Neden Kadın Dostu Ödemiş?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kadınlar çalışmayı, üretmeyi, konuşmayı ve eğlenceyi sever. Bu yüzden bulundukları ortamın buna uygun olmasını isterler. Her yerleşim yerinin nüfusunun yarısını oluşturmalarına rağmen kadınlar, yerel karar alma süreçlerine tam ve eşit bir biçimde katılamamaktadırlar. Halbuki kadınlar seçilmiş ve atanmış yerel yöneticilerin planlama ve yönetim sürecinde danışmaları gereken doğal ortaklardır. Kadınların karar alma mekanizmalarında eşit temsil talebi; anayasal bir haktır, demokrasinin vazgeçilmez unsurdur.

Şehir planlamaları, geleneksel olarak erkekler tarafından yapılmakta veya kadın çalışanlar erkek yöneticilerin görüşlerine uygun hazırlamaktadır ve kadınların ihtiyaçları göz önünde bulundurulmamaktadır. Oysa konut, güvenlik, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi alanlarda alınan yerel kararlar, kadınları doğrudan etkilemekte, hayatlarını kolaylaştırmakta veya zorlaştırmaktadır. Kadınlar yerel meclislerde temsil edilmedikleri için bu kararları etkileyememektedirler.

Örneğin kentin planlanması ve düzenlenmesinde kadınların bir araya gelebilecekleri mekânlar, her mahalleye bir kreş, gündüz bakımevi hizmetleri vs. genelde önceliklendirilmemektedir.

İyi aydınlatılmamış sokaklar, uzak noktalara hizmet vermeyen belediye otobüsleri ve bu araçların güvenli olmayışı kadınların en temel haklarından biri olan seyahat özgürlüğünü kullanmasını engellemektedir. Üstgeçitler ve yüksek kaldırımlar, kadınların bebek arabaları ile kentin sokaklarını kullanımını zorlaştırmaktadır. Kentlerin kültürel, spor ve dinlence olanaklarından da en az yararlanan gruplarından birini yine kadınlar oluşturmaktadır. Ayrıca, kadınların şiddete uğradıklarında sığınabilecekleri mekanlar, ilgililere ulaşabilecekleri acil destek hatları da yine kent yönetiminin yaptığı planlarda göz ardı etmemesi gereken unsurlardandır.

Kadın dostu bir kentin var olabilmesinin temel koşulu, kadınların ve kız çocuklarının kente dair gerek alt yapısal, gerek sosyal, gerekse mekânsal ihtiyaçlarının doğru şekilde analiz edilebilmesi ve bu ihtiyaçlar değerlendirilerek;

a) Kadınlara özel kentsel hizmetler tasarlanması;

b) Tüm hizmetlerin toplumsal cinsiyet eşitliği açısından değerlendirilerek sunulmasıdır. Bu iki yaklaşım birbirine alternatif iki yaklaşım olmaktan öte, birlikte düşünülmesi gerekli paralel yaklaşımlardır.

c-)Kadınların kişisel gelişimine uygun ,sosyolojik duruşunu zenginleştirecek donanımlara sahip olması için gerekli sportif,psikolojik,fiziksel .. .eğitim birimlerinin oluşturulması.

d-)İlçe içi,il içi ve il dışı geziler düzenlenmesi,böylece hem birlikte vakit geçirmek,hem de yeni yerler görmek,yeni şeyler öğrenmek için ortam yaratılması.

e-)Yaşlılar için günlük ihtiyaçlarını karşılayacak birimler ihtiyaçların tespiti ve karşılanması için.)Mahalle birimleri kurulması. Özellikle Umurbey Mahallesi, Türkmen, Hürriyet, Cumhuriyet, Emmioğlu Mahallesi için. (Ekmek götürecek, sohbet edecek, hal hatır soracak ve ilaç kullanımı, temizlik ihtiyaçlarının karşılanması gibi basit)

f-)Gençler için belli günlerde genç müzik gruplarının park ve mahallenin uygun alanlarında konserler vereceği, pamuk şekeri, balonlar vs satılan eğlenceli ortamlar kurulması. Zeka oyunları, basket, futbol turnuvaları düzenlenmesi. Her mahallede gençlik birimleri oluşturularak, genç potansiyelinin belirlenip doğru yönlendirilmesi için belediyenin öncülüğünde rehberlik çalışmaları yapılması.

g-)Akşamları kadınların toplanabileceği alanlarda yazlık sinema, sazlı sözlü etkinliklerin yapılabileceği, imece ile pilav,irmik helvası gibi yiyecek içeceklerin de yapılıp dağıtılabileceği panayır alanlarının oluşturulması.*Sinema filmlerinin hem eğitici hem eğlendirici olmasına dikkat edilmesi ile kazanımlar arttırılabilir.

h-) Üç Eylül Mahallesi gibi ailesi çalışmaya gittiği için çocukların sokakta fazla vakit geçirdiği alanlarda, çocukların sağlıklı ve güvenli yaşayabileceği birimlerin oluşturulması.Üç Eylül Mahallesinde bulunan sağlık ocağının üstü boş,mahalle evi var,kitaplığı var,boş alanlar fazla.Buralar çocuk ve gençlerin doğru yetiştirilebileceği mekanlar olarak revize edilebilir.Kız Meslek ve Mesleki Eğitim Müdürlüğü gibi okullarla işbirliği yapılarak,kuaförlük,marangozluk,aşçılık gibi eğitimlerini halka hizmet olarak sunarken öğrenebilecekleri projelere dönüştürmeleri sağlanabilir.Hem okullar,hem de belediye bu projeleri paylaşarak çoğaltabilir.

ı-)İlçemizde üretilen patates, şifalı otlar,iğne oyası,peynir,süt,fidan,kestane,ceviz gibi ürünlerin tanıtıldığı kimi festival,kimi fuar kimi panayır özelliğinde etkinliklerin planlanarak daha çok kişinin işe katılabileceği,vizyonunu genişletirken eğlenip öğrenebileceği,kaynaşabileceği etkinlikler planlamak.

*Mesela Patates Festivali. Gereli köyünde yapılabilir. Ekim, dikim aşamaları gösterilir. Konferanslar düzenlenebilir,satış alanları oluşturulabilir.Film gösterimleri olur,çocuklar için eğlence alanları oluşturulur.Yerel tiyatrolar oyun sergileyebilir.Kadınların finansal yatırımları özendirilip,bilgilendirme yapılır.

*İğne Oyası festivali mesela. Satış yapılan yerler dışında, oyanın yapılış aşamalarının gösterildiği, tanıtıldığı, resim ve fotoğraf sergileri ile zenginleştirilen alanlar ulusal basında gündeme getirilerek bir marka yaratılması önemli bir kazanç olacaktır. Kadın Kooperatifimiz bu festival için etkin çalışabilecek yeterliliktedir.

*Kestane Festivali, Hamamköy’de yapılabilir mesela. Bursa’da yeterli kestane üretimi yapılamıyormuş artık, Bursa’daki kestane şekeri üreticileri ile görüşmüştüm. Ödemiş kestanesi ürün kalitesi bakımından değerliymiş. Ama bulamıyorlar veya iletişim kurabilecekleri birilerini tanımıyorlarmış. Buralarda hem ürün tanıtımı yapılır, hem halkla kaynaşacak etkinlikler, sazlı sözlü eğlenceler, bilgilendirici, eğitici etkinlikler planlanabilir.

i-) Her mahallede kadınlar için pasta yapımı, tarım, iğne oyası, el işi takı tasarım, deri cüzdan vs işleme, çini, temizlik, sağlık, hukuk gibi konularda bilgilendirici çalışmalar için uygun ortamlar oluşturularak, halk eğitim ile işbirliği içinde kurslar açılması, merkezde açılan kurslara katılım sağlanması için ulaşım vb yardımların yapılması, konferans ve seminerler düzenlenmesi, halk eğlencelerinin düzenlenmesi.

j-) Ödemiş’in İzmir yolundan girişinde mimari düzenleme ve peyzaj çalışmaları yapılması, güzel bir şehir vizyonunun en baştan ele alınması.

k-) Fotoğrafçılık, şiir, müzik, yemek gibi konularda belediye tarafından yarışmalar düzenlenmesi ve kazananların ödüllendirilmesi.

l-) Gençler için sosyal aktiviteler, sinema, gençlik festivali, gençlik kampları düzenlenmeli, gençlere yönelik yönlendirme, psikolojik destek, sportif yarışmalarla gençlerin kötü alışkanlıklardan kurtarılması.

m-) Çeşitli nedenlerle el konulan, kullanılmayan atıl durumda olan yerlerin halkın kullanımına açılması, erkek ve kız yurdu olarak belediye tarafından işletilmesi, Gölcük, Bademli vb yerlerde pansiyon ve konaklama evlerinin işletilmesi, uygun fiyatlarla halkın kullanımına açılması…

Özetle, kadın dostu bir kente ulaşmanın birinci adımı kentte yaşayan kadın ve kız çocuklarını tanımaktan, onların ihtiyaçlarını, sorunlarını ve olanaklarını doğru analiz etmekten geçmektedir. Bu adımı takiben de ilçelerde toplumsal cinsiyete duyarlı stratejik planlar ve performans programları hazırlanmalı, ilçe bütçeleri belirlenirken bütçelemenin toplumsal cinsiyete duyarlı yapılmasına dikkat edilmelidir.

Kadın Dostu Kentler Birleşmiş Milletler Ortak Programı, planlamasında, yönetiminde ve günlük yaşamında kadınların aktif bir biçimde rol aldığı kadın dostu kentler oluşturulmasına destek vermektedir.

Neden Kadın Dostu Ödemiş?