari eserlerinin yanı sıra inanç turizmi ile de öne çıkan Birgi’nin adının dünyaya duyurulması noktasında yapacağımız faaliyetleri içermekteydi.

İmam Birgivi Medresesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Ödemiş Belediyesi’ne tahsis edildiğinden derneğimizin kullanımına verilemeyeceği hususunda tarafımıza şifahen bilgi verildi. Birgi olmuyorsa Ödemiş ilçe merkezinde bulunan belediye dükkanlardan birinin derneğimize tahsis edilmesi yönünde yaptığımız girişimler ise sonuçsuz kaldı. Ödemiş Belediyesi’nin Ödemiş Geleneksel Sanatlar Derneği’ne (ÖGESAD) bir yer tahsisinde bulunacağı ümidini hala taşıyoruz. Kültür ve medeniyeti kuran sanatçılar ve öğretmenlerdir. İnşa ettiğimiz medeniyeti ihya edecek ve yaşatacak olan gençleri yetiştirecek olan eğitimciler ve sanatçılardır.

Değerli dostlar, günümüzde kültür ve sanatın önemini anlatmaya sanırım gerek yoktur. Sanat, hepimizin ortak değeridir. Ben ve bir grup sanat sevdalısı arkadaşım, kültür ve sanat çalışmalarımızı yürütecek bir binamız olmadığından çalışmalarımızı yapamıyoruz. Kurumlarımızın desteği, bizi daha da güçlü kılacak ve bölgemiz için ortak değerler üretmeye devam edeceğiz. Sivil toplum kuruluşlarının amacı da budur zaten. Değerler üretmek, kurumlarımızın çalışmalarına destek olmak ve ortak değerlerimizi korumak. Dernek olarak amacımız; kültür ve sanat çalışmaları üretmek, gençlerimize ve çocuklarımıza sanat kursları açmak, geleneksel sanatlarımızı tanıtmak ve korumaktır. Ayrıca bölgemizin kültür ve sanat değerlerine sahip çıkmak, geleceğe taşımaktır. Ödemiş’in kültür ve sanat birikimini yurt içi ve yurt dışı bilimsel toplantı, sergi ve festivallerde tanıtmaktır.

Bünyemizde yer alan sanatçı arkadaşlarımız, eğitimcilerimiz akademisyenlerimiz ve sanat tarihçi hocalarımızla derneğimizin çalışmalarını üst noktalara taşıma gayreti içindeyiz. Bize bu imkan verilir ve ihtiyaçlarımız karşılanırsa sanatsal ve kültürel alanlarda yapacağımız çalışmalarımızla Ödemiş ve çevresine katkı sunacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Sanatın tüm toplumsal hastalıklarımızı iyileştirici bir gücünün olduğu da asla unutulmasın.

Bayram sonrası sağlıklı ve tasasız günler diliyorum. Sağlıcakla kalın, sanatla kalın efendim.

Sanat, ortak değerimizdir