Çoban ateşi: Tmolos

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ödemiş’te yayımlanan, bayilerde, kitapçılarda satılmayan Tmolos Edebiyat dergisini bir dostta gördüm; kapağını, logosunu çarpıcı buldum, içeriğini beğendim.

Tmolos, Ödemiş’in simgesi Bozdağ’ın antik çağdaki adı, dağ tanrısı anlamına geliyor..

Derginin sahibi ve genel yayın yönetmeni, Promete* örneği Ömer Akşahan.

Ülkemizde dergi okurunun binde iki olduğu bir dönemde bir kişinin sanat-edebiyat dergisi çıkarması çok zor. Hele en ağırı, basım ve dağıtım işleridir. Böyle bir dergiyi yaşatmak ancak ilanlara, sürdürümcülere kalmıştır.

Buca’da Çağdaş İzmir Gazetesi bünyesinde hazırlanan, Taner Oralalp’ın yönettiği Buca Gelişim dergisini anımsıyorum. Bölgenin tek kültür, sanat ve aktüalite dergisiydi. İlk sayısı, Aralık 2000’de çıkmıştı. Bölge ve kent esnafından alınan reklamlarla gelir sağlayan dergi ücretsizdi. Gideri, reklamlarla karşılanıyordu. Üç sayı çıkabildi. 2001’de ne yazık ki kapanmak zorunda kaldı.

Günümüzde en iyi kağıtlara basılan birçok dergi, ıvır zıvır magazin haberleri içeriyor. Futbola 5-6 sayfa ayıran büyük tirajlı gazeteler; sanata, edebiyata yarım sayfa bile ayırmıyor.

1930-40’lı yılların Servet-i Fünun, Muhit, Ülkü, Resimli Ay, Varlık, Yeni Adam, Yücel, Yeni Edebiyat, Küllük gibi sanat ve edebiyat dergilerini şimdi gel de arama. Ödemiş gibi bir ilçede Tmolos gibi bir dergi çıkarmak çok önemli.

Ülkemizde kitap, dergi ve diğer yayın faaliyetlerinin merkezi İstanbul’dur. Siz hiç Ardahan’da, Siirt’te, Anadolu’nun diğer kentlerinde yayımlanan kitapları, dergileri bayilerde, kitapçılarda gördünüz mü?

2012 yılında 4 sayfa olarak yayın hayatına başlayan Tmolos Edebiyat dergisi, bugün 80. sayıya ulaşmıştır. 40 sayfa olarak yayınını sürdürüyor. 70. sayıya değin aylık yayımlanan dergi, 71. sayıdan sonra iki ayda bire düşmüştür. Edebiyat dergilerinin kepenk indirdiği bir dönemde Ömer Akşahan’ı alkışlamak lazım.

Tmolos Edebiyat dergisinde daha çok şiir, deneme, öykü, gezi, inceleme, anı yazıları yer alıyor.

Ömer Akşahan geçmişe değil, geleceğe dönük bir dergi olan Tmolos‘un hedef kitlesinin dünya insanları olduğunu söylüyor. Bize göre Tmolos Edebiyat, iyi bir edebiyat sanat dergisi. Kenti, bölgeyi temsil ediyor. Ödemişliler için gurur kaynağı sayılabilir.

Tmolos Edebiyat dergisi; Avustralya, ABD, Lübnan, Avrupa’da Almanya başta olmak üzere yurdumuzun her köşesine PTT aracılığıyla ulaştırılıyor. Dergiyi edinmek isteyenler, Facebook aracılığıyla Ömer Akşahan’a kolayca ulaşabiliyorlar.

Dileğimiz odur ki; edebiyatseverlerin Tmolos‘u ve benzeri dergileri desteklemesi, bu çoban ateşinin sönmemesi açısından çok önemlidir.

NOT: * Promete, tanrılardan bilgi ateşini çalıp insanlara verdiği için Tanrı Zeus tarafından cezalandırılan uygarlığın öncüsü mitolojik kahraman.

Çoban ateşi: Tmolos