“Değerlerin”- 13- Gölcük

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Denizden yüksekliği ortalama 1100 metre olan yaylada göl, 1050 metre yüksekliğe sahip olup yaylanın en çukur bölümünü oluşturmaktadır. Yayla, orijinal doğal ortamı ile ekoturizm için uygun bir ortamdır.

Bozdağlar Platosu üzerinde bulunan, kuzey-güney yönlü, oluk şekilli çukurluklardan en büyüğü Gölcük Yaylası’dır. Bozdağlar üzerindeki diğer çukurluklar gibi Gölcük oluğu da halk arasında yayla olarak anılmaktadır. Yayla, adını güneyinde yer alan 0,84 km²’lik alana yayılan Gölcük Gölü’nden almaktadır. Denizden yüksekliği, ortalama 1100 metre olan yaylada göl, 1050 metre yüksekliğe sahip olup yaylanın en çukur bölümünü oluşturmaktadır. Gölün ortalama derinliği 3-4 metre, en derin bölümü ise 10 metredir.

Gölcük, bir alüvyon set gölüdür. Gölcük’ün bulunduğu oluk, tektonikle belirginleşmiş ancak göl bir alüvyon seti ile ortaya çıkmış olup doğa için genç, 7000 yıllık bir oluşumdur (Sullivan 1988, Vardar 2002). Bu bilimsel verilerin dışında halk arasında bir krater gölü ya da tektonik göl olduğuna inananlar, tüm yeni bilgilere rağmen halen bulunmaktadır. Göl içindeki çamur katmanlarından yapılan analizlerde Ege Denizi’nde, Santurini Adası’nda, günümüzden 3500 yıl önce meydana gelen volkanik patlamaya ait çok ince kül partikülleri bulunması, gölü doğa tarihi açısından çekici hale getirmiştir. Celal Bayar Üniversitesi ekibi, göl ve çevresinde Küçük Menderes Havzası Coğrafi Veri Projesi kapsamında ayrıntılı bir çalışma yapmıştır (2006).

Akdeniz ikliminin etkisi altında olan yaylanın çevresindeki ovalara göre yaz ve kış sıcaklık değerleri düşüktür. Temmuz ayı sıcaklık ortalaması 19 °C, Ocak ayı ortalaması 3°C ve yıllık sıcaklık ortalaması 8°C olarak gerçekleşmektedir. Yıllık yağış miktarı, 1000 mm. civarında ve kar yağışlı gün ortalaması 15’tir.

Gölcük Yaylası Ödemiş’e 18, İzmir’e 130 km. mesafededir. Göl kenarına kurulu olan Gölcük Mahallesi, yaz aylarında yaylada bulunup kış aylarında ovaya taşınan belki de Türkiye’deki tek yerleşimdir.

Daha çok günübirlikçi yerli ziyaretçilere hizmet veren göl çevresi; serin havası, çevresindeki yeşil tarım alanları ve ormanı ile turlarla gelen ziyaretçilere etkileyici bir doğal ortam sunmaktadır.

Göl çevresi, yaklaşık 6 kilometrelik bir yürüyüş ve bisiklet parkuru sunmaktadır. Kros, trophy, yamaç paraşütü, su sporları ve futbol için uygun bir ortama sahip olan yayla, rekreasyon için ideal bir mekandır. Yayla, orijinal doğal ortamı ile ekoturizm için uygun bir ortamdır.

Göl çevresinde Gedikdüzü, Örseli ve Boğaz mevkilerindeki yamaçlarda ve gölün güneyinde A Tepesi ile göl arasında Adabaşı mevkiinde mükemmel manzaralar ile ziyaretçileri karşılayan yürüyüş ve foto safari parkurları bulunmaktadır. Gölün doğu kıyısına sokulan tepeler, gölü hakim bir noktadan gören seyir zevki mükemmel bir alandır. Özellikle gölün güneyindeki tepeler, yamaç paraşütü için uygun alanlardır.

Nerede kalınır?

Bozdağ Yaylası ile birlikte konaklama imkanları en gelişmiş yayladır. Yaylada iki otel ve pansiyonlar bulunmaktadır. Yaz aylarında kamp ve karavan turizmi için göl kenarı uygundur. 1929 yılında Ulu Önder Atatürk’ün istirahat etmesi için yapılan, İsmet Paşa’nın belirli bir süre konakladığı, yemek salonları ve 14 odası bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığınca Atatürk Evi olarak kültür envanterine kaydedilen bina, günümüzde ilave yapıları ile yaklaşık 100 yatak kapasiteli otel olarak hizmet vermektedir. Ayrıca göl üzerinde ahşap teraslı 52 odalı ve kapalı yüzme havuzlu ikinci bir otel mevcuttur.

Nasıl gidilir?

Gölcük Yaylası’na Ödemiş Garajı’ndan minibüslerle düzenli seferler yapılmaktadır. Ayrıca İzmir-Torbalı-Bayındır-Ödemiş ve Salihli-Sart-Allahdiyen-Kırkoluk-Bozdağ istikametlerinden Gölcük’e ulaşılmaktadır.

Yarın görüşmek üzere,

Sevgiler…

“Değerlerin”- 13- Gölcük