“Değerlerin”- 8 Birgi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sevgili Ödemişli dostlarım, Birgi’nin güzelliklerini anlatmadan önce şehrimizdeki iki bilim merkeziyle ilgili detayları geçelim..

Deneme ve Bilim Merkezi;

Ödemiş Belediyesi’nden eğitime destek…

Türkiye’de üç büyük şehirden sonra ilk kez Ödemiş’te

1 Şubat 2011 tarihinde açıldı. Hacettepe Üniversitesi Mühendislik ve Eğitim Fakültesi iş birliğiyle açılan Deneme ve Bilim Merkezi’nde fizik ve kimya alanlarında yaklaşık 100 adet deney istasyonu, kimya deney setleri, fleksvizyon mikroskop ile insan, bitki dokularını aynı anda onlarca kişinin izleme olanağı sunulmaktadır.

Bilim insanlarının hayatlarını konu alan filmler izlenebilmekte. Deneme bilim merkezleri için yine bir ilk olarak öğrenciler, bilgisayar ile eğitici programlarda konu tekrarlarını yaparak öğrenme süreçlerini devam ettirebilmektedir. Merkeze bağlı Bilimevi’nde halk ve öğrenciler, bilime ait dergiler ve kitaplar ile araştırma yapabilmekte.

Yine merkezde Ödemiş ve çevre okullarla bilim şenliği, proje yarışmaları düzenlenerek bilimsel uğraşıların geliştirilmesine katkı sağlanmaktadır.

Fabrikasyon Laboratuvar (Fablab) Ödemiş;

“Eğitime Destek Ödemiş’in Dijital Üretim ve Tasarım Atölyesi,

Gençlerimizin Yaratıcılıklarını ve Teknik Yeterliliklerini Arttırmaya Katkı Sağlayacağız…”

Massachusetts Institute of Technology (MIT) dahilinde üretilmiş, dünya çapında 400’den fazla örneği bulunan Fablab, yerel lablardan oluşan küresel bir ağ oluşturur ve dijital üretim için gerekli araçlara erişim sağlayarak mucitliğe olanak sunar. Türkiye’de İstanbul’dan sonra ikinci olarak Ödemiş’te İzmir Kalkınma Ajansı’nın mali desteği ile belediye tarafından kurulmuştur ve yürütülmektedir.

Fablab atölyeleri, klasik üretim yöntemlerini yeni teknolojilerle, bileni öğrenmek isteyenle, fikri olanı üretim imkanıyla buluşturuyor. Dünyadaki örnekler içinde en kapsamlı makine parklarından birine sahip olan FabLab Ödemiş de “Neredeyse Her Şeyi Yapabilmek” düşüncesini en iyi biçimde temsil ediyor. FabLab Ödemiş’te bireysel girişimciler, lise ve üniversite öğrencileri, üretim alanlarında çalışanlar, ürün tasarımcıları, KOBİ’ler, kurumsal firmalar dâhil olmak üzere herkese hitap eden olanaklar bulunmaktadır.

Fablab Ödemiş içerisinde;

Hızlı Prototipleme Cihazı

3 Boyutlu Yazıcı

Lazer Kesici

Dikiş-Nakış Tasarım ve Uygulama İstasyonu

Devre Baskı, Lehimleme ve Test/Simülasyon Merkezi

3 Eksenli CNC Router

CNC Dik İşleme Merkezi bulunmaktadır.

Ödemiş’te Sanayi Sitesi Sosyal Tesisler Binası içerisinde hizmet vermektedir.

BİRGİ

Ödemiş ve çevresinin kültür ve inanç turizmi merkezidir. Birgi, 5000 yıl öncesine uzanan kesintisiz bir tarihe sahiptir.

Bir zamanlar Aydınoğlu Beyliği’ne başkentlik yapan, zengin bir kültüre ve bir o kadar da etkileyici coğrafi çevreye sahip olan Birgi, Bozdağların güney eteklerinde Ödemiş’e 9 km. uzaklıkta bulunmaktadır. Ödemiş ve çevresinin kültür ve inanç turizmi merkezidir. Birgi, 5000 yıl öncesine uzanan kesintisiz bir tarihe sahiptir. Geç kalkolitik ve Tunç devirlerini yaşamış, Lidya, Pers, Bergama krallıklarının, Roma ve Bizans imparatorluklarının egemenliğinde kalmış, sırasıyla Dioshieron, Pyrgion ve Christopolis isimleriyle anılmıştır. 1308 yılında Aydınoğlu Beyliği ile başlayan Türk egemenliğiyle oluşan Selçuklu ve Osmanlı uygarlıkları, Birgi’nin tarihsel ve kültürel kimliğini oluşturmaktadır. Bu dönemlere ait mimari mirası yoğun ve kalıcı olarak taşımaktadır. Aydınoğlu Beyliği’ne başkentlik yapan Birgi, 1426 yılında tamamen Osmanlı idaresine geçmiştir. Birgi’de dünyaca ünlü birçok bilim adamı yetişmiştir. İlk Türk denizcilerinden, Aydınoğlu Mehmet Bey’in oğlu Gazi Umur Bey, Anadolu’nun ilk Müslüman Türk doktorlarından Celaleddin Hızır El Aydıni’nin (Hacı Paşa) ve tanınmış İslam bilgini İmam-ı Birgivi Mehmet Efendi bunlardan bazıları olup kabir ve türbeleri Birgi’de bulunmaktadır.

Birgi, çok renkli bir tarihi dokuya sahip olduğundan 1996 yılında tamamı SİT alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Son yıllarda Birgi’deki birçok sivil ve anıtsal mimarlık örneği, Kültür Varlıkları Katkı Payı Fonu’ndan alınan pay doğrultusunda sokak sağlıklaştırma ve tek yapı ölçeği restorasyon uygulamaları sonucunda yeniden ilgi odağı haline gelmiştir. Yemyeşil, zengin bir peyzaj içerisinde bozulmadan kendini koruyarak bugünlere gelebilmiş ender yerlerden olan Birgi, her yıl binlerce insanın ziyaret ettiği bir mahalle haline gelerek eski günlerine geri dönmüştür.

Kültür ve Turizm Bakanlığı “Birgi Kültür Envanteri” kayıtlarına göre Birgi’de farklı yıllarda tescili yapılan 11 adet anıtsal (hamam, medrese ve camilerden oluşan), 110 adet tabiat varlığı ve sivil mimarlık örneği olmak üzere toplam 221 adet tescilli kültür varlığı bulunmaktadır.

Birgi, sayıları bugün bile tespit edilemeyen su değirmenleri, yağhaneleri ve tabakhaneleriyle birlikte endüstriyel arkeoloji alanı için örnek teşkil etmektedir. Ayrıca ipek dokuma tezgahları ile de geleneksel el sanatlarımızın merkezi durumundadır.

Birgi’nin anlatılan tarihi oldukça uzun, yarın kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Sevgiler.

“Değerlerin”- 8 Birgi