“Değerlerin”- 12- Bozdağ

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sevgili dostlarım, Birgi’de kaldığımız yerden devam edelim. Sonrasında Bozdağ’a geçelim istiyorum ve yine belirtmek isterim ki bilgiler, belediye sitesinden edinilen kaynaklara göre yazılmıştır.

Kale Medresesi

Açık avlulu, L planlı bir medresedir. Bir kısmı tadilata uğradığı için plan şeması tam okunamamaktadır. Görünen üç hücresi de tuğla ile örülmüş harç tonoz ile örtülüdür. Hücreler tek pencereli olup birisinde ara duvarda, diğer ikisinde ise köşelerde oluşturulmuş birer ocak yer alır. Ayrıca her hücrede ikişer adet olmak üzere ara duvarlar içlerinde oymalar vardır. Moloz taştan yapılmış bu medresenin kimin tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Aydınoğlu Mehmet Bey’in ve Gazi Umur Bey’in kızı Azize Hatun’un Birgi’de medrese inşa ettirdiği vakıf kayıtlarında belirtilmektedir. Ancak bazı araştırmacılar, medresenin özelliklerini göz önünde tutarak bu medreseyi 16. veya 17. yüzyıla tarihlemektedir.

İmam-I Birgivi Kabristanlığı

Halk arasında Böken Mezarlığı olarak anılır. Birgi’nin Osmanlı döneminden kalma mezarlığıdır. Bu mezarlık, Birgi’de müderrislik yapan Mehmet Efendi’nin buraya defnedilmesinden sonra onun adıyla tanınmaktadır. Ayrıca Osmanlı döneminde önemli görevler üstlenmiş insanların da mezarları vardır. Halkın ziyaret ettiği önemli kabristanlardan biridir.

Sandıkeminioğlu Konağı

Zemin katı moloz ve kırma taşla örülmüş olup konsollarla genişletilmiş üst katın yan cepheleri taş örgülü, sokak cephesi ise ahşap sütrüktürlüdür. Üst katta avluya açılan hayatı, sokağa konsollarla taşırılmış odaları ile dış sofalı Türk evi tipinin özgün bir örneğidir. Ayrıca üst katın oda duvarlarında hayali İstanbul manzarası, vazoda çiçekler, panolar gibi resimleriyle de dikkat çekicidir. Birgi’de Sandıkoğulları sülalesinin konutu iken bugün Belediye’ye ait olan bu yapı, Türk konut mimarlığının renkli ve özgün bir örneğidir. Araştırmacılar tarafından 19. yüzyılın ilk yarısına tarihlendirilmektedir.

Birgi’de koruma ve tanıtmanın odağı durumunda olan Birgi ÇEKÜL Çevre ve Kültür Evi, bilgi amaçlı ziyaretlere açık olarak hizmet vermektedir.

Birgi doğa yürüyüşleri için Birgi Deresi boyunca ve Hacıhasan Mahallesi yolu üzerinde uygun ortamlara sahiptir. Ayrıca kent içi; kültür yürüyüşleri, foto safari ve bisiklet turları için oldukça uygundur.

Pansiyonculuğun gelişmeye başladığı kentte kültür ve tarih turizminin yanında ekoturizm için de uygun koşullar bulunmaktadır. Özellikle kentsel dokunun korunması, yöresel özelliklerin ve kültürün yaşatılması, ekoturizmin yapılabilmesine imkan vermektedir. Ayrıca Birgi Deresi vadisi takip edilerek Bozdağ zirvesine kadar ulaşan bölümde dağcılık ve botanik turizmi yapılabilmektedir.

Bozdağ

Meşe, çam ormanları içinde kurulan Bozdağ Mahallesi; yemyeşil doğası, tertemiz havası ve suyu ile bir yeryüzü cennetidir. Bu orman içindeki Mermeroluk mevkii ve kaynak suyu çeşmesi önemli bir rekreasyon alanıdır. Yayla, yıl boyunca dağcıların ve doğaseverlerin uğrak noktasıdır. Her yıl geleneksel olarak Şubat aylarında İzmir Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü (İDADİK) tarafından dağcılık şenlikleri düzenlenerek Ödemiş Belediyesi’ne bağlı Efe Dağcılık ve diğer il ve ilçelerden gelen kulüp üyeleri, kamp kurup zirve yürüyüşleri gerçekleştirirler. Ayrıca iklim şartlarının uygunluğu, Bozdağ’ı Türkiye’nin en önemli yamaç paraşütü merkezlerinden biri haline getirir.

Mahallede bulunan üçler, beşler, yediler, kırklar adlı mezarlıklardan Bozdağ’ın tarihinin çok eski çağlara dayandığı anlaşılmaktadır. Kent, ilk çağlarda Lidyalılar tarafından kurulmuş ve adına Tmolos denilmiştir. Coğrafi konumundan dolayı o dönemde karakol olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Bozdağ, Lidyalılardan sonra Birgi ile Pers egemenliği altına girmiştir.

Bozdağ; Çınarlı Park, Mermer Oluk, Şelale Park, Kırk Çeşme gibi mesire ve piknik yerleriyle en büyük ilgiyi yaz mevsiminde görür. Bu da yaylaya önemli bir ekonomik girdi sağlar.

Fatih Sultan Mehmet’in şehzadeliği döneminde Bozdağ’a gelerek adını asırlık çınar ağaçlarından alan Çınarlı Park’ta hocası Molla Gürani’den ders aldığı bilinir. Ayrıca mahallede eski bir medresenin kalıntıları bulunur.

1998 yılında İzmir Valiliği’nin destekleriyle Bozdağ’da açılan kayak merkezinde hem amatör hem de profesyonel kayakçılara yönelik üç adet kayak pisti ve teleferik bulunmaktadır.

Yaylanın kuzey ucunda, karayolu üzerinde Bozdağ Mahallesi’ne 4 km. mesafede bulunan Kırkoluk mevkii, zengin kaynak suları ile günübirlik ziyaretçileri ağırlayan bir mesire yeridir.

Çevresindeki ovalara göre yaz ve kış sıcaklık değerleri düşüktür.

Bozdağ Yaylası Ödemiş’e 28, İzmir’e 140 km. mesafededir. Bozdağ Yaylası’nın güneye uzantısı, Elmabağı Yaylası olarak da bilinmektedir. Halk arasında Tekke olarak anılan Elmabağı ve daha güneydeki Ovacık mahalleleri, diğer yerleşim birimleridir. Kış aylarında Bozdağ Yaylası’ndaki yerleşimlerden Birgi’ye göç gerçekleşmektedir. Bu nedenle yaylanın kış ve yaz nüfusu farklıdır.

Yaylada iki adet içme suyu şişeleme tesisi bulunmaktadır. Yaylaya Ödemiş ve Salihli’den gün içinde karşılıklı üç sefer vardır. Bunun dışında Ödemiş’ten belediyeye ait minibüslerle seferler yapılmaktadır. Bozdağlar üzerinde konaklama imkanları en gelişmiş olan yayladır. Yaylada otel ve pansiyonlar bulunmaktadır.

Nerede kalınır?

Bozdağ’ın girişinde kente hakim bir tepe üzerine inşa edilmiş, doğa manzarasına sahip bir otel ve çarşı merkezinde yıl boyunca kalabileceğiniz pek çok küçük pansiyon bulunmaktadır.

Nasıl gidilir?

Birgi’ye 22 km, İzmir’e 140 km mesafede olan Bozdağ Mahallesi’ne hem Ödemiş hem de Salihli istikametinden ulaşabilirsiniz.

Yarın görüşmek üzere, her zamanki gibi kendinize ve kentinize iyi bakmanız dileğimle sonlandıralım bugünkü yazımı…

Sevgiler…

“Değerlerin”- 12- Bozdağ