Ramazan ayında kan şekerinizi dengede tutun!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ramazan ayındaki en büyük şikayetlerden biri de kilo almaktır. Oruçluyken gün boyu bir şey tüketilmediği için iftara doğru kan şekeri düşer. Bu yüzden iftarda kısa zamanda yemek yeme ihtiyacı ve kan şekerini yükseltme arzusu içinde bulunuruz. Bu sebeple de iftarda ihtiyacımızdan fazla yemek tüketiriz. Hızlı ve fazla yemek yeme, tatlıya aşırı yüklenme, sonrasında da hareketsiz kalma kilo almanın başlıca sebeplerindendir. Uzun süreli açlığın metabolik hızı yavaşlattığını da düşünürsek özellikle sahurda dengeli beslenmeyenlerin kilo alma olasılığının daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Sahuru atlamayın!

Sahurda yapılan seçimlerde gün boyu sizi enerjik ve tok tutacak yiyecek ve içecekler olmalıdır. Aynı zamanda kan şekerini hızlı yükseltmemeli ve susuzluğunuzu dengeleyebilmelidir.

Sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yiyerek yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalıdır. Geç saatlerde yenen ağır yemeklerin gece metabolizma hızı düştüğü için yağa dönüşme ve karın-kalça bölgesinde yağlanma oluşturma riski yüksektir.

Sahurda yapılacak güzel bir kahvaltı, bir gün sonrasının orucuna hazırlık için idealdir. İftarda olduğu gibi sahurda da ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Peynir, yumurta, süt, lifli gıdalar, ideal bir sahur sofrası için yeterlidir. Susuzluğu arttıracağı için sahurda zeytin yerine 4-5 ceviz veya 10-15 badem fındık gibi seçimler, 1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı daha iyi tercih olarak karşımıza çıkar.

Ana yemek tercih edilirse kıymalı veya tavuklu sebze yemekleri, baklagiller, bulgur, kepekli makarna, mercimek ve bulgur eklenmiş tahıllı çorbalar yenebilir.

İftarda sabırlı olun!

Oruç açarken hurma, peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar iyi birer alternatiftir. Mercimek, sebze çorbası ve soğuk çorba gibi hafif çorbalar da tercih edilebilir. Orucu açtıktan sonra önemli olan nokta; -eğer mümkünse- yarım saat beklemektir. Devamında az yağlı et yemekleri, baklagiller, her türden mevsim sebzeleri, zeytinyağlılar, salata, yoğurt gibi gıdalar idealdir. İftardan sonra ise belirli zaman aralıklarıyla iki ara öğün yapılmasını tavsiye ediyoruz.

Tatlıya dikkat edin!

Vurgulamak istediğim bir diğer nokta ise tatlı isteğinizi kontrol altına almanız gerektiğidir. Ramazan’da sizin de tatlı tüketme isteğiniz artıyor olabilir. İftarda lezzetli tatlıları sofranızdan eksik etmek istemiyor olabilirsiniz, bu konuda yalnız değilsiniz. Nedeni de çok basit: Bütün gün mideniz boş olduğu için kan şekeriniz düşüyor.  Oruçlu olmanın verdiği iştah artışı da bu durumu körüklüyor. Ancak normal beslenme düzeninde bile dikkat etmeniz gereken şeker tüketimine Ramazan ayında daha da hassasiyet göstermelisiniz. Ağır şekerli tatlar yerine hafif tatlılar tercih etmelisiniz. Bu nedenle tatlı seçimine iftardan bir saat sonra karar vermeniz, daha sağlıklı bir seçim yapmanızı sağlayacaktır.

Sağlıklı ve huzurlu bir Ramazan ayı dilerim.

Bu yazı gazetemizin 9 Nisan 2021 tarihli sayısında kullanılmıştır.

 

Ramazan ayında kan şekerinizi dengede tutun!