Çocuk İhmali ve İstismarı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son zamanlarda maalesef çok duyduğumuz konudur çocuk istismarı. Çoğumuzun içini acıtan bir olay olsa da maalesef çocuk istismarı diye bir gerçek var. Çocuk istismarı ve ihmaline sessiz kalmamalıyız. Ülkemizde son zamanlarda artan ve suç olan bir olaydır. Çocuklarımızı çocuk istismarından korumak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Bu yazımı yazarken çok fazla üzülerek ve sinirlenerek yazsam da siz aileleri bu konuda bilinçlendirmeyi görevim olarak görüyorum. Bir bilgi bile birçok şeyden çocuklarımızı koruyabilir. Umarım siz bunları okuduğunuzda size fayda sağlamış olurum. Gelelim çocuk istismarı nedir sorusuna.

Çocuk istismarı nedir?

Çocuğun beden sağlığına, ruh sağlığına ve gelişimine zarar veren davranışlar olarak tanımlanır. Birçok çeşidi vardır. İstismar yabancı kişilerden, akrabalardan, yakın çevreden gelebilir. Bunlar kesinlikle çocuklara yapılmaması gereken davranışlardır.

Fiziksel istismar: Çocuğu dövmek, yaralamak, çocuğa fiziksel yönden zarar veren her şeyi kapsar.

Duygusal istismar: Çocuğun psikolojik ve ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyen tutum ve davranışları kapsar. Çocuğu ezmek, aşağılamak, hor görmek, hiçe saymak, tehdit etme, küçümseme gibi.

Cinsel istismar: Çocuğun bir yetişkin tarafından taciz, tecavüz veya cinsel amaçlarla istismar edilmesidir.

Çocuğu ihmal etme: Çocuğa bakmakla yükümlü olan kişilerin çocuğu ihmal etmesi olarak tanımlanır. Çocukla ilgilenmemek, çocuğun barınma ihtiyacını karşılamamak, çocuğun yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını karşılamamak, çocuğun giyim ihtiyacını karşılamamak, çocuğa bakmamak, çocuğu terk etmek gibi olumsuz davranışları kapsar.

Çocuk istismarını nasıl anlarız?

İstismara uğrayan çocuk, genellikle bu durumu saklar. Eğer istismarla ilgili bir şeyler anlatıyorken başkasıymış gibi anlatıyorsa kendisinden bahsetmekte olabilir. İstismara uğrayan çocukta genellikle şunlar görülür: Korku, alt ıslatma, ruhsal problemler, davranış problemleri, agresiflik, öfkede kontrolsüzlük, parmak emme, tırnak yeme, fobiler, tikler, okul fobisi, yabancılardan aşırı korkma, uyku bozuklukları, sürekli ağlama, saldırganlık gibi birçok davranış problemleri görülebilir. Tabi bunlar çocuğunuzda var diye kesinlikle istismara uğradığını söyleyemeyiz fakat problemli davranışı iyice araştırma, çocuğunuzla iletişim kurma sizin ve çocuğunuzun açısından oldukça faydalı olacaktır.

Çocuklarımızı cinsel istismardan nasıl koruruz?

Çocuğunuza sır saklamayı öğretin fakat kendine bir zarar geldiğinde veya biri ona yapmaması gereken bir davranışta bulunduğunda size söylemesi gerektiğini öğretin. Ve bunun çekinilmeyecek bir durum olduğunu, sizin ona kesinlikle kızmayacağınızı, böyle bir durum yaşarsa korkmadan size anlatabileceğini ona söyleyin.

Çocuklarınızın çevresinde duran insanları iyi seçin ve herhangi bir olumsuz davranışını gözlemlerseniz çocuğunuzdan o kişiyi uzak tutmalısınız.

Çocuğunuzu sürekli gözlemleyin. Eğer bir davranış problemi varsa bunun sebebini iyice araştırıp onunla iletişim kurun.

Çocuğunuzun cinsel istismara uğradığından şüphe ediyorsanız ona bunu açıkça sormak yerine anlayacağı bir şekilde iletişime geçmeye çalışın. Önce ona basit sorular yöneltin ve vereceği cevapları gözlemleyin.

Vücudundaki özel bölgeleri öğretin ve kimsenin dokunmaması gerektiğini, akraba, komşusu bile olsa vücudundaki özel bölgelere kimsenin dokunmaması gerektiğini söyleyin ve eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalırsa size çekinmeden söylemesi gerektiğini ona söyleyin.

Çocuklarınıza hayır demeyi öğretin.

Eğer çocuğunuz size istismar edildiğini söylerse, tespit etmişseniz veya bu konuda şüpheniz varsa kesinlikle sessiz kalmamalı ve şüpheli kişi hakkında ilgili kurumlara şikayet etmelisiniz.

Tanımadığınız kişilere çocuğunuzu emanet etmeyin.

Akrabanız veya yakın çevrenizden biri bile olsa çocuğunuzu çok sık baş başa bırakmayın veya tuvalete onunla birlikte göndermeyin.

Çocuğunuz bile olsa onun özel bölgelerine izin almadan dokunmayın.

Anne-baba, çocuğunun çevresini iyi gözlemlemeli ve çocuğunu sıkı takip etmelidir. Çocuklarının arkadaşlarını, ailelerini iyi tanımalı ve gözlemlemelidir.

Çocuklarınızı öz bakımlarını öğretin. Öz bakımlarını kendilerinin yapmaları daha iyi olacaktır.

Çocuk İhmali ve İstismarı