HARİKA KOKULU BİR BAHARAT: TARÇIN

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarçın pek çok baharat gibi hem yemeklere lezzet verir, hem de çok sağlıklıdır.Özellikle şeker hastaları için çok yararlı olan bu baharatı yakından tanıyalım.

Tarçın:

*Pıhtılaşmayı önleme özelliğiyle kalp damar sağlığını koruyucu, damar tıkanıklığını önleyici etkiye sahiptir.

*Kötü kolesterol dediğimiz LDL ve trigliserid seviyelerini düşürür.

* Son yapılan araştırmalar, tansiyonu dengelediğini de gösteriyor.

*Antimikrobiyal etkiye sahip olduğundan, mikropların gelişimini ve vücuda yayılmasını yavaşlatır.

* Vücutta kandida gelişimini engeller.

Tarçın, yemeklerin mideyi terk etme hızını düşürür ve kan şekerinin yükselme hızını dengeler, dolayısıyla kan şekeri kontrolü sağlar.

Tip-2 diyabetlilerin insülin duyarlılığını yükselterek, kan şekeri kontrolüne olumlu etkisi olduğu çalışmalarla destekleniyor.

  • Gaz problemi- hazımsızlık yaşayanlar için, özellikle yemeklerden sonra içilen çaylara çubuk tarçın eklenmesi rahatsızlık hissini azaltacaktır.
  • İçeriğindeki KATEŞİN maddesi, bulantı hissini azaltır.
  • Regl öncesi, krampları azaltır.
  • İçeriğindeki mineraller sayesinde bağırsak düzenine iyi gelir.
  • Ancak tarçın alırken türüne dikkat etmekte fayda var. Tarçının 100 kadar farklı türü olmakla beraber piyasada yaygın olarak satılan iki tür tarçın bulunuyor: Seylan ve Çin tarçını

Çin tarçını ,seylan tarçınına göre diyabet hastaları üzerinde daha etkili olsa da bu tarçın türünde bulunan ve kanın pıhtılaşmasını önleyen ‘kumarin’ adlı maddenin fazla miktarda alınması çocuklarda ve duyarlı kişilerde karaciğer tahribatına yol açabiliyor. Seylan tarçını ise çok az miktarda kumarin içermekte.

** Çin tarçınında Seylan tarçınına oranla, toz haliyle 63 kat, çubuk haliyle 18 kat fazla kumarin bulunmuştur.

Üzerinde belirtilmediği takdirde toz halinde satılan tarçınların hangisinin Seylan hangisinin Çin tarçını olduğunu anlamak zor anca çubuk tarçınlarda farkı kolaylıkla anlayabilirsiniz. Çin tarçını koyu renkli, kalın tabakalı ve içi boş bir tüp gibi görünür. Seylan tarçını ise daha açık renklidir, ince tabakalardan oluşur ve kolayca kırılabilir.

https://www.yesilist.com/wp-content/uploads/2017/11/ciinamon-vs-cassia.jpg

Güzel bir hafta geçirmemiz dileğiyle,

Diyetisyen Bengü Burcu İPEK

HARİKA KOKULU BİR BAHARAT: TARÇIN