Çocuklarda beslenme problemi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birçok ebeveyn; çocuğunun düzenli yemek yemediğinden, sürekli atıştırmadık yiyecekler tükettiğinden ve iştahsızlığından dolayı şikayetçi olur. Genellikle bu problem, 24-36 aylık çocuklarda başlar. Aslında çocukların yemeğe hayır demenin sebepleri arasında anne babalar da büyük rol oynuyor. Yemek sofrasında anne veya babanın eksik olması, çocuğun yaşadığı ruhsal ve psikolojik problemler, anne babanın sürekli tartışma hali, anne veya babanın yemek ayırt etmesi gibi etkenler, çocuğun yeme problemine doğrudan veya dolaylı olarak etki etmektedir. Eğer bu problemden şikayetçiyseniz ve siz de yukarıda yazdığım olumsuz davranışları isteyerek veya istemeyerek yapıyorsanız, mümkün olduğunca aza indirmeye çalışın.

1. Çocuğunuzu yemek yerken kesinlikle zorlamayın. Nasılsa kendisi acıkacak ve yemek yemek isteyecektir. Çocuğunuzu kesinlikle abur cubura alıştırmayın ve onu abur cuburla ödüllendirmeyin. Mesela “Çorbanı yersen sana ödül olarak çikolata vereceğim” demeyin. Yoksa sağlıksız ve abur cubura alışmış bir çocuk yetiştirmiş olursunuz. Bu, siz ve çocuğunuz için olumsuz sonuçlar doğuracaktır.

2. Çocuğunuzu yemek yeme konusunda başka bir çocukla kıyaslamayın. Bu, çocuğunuzda kıskançlık duygusu yaratır.

3. Çocuğunuzu yemeğini bitirdikten sonra ödüllendirme için bir öpücük veya ona “Aferin, harikasın” gibi güzel kelimeler söylerseniz sizin ve çocuğunuzun arasındaki bağı güçlendirerek ona yemek yemeyi sevdirmiş olursunuz.

4. Çocuğunuz yemek yerken acele etmeyin. Aceleci davranır, sürekli ağzına kaşık sokmaya veya “Çabuk bitirirsen dışarı çıkıp parka gideceğiz” gibi kelimeler kullanırsanız çocuk, yemek istemez ya da çok hızlı yemek yiyerek kendine zarar vermiş olur.

5. Kulaktan dolma, faydalı diye duyduğumuz ürünleri çocuğunuza yedirmeye zorlamayın. Mesela çocuğunuz ıspanağı sevmeyebilir. “O çok faydalı. Yersen güçlenirsin, Temel Reis gibi olursun” şeklinde kelimelerle çocuğunuzu zorlamayın.

6. Yapacağınız yemekleri bazı yiyeceklerle renklendirin veya şekillendirin. Bu, çocuğunuzun hoşuna gidecek ve yeme isteğini arttıracaktır. Örneğin; çocuğunuz sütü sevmiyorsa sütün içine çilek koyup hem renklendirip ilgi çekmiş hem de çocuğunuzun seveceği sağlıklı bir besin elde etmiş olursunuz. Bu sayede çocuğunuzun süte ilgisi artacaktır.

7. Çocuğunuzun kendine ait çatal, kaşık ve tabağı olursa bu onu yemek yemeye teşvik etmiş olur.

8. Çocuğunuzun yemeği kendisinin yemesine izin verin ve ortalığı kirletse bile ses etmeyin. Eğer kızar ve olumsuz bir tutumda bulunursanız, çocuğunuz yemek yemek istemeyebilir.

Çocuklarda beslenme problemi