“Değerlerin”- 16- Yaylalar 2

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çamyayla (LÜBBEY KIŞLAĞI)

Bozdağlar Platosu üzerinde bulunan kuzey-güney yönlü oluk şekilli çukurluklardan Subatan ve Ayvacık yaylalarının daha batısında olanıdır. Çamyayla Mahallesi ve çevresi, Bozdağlar üzerindeki diğer çukurluklar gibi halk arasında yayla olarak anılmaktadır.

Denizden yüksekliği ortalama 800 metre olan yayla, Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Çevresindeki ovalara göre yaz ve kış sıcaklık değerleri düşüktür. Temmuz ayı sıcaklık ortalaması 21°C, Ocak ayı ortalaması 1°C ve yıllık sıcaklık ortalaması 11°C olarak gerçekleşmektedir. Yıllık yağış miktarı 850 mm. civarında ve kar yağışlı gün ortalaması 2’dir. Çamyayla, Ödemiş’e 24 ve İzmir’e 135 km. mesafededir. Yaylada daha önceleri Üzümlü Deresi vadisindeki Lübbey’den göçenler mevsimlik yerleşirken daha sonraları yöre insanı, Lübbey’i terk ederek yaylada devamlı bir yerleşim oluşturmuşlardır. Eski adı Lübbey olan mahalle, bugün yeni yeri olan yaylada Çamyayla olarak anılmaktadır. Terk edilen mahalle bu yaylanın güneyinde, Çamyayla’ya 8 km mesafededir. Lübbey yıkıntıları içinde bulunan özgün sivil mimari örnekleri ve cami, ziyaretçilerinin dikkatini çekmektedir. Hızla koruma altına alınmaya gayret edilen köy, tam anlamıyla kültür turizmi unsurudur. Yaylaya gelenlerin yürüyüş ve foto safari için tercih edebilecekleri ideal bir mekandır.

Bir zamanlar mitolojik hikayelerde geçen, incir ve zeytinlerin arasında Küçük Menderes’i soluyan tanrılar, Tmolos’u mesken tutmuşlar. Daha sonraları ticaret kervanları, zaman zaman savaşları getiren ordular, çoğunlukla da bereketi medeniyete dönüştüren insanlar bu kültürün izlerini günümüze kadar yaşatmışlardır. Bazıları Anadolu’ya binlerce kilometre uzaklıktan gelmiş, geçerken bir soluk almak için konakladığı Küçük Menderes’e yerleşmişler. Gizem, iç içe binlerce yılın örgüsünü barındıran havzayı mesken tutmuş, kültürü tüm Anadolu’da destanlaşmış ve dilden dile yaşayan türküler olmuştur.

Çamyayla’nın gür orman dokusu, en önemli doğa turizmi unsurudur. Yayla, fasulye ve barbunya pazarıyla ünlüdür. Yayla, kış turizmi alt yapısına sahip değildir. Ancak bahar ve yaz aylarında az da olsa özellikle günübirlikçileri ağırlamaktadır. Kros, doğa yürüyüşleri ve bisiklet sporu için uygun bir ortama sahip bir mekandır. Yaylanın kuzeybatısında bulunan Horzum Yaylası’yla arasındaki orman alanı, tür çeşitliği ve genişliği bakımından Bozdağlar üzerindeki en zengin alandır. Doğa ve botanik turizmi için Subatan, Ayvacık ve Horzum yaylalarının devamı gibidir. Her iki yaylada da fidancılık yapılmaktadır.

Başova Yaylası

Başova ve çevresi, Bozdağlar üzerindeki diğer çukurluklar gibi halk arasında yayla olarak anılmaktadır. Adı gibi dağın doruğu yakınında bir ova görünümündedir.

Denizden yüksekliği ortalama 950 metre olan yayla, Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Çevresindeki ovalara göre yaz ve kış sıcaklık değerleri düşüktür. Temmuz ayı sıcaklık ortalaması 19°C, Ocak ayı ortalaması -1°C ve yıllık sıcaklık ortalaması 9°C olarak gerçekleşmektedir. Yıllık yağış miktarı 950 mm ve kar yağışlı gün ortalaması 5’tir.

Dar ve uzun bir yayla olan Başova, Ödemiş’e 21 ve İzmir’e 132 km. mesafededir. Başova Yaylası tam bir safari parkuru görünümünde olan bir dağ yolu ile Çamyayla’ya 8 km. mesafededir.

Başova Yaylası, batısındaki Gencer ve kuzeyindeki Horzum yaylalarına kadar olan geniş bir orman alanı ile doğa tutkunlarını ve ekoturizm meraklılarını çekmektedir. Başova’nın gür orman dokusu en önemli doğa turizmi unsurudur. Yayla, fasulye ve barbunya pazarıyla ünlüdür. Yayla, kış turizmi alt yapısına sahip değildir. Ancak bahar ve yaz aylarında az da olsa özellikle günübirlikçileri ağırlamaktadır. Kros, doğa yürüyüşleri ve bisiklet sporu için uygun bir ortama sahip bir mekandır. Yaylanın kuzeyinde bulunan Horzum Yaylası ile arasındaki orman alanı tür çeşitliği ve genişliği bakımından Bozdağlar üzerindeki en zengin alanlardan ikincisidir. Doğa ve botanik turizmi için Subatan, Ayvacık, Çamyayla ve Horzum yaylalarının devamı gibidir. Oldukça zengin yer altı ve yüzey suyu kaynaklarına sahiptir.

Yaylanın güneybatı ucundaki Keldağ Doruğu (1372 m.) ve eteklerindeki orman, dağcılık ve doğa yürüyüşleri için ideal bir mekandır. Keldağ Tepesi, yamaç paraşütü için de uygun şartlara sahiptir.

Bozdağlar Platosu üzerinde bulunan kuzey-güney yönlü oluk şekilli çukurluklardan Keldağ Tepesi’nin (1372 m.) kuzeydoğu kenarındadır.

Yarın görüşmek üzere, kendinize ve kentinize iyi bakınız lütfen.

Sevgiler…

“Değerlerin”- 16- Yaylalar 2