Masalcı Baba

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir varmış, bir yokmuş. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde; cinler cirit oynarken eski hamam içinde…

Üşüdüm Allah üşüdüm, daldan armut düşürdüm.

Armudumu yemişler, bana çirkin demişler.

Bir masal tekerlemesi. Çokluk olması mümkün olmayan bir takım olayların art arda dizilmesiyle oluşturuluyor.

Her zaman bilgece eserler olarak algılamışımdır masaları. Öylesine ki masal daha başlamadan masal anlatıcısı, anlattıklarının gerçeklerle hiç ilişkisi olmadığını peşinen söyler dinleyenlerine…

Oysa çarşı pazara çıktığınızda kaç esnaf der ki size,

“Ekmeğim yavan”,

Yahut “Ayranım duru”

Herkes, bir alıcı bulabilmek için malını övdükçe över.

Bütün kusurlarından arındırır. Eşi menendi olmayan bir şeydir o dakikada satın almak üzere olduğunuz şey…

Oysa çok zaman oldu.

Sevgili Oktay Akbal’ın deyimiyle “Önce Ekmekler Bozuldu”

Bu yazımda size çok değerli bir edebiyat öğretmenini tanıtmak isterim.

Masal deyince ilk aklımıza gelendir o…

Eflatun Cem Güney,

Edebiyatımızda ‘Masalcı Baba’ olarak bilinen bir yazardır. Çok sayıda öykü ve masal derlemiş olmasının yanı sıra kendi yazdığı pek çok eser de bulunur. Yaşamış olduğu zaman boyunca kendisini edebiyata vermiştir. Gerek edebi kişiliği gerekse karakteri bakımından her zaman takdir toplayan ve saygı gören bir isim olmayı başarmıştır. Yazmayı oldukça seven kişiliği ile her zaman ön plana çıkmış ve Cumhuriyet Edebiyatı içerisinde oldukça güzel eserlere imzasını atmayı başarmıştır.

Aynı zamanda öğretmenlik de yapan Güney’in eserleri, günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Edebiyatımız açısından oldukça önemli ve masal denilince akla ilk gelen kişiler arasında yer almaktadır. Yazmış olduğu çok sayıda eseri de hala kütüphanelerde ve okullarda bulabilmemiz mümkün. Bunun yanı sıra yazmış olduğu masallar da halen çok sayıda kişi tarafından beğeni ile okunuyor.

Eflatun Cem Güney, 1896 yılında Malatya‘da doğdu. Çok küçük yaşta anne ve babasını kaybetti. Sivas Sultanisi’nde öğrenimini tamamladıktan sonra Konya Öksüzler Yurdu’nda Türkçe öğretmenliği yaptı ve burada uzun yıllar boyunca yaşamını sürdürdü. Bunun yanı sıra Anadolu’nun çeşitli yerlerinde de öğretmenlik yaptı ve farklı yerlere yaptığı tayinler sayesinde birçok kültürü de tanıma fırsatı buldu. Kuva-yi Milliye’nin yayın organı olan Öğüt isimli gazetede uzun yıllar boyunca faaliyetlerini sürdürdü ve bu görevi yaparken İrşat isimli dergiyi çıkarttı.

Çıkartmış olduğu bu derginin beraberinde çok sayıda derginin de çıkmasına yardım etti ve öncülük yapmış oldu çünkü okumayı sevdiği kadar diğer kişilere de edebiyatı ulaştırmayı seviyordu. Danimarka’da bulunan Hans Christian Andersen Kurumu 1956 yılında “Açıl Sofram Açıl”, 1960 yılında ise “Dede Korkut Masalları” eserleriyle yazara Dünya Çocuk Edebiyatı Onur Belgesi verdi. Çocuk edebiyatının öncü yazarlarından biri olan Eflatun Cem Güney, çok sayıda eserin de Türkçeye çevrilmesinde öncülük etmiş ve katkı sağlamıştır.

Güney’in Türkçenin doğru şekilde kullanılması ve yayılmasına gösterdiği uğraşlar boşa çıkmamış ve sayesinde çok sayıda eser, Türkçeye çevrilerek insanlara okuma şansı doğmuştur. Ayrıca İstanbul Radyosu’nda çalıştığı yıllarda Bir Varmış Bir Yokmuş adlı programında çok sayıda masalı dinleyici ile buluşturmuştur. Burada da uzun yıllar boyunca hizmet veren bir yazarımızdır. 2 Ocak 1981 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir. Günümüzde halen birçok edebiyatsever tarafından eserlerine oldukça önem verilir. Bu eserler, çocuklara da okutularak Eflatun Cem Güney ismi yaşatılmaya çalışılır.

Sevgi, dostluk ve umutla.

İyi haftalar geçirin.

 

Masalcı Baba