KİREÇLENME

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diz ekleminin kıkırdak yapısındaki bölgesel yumuşama, yapısal bozulma ve kayıplar kireçlenme olarak adlandırılır. Kireçlenme diz bölgesindeki kıkırdak, kemik, kapsül, kas, ligament, tendon ve damar yapılarını etkiler ve ilerleyici bir hastalıktır.

Kireçlenme başladığında diz bölgesinde hareketle artan bir ağrı vardır. Bu durum üzerinde durulması gereken bir konudur. Erken dönem de fizik tedavi size daha kaliteli bir yaşam sunar. Ameliyat olma ihtiyacını ortadan kaldırabilir veya erteleme şansı verir. Yeterli özenin gösterilmemesi durumunda ilerleyen dönemde ağrının şiddeti artar. Ağrının açığa çıkma süresi kısalır.

Orta yaşlı ve yaşlı sınıfında ki insanlarda kireçlenmeyle daha sık karşılaşılır. Diz eklemini destekleyen kas gruplarının zayıflığı ve çağımızın hastalığı obezite kireçlenmeye sebep olan temel faktörlerdendir. Obez bir kişi de ekleme binen yük artar ve dejenerasyon süreci hızlanır.

Kireçlenmenin bir diğer sebebi ortopedik bozukluklardır. Ayak tabanının düz olmasından başlayarak kalça ekleminin yanlış bir açıda olmasına kadar en ufak bir farklılık kireçlenmeye sebep olabilir. Yürüyüş şeklindeki bozukluklar dengesiz yük dağılımına sebep olur. Eklemin aşırı ve kontrolsüz kullanılması da kireçlenme görülme olasılığını arttırmaktadır. Aynı zaman da son yapılan araştırmalar genetik yatkınlığın varlığını da ortaya çıkartmıştır.

Ağrı günlük yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Kireçlenmede, fizik tedavinin ilk amacı ağrı ve ödem kontrolüdür. Bir sonraki basamak hareket açıklığının korunması ve arttırılmasıdır. Tedavinin içeriğinde kısalan kaslar germeler ile eski yapısına döndürülmeye çalışılır. Kas kuvveti ve dayanıklılığı arttırılır. Diz eklemine yönelik yapılacak olan tedavi hareketleri ile daha aktif bir yaşam sürdürülebilir.

Ayak, diz ve kalça bölgesindeki kaslar değerlendirilir ve eklemi etkileyen yapılar tespit edilir. Kişinin değerlendirme sonucuna göre kişiye özel tedavi programı oluşturulur. Kasları güçlendirmek için ayrı, eklem stabilitesini sağlamak için ayrı ve dayanıklılığını arttırmak için ayrı olacak şekilde egzersizler verilir. Bu egzersizleri yaparken daha rahat yapabilmeniz için ve iyileşme sürecini hızlandırmak için bantlama, mobilizasyon gibi özel yöntemler tedavi programına eklenebilir.

Kaslar kemiklerden sonra vücut ağırlığını taşıyan bir diğer sistemdir. Kasların güçlenmesi demek ekleme binen yükün hafiflemesi demektir. Kişinin kilosunda değişiklik olmasa da eklemin taşıdığı ağırlık azalır. Dayanıklılığı arttırma demek de hastalanın daha uzun mesafe yürüyebilmesidir. Bu yaklaşımların bütünü de sizi ağrılardan kurtarır. Sizlere sağlıklı ve kaliteli bir yaşamın kapısını açar. Vücudun doğru duruş şeklinin eğitimi, günlük yaşam aktivitelerinin düzenlenmesi, fonksiyonelliğin arttırılması tedavinin bir diğer parçasını oluşturur. Bu aynı zamanda aktivite modifikasyonunu gerektirir. Hastaya eklemi koruma yöntemleri öğretilir. Ev içi düzenlemeler, ayakkabı modifikasyonu tedavinin bir diğer parçasıdır. Sağlıklı günler dilerim.

KİREÇLENME