Kış sebzelerinden lahana

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Turpgiller familyasına (Brassicaceae) ait olan sebze, kat kat açılan bir özelliktedir. Ortalama 25 cm büyüklüğe ulaşır. Turşu ve yemeklerde de oldukça lezzetli olan lahana, sağlık için son derece yararlı olan ve sık sık tüketilmesi tavsiye edilen sebzeler arasındadır. Beyaz lahana, Brüksel lahanası, kara lahana, yaprak lahana, kırmızı lahana ve Milano lahanası gibi çeşitleri vardır. İçerdiği B, E, C vitaminleri bakımından zengin olmasının yanı sıra; demir, kalsiyum ve magnezyum vitaminleri de içermektedir.

Beyaz lahana

C vitamini yönünden birçok sebzeye göre içeriği çok daha kuvvetli olan beyaz lahana; enfeksiyonlara karşı koruyor, bağışıklığı güçlendiriyor. Beyaz lahana; tiamin, riboflavin ve niasin gibi B grubu vitamin içeriği de yüksek bir sebze. B grubu vitaminler, özellikle sinir sistemi için son derece faydalı. Kalorisi oldukça düşük olan beyaz lahana, zayıflama diyetleri için oldukça uygun bir sebze.

Lahana ile yapılan çok faydalı bir çorba tarifi öneriyorum size:

1 soğan, 1 diş sarımsak, 1/4 beyaz lahana, 2 kırmızıbiber, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı zerdeçal, yarım çay bardağı mercimek, 1 yemek kaşığı biber salçası.

Soğanları küp küp doğrayın, sarımsakları bıçak yardımı ile hafifçe ezilir zeytin yağında kavurun ve lahana ve kırmızı biberleri doğrayın, tencereye ilave edin. Baharatları ekleyin, yarım çay bardağı yeşil mercimek, 1 yemek kaşığı biber salçası ve 2-3 bardak su ilavesiyle sebzeler yumuşayıncaya değin pişirilir. Blender yardımı ile püre haline getirin ve çorbanız hazır. Afiyet olsun.

Brüksel lahanası

Brüksel lahanası, içerdiği A, C ve E vitamini ile kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme riskini azaltır. Akciğer, mide ve kalın bağırsak (kolon) kanserlerine yakalanma riskini düşürür. Yüksek oranda potasyum minerali içermesi nedeniyle yüksek tansiyonu düşürür ve tansiyonu belli düzeyde tutar. Fırında sebzeler ve az yağ ile çok sağlıklı ve pratik bir yemek olur.

Kara lahana

Cilt, diş ve kemik dokularının sağlamlığını arttırır. Vücuttaki zehirli maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. Kansızlıkta faydalıdır. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Taze kara lahana suyu, mide ve bağırsak ülserine iyi gelir.Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. Vücudun direncini arttırır ve zararlı bakterileri öldürür. Kansere karşı iyi bir koruyucudur. Astım, romatizma, siyatik, sarılık ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır. Kandaki şeker oranını düşürür.

Kırmızı lahana

K vitamini ve antosiyanin bakımından lahananın zengin oluşu bakımından beyin fonksiyonlarını çalıştırıcı ve konsantrasyonunu artırıcı etkiye sahiptir. Bu iki içerik, sinir sisteminin zarar görmesini ve Alzheimer gibi hastalıklardan korunmasını sağlamaktadır. Oldukça düşük kalorili olan bu gıda, kilo almayı problem eden kişilerin tercih ettiği besindir.

Kış sebzelerinden lahana