BAŞARININ TEK ÖLÇÜTÜ KARNE MİDİR?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çoğu aile için övünç ya da utanç kaynağı olan karne, aslında bir rehberdir. Bu rehber, öğrenci ve ailesine, öğrencinin desteğe ihtiyaç duyduğu konular ve başarılı olduğu alanlar hakkında yol gösterir. Temel işlevi de tam olarak budur.

Fakat ailelerin karne hakkında yaptıkları yorumlar, çocukların karne hakkındaki düşüncelerini ve onu algılayış biçimini değiştirir. Düşük notlar için cezalandırılan, hakarete uğrayan ve alay edilen çocuklar; kendilerini ‘’yetersiz’’ ve ‘’değersiz’’ olarak görebilirler. Bunun tam tersi durumda da, yüksek notları için aşırı övülen çocuklar ise; değerli olma başarılı olma ve biricik olma kavramlarını gerçekçiliklerinin üst sınırında hissedebilirler. Ki bu çocuğun psikolojik ve sosyal gelişimi açısından sağlıklı değildir.

Peki, nasıl ve ne yapabiliriz?

Öncelikle, karnenin sadece çocuğunuzun başarısının gösteren bir ölçüt olduğunu düşünmeyi bırakıp, aynı zamanda sosyal ve psikolojik gelişimi, okul kurallarına uyumu, öğretmen ve arkadaşlarıyla kurduğu ilişkiler ve de okula devamlılığı hakkında bilgi veren bir ölçüttür. İkinci olarak, lütfen çocuğunuzu olduğu gibi kabul edin ve çocukluk hayallerinizi, hayata işlememiş olduğunuz hedefleri onlara mal etmeyin. Belki siz mühendis olmayı çok istiyordunuz ama bunu siz istiyordunuz. Lütfen hedeflerin kime ait olduğuna dikkat edelim. Sonrasında lütfen şu sorularla çocuğunuzla bir değerlendirme yapın;

-sana göre okul nasıl bir yer, sınıfında ne olursa daha iyi ders dinleyebilirsin, en iyi olduğun ders hangisi, daha iyi olmak istediğin ders hangisi, daha iyi olma konusunda ne ihtiyacın var, nasıl daha iyi yapabiliriz, sence bu dönemin en iyi şeyi neydi, peki bu dönem yaptığın en iyi şey neydi, öyleyse bu dönem yaptığın en kötü şey neydi ve bir düşünelim mi bu dönem neleri daha iyi yapabilirdin?

Bu sorular çocuğunuzun kendisini değerlendirmesi ve kendinin farkına varması için ona yararı dokunacak ve iyi gelecek sorular. Aynı zamanda içsel motivasyonu arttırıcı da olabilir. Bu sorular hakkında değerlendirme yaparken ortaya çıkan sonuçlar, bir sonraki dönem için kendiniz ve çocuğunuz adına bir referans noktası olabilir ve sizlerde bu doğrultuda çocuğunuzla birlikte yeni hedef davranışlar belirleyebilirsiniz.

Peki, hediye olarak ne alabiliriz?

Yüksek ücretler içeren ödüllerden ziyade, manevi ödüllerden çok daha verimli olabilir. Yüksek ücretli ödüller çocuğunuzu bir sonraki için beklentiye sokabilir. Her seferinde bir üstünü almak zorunda kalabilirsiniz. Fakat manevi ödüller, ailevi paylaşımı arttırır ve çocuğun kişisel gelişimini de destekler. Ailece çıkılacak ya da hazırlanacak olan bir kutlama yemeği, sinema günleri, mini bir tatil, belki yürüyüş yapmak veya balık tutmak bu manevi ödüllere örnek verilebilir. Belki de sizin aklınıza çok daha farklı ve yaratıcı başka bir ödül gelebilir.

Çocuğunuz belki iyi bir karne getirememiş olabilir. Lütfen motivasyonunu arttırın ve ona örnek olun. –Zamanında ben de zorlanmıştım. Benimde notlarım kötüydü- gibi. Ve hiçbir şeyin onun sevgisinin önüne geçemeyeceğini ona gösterin.

Keyifli bir tatil olmasını dilerim.

BAŞARININ TEK ÖLÇÜTÜ KARNE MİDİR?