Rahim Gür Öğretmenim asla boyun eğmedi!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Aramızda yüzlerce kilometre uzaklık olsa bile gönülden bağlı olduğum hayata bakışını ve mesleğine bağlılığını-başarısını hep kendime örnek aldığım değerli bir öğretmen ağabeyimdi Rahim Gür. En son “Kitap Kokusu” adlı kitabının tanıtımını yaptığımda aramış, hal-hatırını sormuştum. Salgından önceki yılların birinde her zaman uğradığı Ödemiş Öğretmenevi’nde karşılaşmıştım. Eşiyle birlikte soluklanmaya gelmişlerdi. Ayaküstü konuşmak nasip olmuştu. Babam, Ödemiş’ten her Ankara’ya geldiğinde Rahim Gür öğretmenimin selamını söylerdi.

Çalışkan, üretken, direngen, başarılı bir öğretmendi. “3 şiir, 1 deneme, 1 öykü, 3 eğitim incelemesi, 3 anı, 3 kitap tanıtımı ve incelemesi”(1) hazır kitabının olduğunu belirtmiş ve  “yenilerini eklemekteyim” demişti. Ödemiş’in Eli Kalem Tutanları” adlı “bir araştırma, Ödemiş Fuar ve Kültür  günlerinde konuşma konumdu. Yaptığım araştırmalardan 48 ada ulaştım. Notlarım 38 A4 olunca ve KIBATEK, Lozan Mübadilleri panellerinde ilgi de çekince kitaba yöneldim. Bugün belediye başkanına çalışma dosyamı sundum. Amacım, Ödemiş’i anlatan bir kitabın olmasıdır. 1958 Fethi Savaşçı-Kaya Bengisu çalışmasını da gözden geçirerek ele aldım. Böyle bir çalışma, bakalım sonu ne olur.  Teşekkür eder, başarılı çalışmalar dilerim.” İçeriğindeki bir e-postasıyla benden özgeçmişimi istemiş, göndermiştim.  Öğretmenliğe başladığı 1968’de hemen Fakir Baykurt’un genel başkanı olduğu ilk öğretmen sendikası TÖS’e üye olur. Örgütlü ve direngen yıllar; 1999’da Eğitim-Sen, emekli olunca da Emekli-Sen ile sürer.“Örgütlü yaşamın her aşamasında her eyleminde yerimi aldım.”(2)  der. “Hep soruşturmalarım oldu ama MEB ceza veremedi. Bir öğretmene verilebilecek bütün ödülleri vermek zorunda kaldılar” diye de özetler “1968-2007 yılları arasında 30 yıl resmi -6 yıl ücretli- sınıf öğretmenliği”(3) yıllarını. 1965’ten sonra “Ilgaz, Hisar, Ocak, Yeni Toplum, Eğitim Mücadelesi, Öğretmen Dünyası, Ödemiş Efe, Afrodisyas-Sanat, Beşparmak, Maviada” adlı dergilerde, “Yeni Haber Aksaray, Hasandağı, Uluırmak, 1996’dan sonra da Küçük Menderes –‘Kitap Kurdu’ adlı köşesinde- ” yerel gazetelerinde yazılar yazdı.(4)

“Anamın anlatımına göre ‘Paklalar çapalanırken’, babamın evlenme cüzdanına düştüğü tarihe göre de 07 Temmuz 1949’da Niğde’ye bağlı Aksaray-Demirci köyü”nde(5) dünyaya gelmiş Rahim Gür öğretmenim. “Babası Mustafa (Cınavlar Sülâlesi kapsamında Mahmut Makal’la amca çocukları). Annesi Hediye (İmam Sarı Hafız’ın torunu).”(6) Direngen bir yaşam sürmüştür. Şöyle açıklar kendisi: “Türkiye’nin siyasal, ekonomik ve sosyal bunalımlarını derinden yaşayarak; öğretmen, yönetici, sendikacı, dernekçi, ilerici ve devrimci kişiliğimi ve ailemi koruyarak yaşadım. 1981 kıyımlarında geldiğim Ödemiş’e yerleştim.” (7)

Aramızdan ayrılışından büyük bir üzüntü duyduğum  çalışkan, üretken, direngen, başarılı Rahim Gür Öğretmenimi “Kitap Kokusu” adlı yayınlanmış tek kitabının tanıtımında kullandığım, özgür aklı ve özgün biçemiyle kurduğu birkaç cümleyi(8) paylaşarak veda selamlıyor, “Rahim Gür öğretmenim asla boyun eğmedi” diyorum.

– Kemalizm, bozulan bağdan umudu kesen halkın oluşturduğu yepyeni bir bağdır. Yurttur, yaşama alanıdır, varlık nedenimizdir ve yaşamalıdır. (s.8)

– Ülkemizin toplumsal ve siyasal geleceğinden sorumluluk duyarak olup bitenleri anlamak kaygısındaysanız, siyasal geçmişimizi bilmek ve unutmamak zorundasınız.(s.16)  

– Mustafa Kemal Türkiyesi’nde Cumhuriyet yönetiminden mutlu değilmişiz de Osmanlı’yı özlüyormuşuz anlamına Yeni Osmanlıcılık.(s.42)

– Karikatür, özellikle üçüncü dünya sömürge ekonomisi ile ve generalli yönetimlerde, ezilenlerin en etkili sapan taşıdır.(s.58)

– Benim okuma tutkumun arkasında helva sarılmış dergi yaprağı vardır.(s.62)

– Bilirsiniz merak etmek, bilimin temel açkısıdır.(s.67)

– Deneme okumayı sever misiniz? Umarım sevenlerdensinizdir. Okuma alışkanlığınız telvelenmeye başlıyor demektir bence. Artık sizi öyküler, romanlar doyurmuyor demekte istiyorum. (s.78)

– Sayın Mustafa Erdal, bölgenin üretim ilişkilerini teriyle, sıcağıyla soğuğuyla, yoksulluğu ve varsıllığıyla yaşadığı üretici insanlarını “Bahçe arası-Esnaf söyleşisi” destanın yerel bir ağızla belgelendirmiştir.(s.92)

– Hızlı okuduğumda anlayamadım, anladığımda hızlı okuyamadım.(s.99)

– Bir kenti sevmek, kendinden bir şeyler vermekle başlar.(s.118)

– Okumadan yanlış kolay yapılır. (s.127)

– Has okuyucu, okudukları ile aklının, düş gücünün sınırlarını zorlayarak genişletmeye çalışan okuyucudur.(s.144)

– Toplumsal uyanıklık, ancak okunarak sağlanır inancındayım.(s.162)

– İnsanın maymundan ayrıcalığı okuyabilmesidir.(s.192)

–  Yaşamın anlamı geleceğin aydınlığı hâlâ tozlu kitapların arasındadır.(s.240)

DİPNOTLAR:

1-3-4-7)  07.07.2009 tarihli özgeçmişi

2) 11 Ekim 2010 tarihli e-posta mesajı

5-6) Anılar adlı kitabının “Özyaşam Öyküm” bölümünden

8) Kitap Kokusu, Rahim Gür, Küçük Menderes Yayınları, Baskı:Şubat-2011, Ödemiş, 272 Sayfa.

 

 

Rahim Gür Öğretmenim asla boyun eğmedi!