Bahar Yorgunluğu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sizin de “sabahları uyanmakta güçlük çekiyorum”, “bitmek bilmeyen bir yoğunluğum var”, “kendimi iyi hissetmiyorum”, “içimden hiçbir şey yapmak gelmiyor” gibi şikâyetleriniz var mı?

Özellikle son bir aydır mı bunları yaşıyorsunuz? Öyleyse mevsimsel geçişten etkileniyor olabilirsiniz ve bu yazı tam da size göre..

Doğada oluşan değişimler insan psikolojisinde doğrudan vuku buluyor. Özellikle mevsimsel geçiler psikolojimizi oldukça etkiler. Örneğin bahar, yenilenme ve tazelenme hissini yaşatırken, kış ayları daha çok kasvetli ve depresif ruh halini yaratır.

Mart, her ne kadar ilkbaharın habercisi sayılsa da tam bir geçiş ayıdır. Bu ayda meydana gelen hava değişiklikleri beyindeki bazı kimyasalların ( özellikle dopamin ve seratonin) seviyesini etkiler. Beyindeki fizyolojik dengemizin değişmesi psikolojimizin de etkilenmesine neden olur. Dolayısıyla sabahları uyanamama, asabiyet, enerjide düşüklük, konsantre olamama, gergin hissetme, kemik ve eklem ağrıları yaşanabilir. Her insan geçiş mevsiminin olumsuz etkilerini yaşamak zorunda değil fakat özellikle kadınların bu konuda daha hassas oldukları yapılan çalışmalarla kanıtlanmış bir gerçek.

Peki bu geçişi nasıl daha kolay atlatabiliriz bir de ona bakalım..

* Gün içinde mutlaka güneş ışığından yararlanın. ( seratonin seviyesinin yükselmesine yardımcı olur)

* Elinizden geldiğince açık havada egzersiz ve yürüyüş yapın.

* Beslenmenize dikkat edin. Meyve ve sebzenin (B-C vitamini ) yanı sıra bolca su tüketin.

* Uyku düzeninize dikkat edin.

* Fırsatınız varsa öğleden sonraları 30 dakikalık kısa bir uyku uyuyun.

Bahar yorgunluğunu hafife almamak gerekir. Çünkü aile hayatını, sosyal hayatı ve özellikle iş hayatını olumsuz yönde etkiler. Uzun süreli seyretmesi kronik yorgunluğa ya da depresif duygu durumuna neden olabilir.

Bu konudaki bireysel çabalarınız istediğiniz sonucu vermiyorsa, bir uzmandan destek alabilirsiniz.

Sağlıklı ve bol enerjili günler dileriz..

Aynı bahar gibi.

Bahar Yorgunluğu