İLK İŞLEM YETKİLİ KURULUŞLARA BAŞVURMAKTIR…

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İyi Tarım Uygulamaları’na yönelik üretimde karar aşamasında başlangıçta risk değerlendirmesi yapılması gerektiği konusunu bir önceki yazımda işlemiştim. Risk değerlendirmesi sonucunda uygulamaya karar verdiğimizde yapılması gereken ilk iş, T.C. Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlara başvuru yapmak (Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu), üretimi başlatmak ve üretimin her aşamasını kayıt altına almaktır. Yapılan her işlem kayıt altına alınarak kontroller sırasında yetkili kişilere ibraz edilmek zorundadır. Bu kayıtlarda ürün çeşidi, ürünün bulunduğu coğrafi bölge, gübre uygulama zamanı, uygulama nedeni, teknik izin, kullanılan kimyasalın ticaret ismi ve miktarı, uygulama aleti, operatörün ismi ve uygulama zamanından kaç gün sonra hasat yapılması gerektiği, sulama zamanı, yöntemi ve miktarı gibi bilgileri içermelidir. Bu bilgiler T.C. Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayınlanmış İTU yönergesinde bahsi geçen bilgilerdir ve bu bilgi ve belgeler ürünün sertifikalandırılması için şarttır.

Üretim sürecinde yapılan her işlemin kayıt altına alınması gereklidir demiştim. Ancak bu işlemlerinde yapılması sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar söz konusudur. Bunlar; toprak işlemesinde erozyonu azaltacak ve toprağın fiziksel yapısını koruyacak tekniklerin kullanılması, seçilen çeşitlerin virüsten ari, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı olması, kaliteli tohum, fide veya fidan kullanılmasıdır. Uygun zamanda ve gerekli miktarda gübre kullanımı için toprak analizinin yılda en az bir defa, yaprak analizlerinin ise ihtiyaç duyulduğunda yaptırılması gerekmektedir. Bunun yanında, toprak yapısına be bitkinin gereksinimine göre hangi gübrenin uygun olduğunu belirledikten sonra, bitkinin ihtiyaç duyduğu miktarda ve zamanda gübrelemenin yapılması hususuna dikkat edilmelidir. Bunlar yanında, sulama, gübreleme, ilaçlama-pestisit kullanımı- ve diğer bütün uygulamalarla ilgili işlemler kayıt altına alınmalı, su kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirilebilecek ve bitkinin ihtiyaç duyacağı suyu temin edebilecek sulama sistemlerini kullanması konuları önem arz etmektedir. Sulama için asla atık su (kanalizasyon suyu) kullanılmamalıdır. Risk değerlendirme esaslarına bakılarak, sulama suyu kaynağı yılda en az bir kez analiz ettirilmelidir.

Hastalık ve zararlılarla mücadelede ise, “Entegre Mücadele Teknik Talimatları” doğrultusunda öncelikle kültürel tedbirler, mekanik mücadele, biyolojik mücadele veya biyoteknik yöntemler uygulanmalı, son çare olarak ihtiyaç duyulursa kimyasal mücadele yapılmalıdır. Tüm bu kurallar yerinde ve zamanında uygulanır ve elde edilen ürünler T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından İyi Tarım Ürünü Sertifikası ile belgelendirilir. İTU ile üretilen ürünler tüketicinin tercih edeceği güvenilir ürünlerdir. Birçok perakendeci bu ürünleri tüketiciye sunabilmek için sözleşmeli tarım yaptırmaktadır. Bol kazançlı ve bereketli üretimler dilerim.

İLK İŞLEM YETKİLİ KURULUŞLARA BAŞVURMAKTIR…