Çocukla iletişimin önemi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocukla iletişim çok önemli, dikkat edilmesi gereken bir unsurdur. Çocuğunuzla kurduğunuz bilinçli ve sağlıklı bir iletişim, çocuğunuz ve sizin aranızdaki bağı güçlendirip ömür boyu sağlam bir ilişkinin temelini oluşturmuş olacaksınız. Her anne baba için dünyadaki en önemli varlık yavrularıdır. Fakat bazı çocuklar, anne babasının iletişim hatası yüzünden kendisini değersiz hissedebilir, sevilmediğini, ona saygı duyulmadığını düşünebilir. Bu konuda en önemli etken, siz değerli anne babalarsınız. Siz ne kadar doğru bir iletişim kurarsanız, birbirinize olan sevgi ve saygınız ömür boyu devam edecektir. Anne babalar, farkında olmadan çocuğuyla iletişim kurmada hatalar yapabilir veya bu konuda güçlük çekebilir. Unutmayın ki güçlü bir sevgi ve saygı çerçevesinin temeli iyi iletişim kurulan bir aileden geçer.

Çocukla iletişim kurarken yapılan hatalar ve çocuğa etkileri

Emir Vermek: “Ödevlerini bitireceksin”, “Oyuncaklarını toplayacaksın”, “Kardeşine bugün sen bakacaksın”, “Bugün parka gitmeyeceksin”

Çocuk üzerindeki olumsuz etkileri: Çocukta korku yaratabilir. Söylenenlerin tam tersini yapmaya başlayabilir. Sizinle inatlaşabilir ve zamanla inatçı bir çocuğa dönüşebilir. Çocuk, anne babasına karşı düşmanca bir tavır sergileyebilir.

Uyarmak, Tehdit Etmek: “Televizyonu açamazsın, açarsan dayak yersin”, “Eğer hemen odanı toplamazsan sana ceza veririm”

Çocuk üzerindeki olumsuz etkileri: Korku, boyun eğme yaratabilir. Kızgınlık yaratabilir ve isyankar bir tavır sergileyebilir. Yapılması istenmeyen davranışı değiştirmek yerine bu davranışı daha çok tekrar etmesine neden olabilir.

Yargılamak, Eleştirmek, Suçlamak: “Bu çocukça bir düşünce”, “Sen zaten tembelsin”, “Zaten sen bunu başaramazdın”

Çocuğa olumsuz etkileri: Çocuğun kendini yetersiz, değersiz hissetmesine sebep olabilir. Anne babasının eleştirilerini gerçek olarak algılayabilir ve ileriki hayatını olumsuz etkiler, “Nasılsa ben bunu yapamam”, “Bu konuda yeteneksizim” gibi yanlış düşüncelere kapılır. Çocuğun özgüvenini kırar.

Ad Takmak, Alay Etmek: “Sen çok şımarık bir çocuksun”, “Tembel çocuk”, “Sulu göz”, “Bebek misin de ağlıyorsun”

Çocuk üzerindeki olumsuz etkileri: Sevilmediğini, ona değer verilmediğini düşünür. Çocuk, kendinin kötü olduğunu düşünür. Çocuk, kendini haklı çıkarmak için anne babasıyla tartışabilir.

Konuyu Değiştirmek, Şakacı Davranmak, Oyalamak: “Aman üzüldüğün şeye bak, unut gitsin”, “Diğer çocuklar da aynı şeyleri yaşıyor, bak hiç üzülüyorlar mı?”

Çocuğa olumsuz etkileri: Duygu ve düşüncelerinin önemsenmemesi, çocuğu incitebilir. Anne babasının ona değer vermediğini, onunla ilgilenmediğini düşünebilir.

Övmek, Aynı Düşüncede Olmak, Teşhis Koymak: “Çok akıllısın”, “Sen harikasın”, “Bence harika dans ediyorsun”

Çocuğa olumsuz etkileri: Çocuk, anne babalarının beklentilerinin çok yüksek olduğunu düşünür. Övgüye bağımlı hale gelerek sürekli övülmek isteyebilir ve sosyal yaşamında bu konuda büyük sıkıntılar yaşatabilir.

Peki anne baba nasıl doğru iletişim kurmalı?

Çocuğunuzu dinlemelisiniz. Dedikleri doğru veya yanlış olsa bile sözünü kesmeden sonuna kadar dinleyin. Çocuğunuzu dinliyormuş gibi yapmayın. Bunu hissederse kendini değersiz hissetmesine sebep olabilir. Çocuğunuzla iletişim kurarken onunla göz teması kurmalısınız. Onun hizasına inebilir veya onu kucağınıza alıp o şekilde iletişim kurabilirsiniz. Çocukla göz teması kurmak çok önemlidir, ancak bu şekilde sizin onu dinlediğinizi hisseder.

Tutarlı olun. Almış olduğunuz kararlar veya koymuş olduğunuz kurallarda tutarlı olun. Sağladığınız tutarlılık sayesinde daha sağlıklı bir iletişim kuracak, birbirinize karşı daha anlayışlı olacaksınız. Ona gün içerisinde yapabileceği, yaşına uygun sorumluluklar verebilirsiniz. Mesela ondan odasını toplamasını rica edebilirsiniz. Yaptığı davranışın sonunda ona teşekkür ederek çocuğunuzu bu şekilde ödüllendirebilirsiniz. Onu ne kadar sevdiğinizi ve ona ne kadar değer verdiğinizi sık sık dile getirebilirsiniz. Sevgi ortamında büyüyen çocuk, şimdiki ve ilerideki yaşamında size ve çocuğunuza büyük faydalar sağlayacaktır. Onunla her gün etkinlikler yapın. Onunla oyun oynayabilirsiniz, sanat etkinlikleri yapabilirsiniz, çeşitli deneyler yapabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz ve siz keyifli zaman geçireceksiniz ve iletişiminiz kuvvetlenecek. Yapmaması gereken bir davranışta bulunduğunda ona uyarıda bulunun fakat bu uyarıyı onu azarlayıp kırmadan nazikçe yapın. Neden uyardığınız ona uygun, açıklayıcı bir üslupla dile getirin.

Siz değerli anne babalar veya anne baba adayları, umarım bu yazdığım makale hoşunuza gider ve umarım büyük oranda size fayda sağlamış olurum. Unutmayın, siz dünyadaki en kutsal göreve sahipsiniz. Geleceğimiz, çocuklar ve siz değerli anne babaların elinde. Çocuğunuzla iletişiminiz, onun tüm hayatını etkileyecek önemli bir unsurdur. Dikkatlice okuyup bilinçlenirsek geleceğe çok güzel çocuklar yetiştiririz.

Çocukla iletişimin önemi