DİJİTAL DEVLET yapılanması

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merhabalar değerli okuyucularım. Bu hafta Dijital Veri’de devletlerin nasıl dijitalleşmeye mecbur kaldığını irdeleyeceğiz. Malum, her devletteki bürokrasi oldukça zaman ve iş kaybına yol açmakta. Peki devlet nasıl dijitalleşir?

Aslında koronavirüs nedeniyle yaşanan pandemi dönemi, dijitalleşmeyi herkes için bir mecburiyet haline getirdi. Koronavirüs ile ilgili daha önceki yazı ve videolarımda bunu size detaylı olarak aktarmıştım. Teknoloji hızla ilerlerken dijitalleşmenin devlete girmemesi zaten imkansızdı. Dolayısı ile devlet kurumları da bunun bir parçası haline geldiler. Türkiye’deki E-Devlet ve E-Nabız gibi uygulamalar, bunlara güzel birer örnek.

Devletler, her zaman belki geç kalır ama emin adımlarla gelirler ve en iyisini yaparlar çünkü bu, güvenlik ve vatandaşlar için bir mecburiyettir. Yani devlet yaptı mı en iyisini yapar. Bu, tabi ki geniş imkanların da bir sonucu mutlaka. Tamamen otomatize edilmiş bir devlet yapılanması, elbette ki şu an için mümkün değil. Bunun yerine adım adım ama kararlı bir şekilde dijital yapılanma gerçekleşiyor.

Vatandaşlar için bu dijitalleşmedeki en büyük kaygı, her an izlenip özel hayata müdahale edilebilir riski fakat özellikle pandemi sürecinde gördük ki koronavirüs riski taşıyan kişilerin de izlenmesi bir mecburiyet hatta hayat meselesi. Bunu terör ile ilgili konular için de düşünebilirsiniz.

Hayatımızı çok fazla kolaylaştıran uygulama ve hizmetleri de asla göz ardı edemeyiz. Devlete ödenmesi gereken vergiler, başvurular ve sonuçlar artık bir tık ötemizde. İleriki zamanlarda belki devlet kadrolarında azalmalar da olacaktır çünkü insan gücünün minimum bir hale geleceği, yazılım ve uygulamaların robotlarla destekleneceği bir gelecek, hiç de uzak değil.

Daha önceki haftalarda “Muhtar Amca Yapay Zeka Olursa” diye bir yazım vardı. Buradan da yola çıkarak geleceğin nasıl şekillenebileceğini hayal edebilirsiniz. Devlet, “kurumsuz devlet” mantığı ile çoğu işlemi online platformlardan yapabilir hale getirecektir. Yani herhangi bir kuruma gitmeden; evden, işten, kafeden kısacası her yerden bağlanıp işlemleri hızlıca yapabileceğiz. Tabi ki bu arada arka planda olan bir “Yapay Zeka” tüm bunları kontrol edecek, onay verecek ve size ilgili evrakları, belki ehliyetinizi ve pasaportunuzu otomatik olarak evinize, iş yerinize gönderecek. Getirenin kargo robotlar olacağını sanırım söylememe gerek yok.

Son olarak, devletin savunma sistemleri ve ordusu bile dijital bir ortama kayabilir. Robot askerlerden oluşan ordular, savunma sistemleri, koruma kalkanları vb. gibi örnekleri çoğaltmak mümkün.

Herkese teknoloji dolu günler dilerim.

DİJİTAL DEVLET yapılanması