MEKANİK BEL AĞRISI

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnsanların yaklaşık yüzde seksenine yakını hayatının bir döneminde bel ağrısı yaşamıştır ve yaşamaya devam etmektedir. Toplumumuzda yapılan en büyük hata sadece ağrıyı yok etmektir. Ağrı vücudumuz için bir uyarı mekanizmasıdır. Bizleri durdurur ve düşünmeye teşvik eder. Vücudumuzda bir problemin var olduğunu ifade eder. Ağrıya sebep olan faktör ortadan kaldırılmadan çözüm sağlanamaz. Sadece ağrı kesici kullanımı, bir süre sonra ağrının daha da şiddetli olarak tekrarıyla sonuçlanır.

Bel ağrısını incelenirken ağrının ne kadar süredir var olduğu ve sebebi önemlidir. Çeşitli romatolojik, nörolojik rahatsızlıklar bel ağrısına sebep olabilmektedir. Fakat en çok karşılaştığımız durum mekanik sebepli bel ağrılarıdır Bu ağrılar fiziksel aktivite ile artış gösterir. Postür (vücut düzgünlüğü) bozukluğu temel problemdir. Postür bozukluğu hem hareketsizlik esnasında (yatarken, otururken) hem de hareket esnasında (ayakta dururken, yürürken ) dikkat edilmesi gereken bir konudur. Masa başı çalışan bir insanın düzgün oturmaması, ağır yük kaldırarak çalışmak zorunda olan bir insanın yükü vücuduna eşit olarak dağıtmaması ve çeşitli yardımcı cihazlar kullanarak çalışamaması gibi örnekler ile açıklamak mümkündür.

Ağrı; iş gücü kayıplarına, ağrı korkusuna bağlı hareket kısıtlılığına ve yaşam kalitesinde azalmaya sebep olmaktadır. İlk altı haftalık süreç akut dönem olarak adlandırılır. Yapılan araştırmalar erken dönemde uzun süreli istirahatın, hareketsizliğe bağlı ağrı artışına neden olduğunu göstermektedir. Akut dönem ağrılarının büyük bölümü dört ile altı hafta arasında tedavi edilebilmektedir. Üç ayı geçmiş bel ağrısının varlığında ise durum kronik bel ağrısı olarak adlandırılır. Kronik ağrı durumunda, aktivitelerin kısıtlanması sebebiyle kuvvet ve esneklikte azalma gözlemlenmektedir. Mekanik bel ağrısı kronikleştiğinde hareket açıklığı kaybına da sebep olabilmektedir.

Bel kaslarında esnekliğin azalması, mekanik olarak bel bölgesine aşırı yüklenmeyi ortaya çıkarır. Ağrının tedavisinde ilaç kullanımının yanı sıra fizik tedavi ekipmanları ile beraber egzersiz tedavisi de uygulanmalıdır. Omurga hareketliliğinin arttırılması disklerin beslenmesini ve yaralanmış dokuların iyileşmesini hızlandırması açısından çok önemlidir.

Mekanik sebepli bel ağrısı akut durumlarda kas spazmına ve kronik durumlarda ise kaslarda, kemiklerde ve eklemlerde çeşitli patolojik değişikliklerle neden olur. Bel fıtığının bir sebebi de budur. Ağrılı dönemde kas spazmı ile birlikte kaslarda esneklik, kuvvet ve hacim kaybı oluşur. Kas kuvvetindeki azalma, bel ağrısından dolayı bel, karın ve bacak kaslarında kendini gösterebilir. Kas kuvvetinin azalması, ağrı geçse bile atakların tekrarlamasına, şiddet ve sıklığının artmasına neden olur.

Mekanik kaynaklı bel ağrısında fizyoterapist tarafından birçok egzersiz türü kullanılabilmektedir. Bu hastanın ihtiyacına göre kişiye özel olarak belirlenir. Genel kuvvetlendirme egzersizleri, germe, aerobik egzersizler, postur kontrolü, bel bölgesi için stabilizasyon egzersizleri bunların belli başlılarıdır.

Sağlıklı günler dilerim.

MEKANİK BEL AĞRISI