PRANAYAMA : NEFES İLE HAYATI İYİLEŞTİRME SANATI

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gün içinde ortalama 23.040 kez nefes alıp veriyoruz. Büyük çoğunluğunu da bilinçsiz gerçekleştiriyoruz. Nefes hayatın olmazsa olmazı. Peki bu nasıl gerçekleşiyor?

Burun, yutak, nefes borusu, ciğerler ve diyafram nefes alma-verme işlemini bizim için gerçekleştiriyorlar. Nefes alışla birlikte bir deniz anasına ya da paraşüte benzetebileceğimiz diyafram kasılarak aşağı karnımıza doğru inerken verişle birlikte rahatlayarak kaburgaya doğru çıkar ve ufalır. Kusursuz tasarlanmış insan vücudu bu eylemleri uyurken bile gerçekleştirir. Nefesin dört bölümü vardır.

* Nefes almak.

* Nefesi aldıktan sonra tutabiliyor olmak. (ciğerlerin dolu kalabiliyor olması)

* Nefes vermek.

* Nefesi verdikten sonra tutabiliyor olmak (ciğerlerin boş kalabiliyor olması.

Bunların her birinin uzunluğu ya da kısalığı bizim kendimizi nasıl hissettiğimiz üzerinde etkilidir.Nefesi genel bir bakışla anlattığıma göre pranayama’dan bahsetmeye başlayabilirim.

Pranayama kelime anlamına bakacak olursak Sanskrit dilinde prana yaşam enerjisi , ayama ise kontrol etmek , uzatmak anlamına gelir. Yanı pranayamanefes kapasitemizi arttırarak yaşamı uzatma ve iyileştirme çalışmasıdır. Pek çok farklı pranayama çalışması vardır. Her birinin amacı, verdiği enerji farklıdır. Bu çalışmaları ihtiyacınız doğrultusunda günde sadece beş dakika çalışırsanız alabileceğiniz faydalardan bahsetmek gerekirse ;

* Doğru nefes almayı öğretir. Düzenli uygulandığı takdirde konsantrasyonu arttırır.

* Zihnin rahatlatıp sakinleşmesine ve zihin açıklığına katkı sağlar.

* Uyku kalitesini artırır. (rahat uykuya dalma, uykuda gevşeyebilme ve dinç uyanma )

* Otonom sinir sisteminde sempatik sinir sistemi ile parasempatik sinir sistemi arasındaki dengenin ve geçiş hızının kurulmasında etkilidir.

* Vagus siniri beyin ile organlar arasında iletişimi sağlar ve otonom sinir sisteminin bir parçasıdır. Bilinçli nefes ile vagussiniri uyarılarak parasempatik sinir sistemi aktive edilir.

* Vagus siniri nefes ile uyarıldığında tüm organlara güvende oldukları bilgisini iletir.

* Hayatın zorlukları karşısında daha sakin daha duyarlı kalmamızı sağlar.

* Nefes farkındalığı sayesinde geçmiş ya da gelecekte olmak yerine anı yaşamak için harika bir anımsatıcıdır.

Pranayama çalışmalarını burada tek tek anlatsam da çalışma sırasında dikkat edilmesi gereken bir çok değişken olduğu için bir yoga eğitmeni eşiğinde çalışmanızı tavsiye ederim. Öncelikle biz yoga eğitmenleri sizlere sadece pranayama çalışmalarını öğretmek ile kalmayız. Hastalık öykünüz varsa bilmek isteriz , hali hazırda devam eden bir tedavi varsa bilmek isteriz. Buradan anlatacağım bir çalışmayı faydalarına bakarak uygulamak isteyebilirsiniz ama epilepsi hastalarına önerilmeyen bir çalışma olabilir ve sizin de epilepsi öykünüz olabilir.

Her hayat kendine özgü dokunuşlar ile iyileşir ve bu dokunuşları siz yapmalısın. Yani sanatçı sizsiniz , eserinizde hayatınız. NAMASTE.

PRANAYAMA : NEFES İLE HAYATI İYİLEŞTİRME SANATI