Sakatatlar ne kadar sağlıklı?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sakatat, organ eti olarak da adlandırılan kasaplık hayvanların kesimi ile elde edilen, karkas dışındaki tüketilebilen iç organlara denir. Sakatatlar, kırmızı ve beyaz olmak üzere ikiye ayrılır. Kırmızı sakatatlar grubuna kalp, böbrek, karaciğer, akciğer, dalak, dil, ve baş eti; beyaz sakatatlar grubuna ise işkembe, ince bağırsak, billur, beyin, omuriliği gibi çeşitli doku ve organlar girer. Vücut depo organları olması sebebiyle A vitamini, B grubu vitaminlerinden beslenme için esansiyel olan B1 (thiamine), B2 (riboflavin), niasin, folasin, B6 (pryodaksin) ve B12 vitaminleri ve mineraller yönünden oldukça zengin gıdalardır. Kırmızı ete göre vitamin ve mineral açısından daha zengin bir kaynaktır.

Sakatatın faydaları

Demir kaynağıdır. Sizi daha uzun süre dolgun tutar. Birçok çalışma, yüksek proteinli diyetlerin iştahı azaltabileceğini ve dolgunluk duygularını arttırdığını göstermiştir. Ayrıca metabolik hızınızı arttırarak kilo kaybını teşvik edebilirler. Kas kütlesinin korunmasına yardımcı olabilir. Organ etleri, kas kütlesinin inşası ve tutulması için önemli olan yüksek kaliteli bir protein kaynağıdır. Büyük kolin kaynağıdır. Organ etleri, pek çok insanın yeterince alamadığı beyin, kas ve karaciğer sağlığı için gerekli besin maddesi olan kolinin en iyi kaynakları arasındadır. Daha ucuzdur. Organ etleri, popüler bir et kesimi değildir ve bu nedenle ucuz fiyatla onları sık sık alabilirsiniz. Hayvanın bu kısımlarını yemek, yemek atıklarını da azaltır.

Sakatat tüketmenin ne gibi riskleri var?

Hayvanların dışarıdan aldıkları tüm kimyasal maddeler, metabolizmalarına girerek vücutlarında birikebilir. Bu birikme ise sakatatlarda olabilir. Sakatatlar; insan vücuduna zararlı olan virüsleri, parazitleri ve toksik öğeleri de depolama özelliğine sahiptirler. Bazı sakatatlarda (akciğer, dalak, karaciğer) içi su dolu kesecikler olur. Keseciklerin kesilerek sakatatlardan ayrılması, hastalık etmeninin yayılmasına neden olabilir! Bu sebeple kesinlikle kesecikler içeren sakatatlar tüketilmemelidir. Sakatatları sık tüketmek, kalp damar hastalıklarını tetikleyebilir çünkü kolesterol ve doymuş yağ içerikleri yüksektir.

Gut hastalığı olan kişiler

Gut, yaygın bir artrit türüdür. Kandaki yüksek ürik asit düzeylerinden kaynaklanır, bu da eklemlerin şişmesine ve hassaslaşmasına neden olur. Diyetteki pürinler, vücutta ürik asit oluşturur. Sakatatlar, özellikle purinler açısından yüksektir. Bu nedenle gut varsa, bu yiyeceklerden uzak durmak gerekir.

Sakatat etleri, ne kadar zengin içeriği olursa olsun sağlıklı bireyler için ayda iki defadan fazla tüketilmemelidir. Kızartma ve çok yağla pişirmek yerine haşlama ya da ızgara tercih edilmelidir.

Sakatatlar ne kadar sağlıklı?