Ne var ne yok?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Ne var ne yok?”, aslında bir hal hatır sormadır. “Naber?, Nasıl gidiyor?, Nasılsınız?” sorularına alternatiftir.

Seksenli yıllarda bilgisayarlar daha yeni çıkmıştı, hatta adı computer falan diye de seslendiriliyordu, daha sonra bence en doğru biçimde bilgisayar dilimize yerleşti. İşte o günlerden kalma bir fıkra:

Bilgisayara sormuşlar, “Ne var ne yok?” Bilgisayar patlamış içini açıvermiş, neyi var yok göstermek için.

Biraz soğuk bir espri barındırıyor bu fıkra ama çok da anlamlı, hal hatır soran bizim toplumumuz içtenliğini, içinde olanı göstermek istiyor çünkü o yıllar bilgisayarlar daha tam bilinmediği için gizemini koruyor, sanki kendi başına düşünebilen hatta bağımsız hareket edebilen bir gizemli varlık gibi algılanıyordu.

Şimdi hemen hemen hepimizin elinde akıllı telefonlar var, ki her biri o günün bilgisayarlarından işlem ve kapasite olarak binlerce kat daha güçlü, Google amca dediğimiz en yaygını olan arama motoru var, sesle bile sorduğunuzda milyonlarca bilgi arasından Türkçe cevap verebiliyor, yol tarif ediyor.

Ne var ne yok, felsefi bir sorudur aslında, varlığa ve yokluğa dair her tür cevap verilebilir. Parmenides, “Varlık vardır, yokluk yoktur” diye kestirip atmış, Leibniz daha ileri giderek, “Neden yokluktan ziyade varlık vardır?” diye sormuş, Sartre ise “Varlık ve Yokluk” isimli bir kitap yazmış, varlıktan yana tavır almış ve Yunus Emre “Ne varlığa sevinir, ne yokluğa yerinirim” derken mükemmel bir dengeye değinir, konuya kayıtsız kalanlar da “yok” değildir.

Ne var ne yok mu?

Maalesef günümüzde çıkarcılık var, grupçuluk var, yalancılık var, bunları zorlayan bunlardan beslenenler var ama hoşgörü yok, sevgi yok, saygı yok, dürüstlük yok ya da “var”ların ardında kalmışlar.

Daha iyimser bir soruyla ne var ne çok da deriş bazen…

Adalet yok, eşitlik yok, bilim yok, hukuk yok, insanlık yok ama hırsızlık var, savaş var, cinayet var, tecavüz var, çocuk istismarı var, kadın istismarı var ya da “yok”lar “var”ların ardında kalmış.

İnsan evladı varlıktan yana olmuş hep, yokluk eksikliktir varlık ise zenginliktir. Varlık, iç dünyanın zenginliğinde ise, adil, dürüst, iyilik ve doğrulukta, erdem ve bilgi de ise zenginliktir.

Kimse varlığını mezara götüremiyor, cepteki varlık da kalpteki varlık da kalıyor “yok”ların ardında…

Ama muteber olan yürekten bırakılan varlıkların tohumları, geride kalanlarda anılıyor, yaşanıyor hem de başında miras kavgası edilmeden tüm insanlığa kalıyor.

Ne var ne yok? İyilik…

“Yok”ların ardından; “iyilik”…

Ne var ne yok?