B12 vitamini eksikliği

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vitamin B12, kobalamin adı ile de bilinen, suda çözünebilen bir B vitamini çeşididir. Yapısal olarak en büyük ve karmaşık B vitaminidir. Vitamin B12 eksikliğini saptamak için kanda homosistein ve B12 seviyelerine, kan ve idrarda metilmalonik asit seviyelerine bakılır. B12 vitamininin eksikliğinin belirtileri, özellikle yaşlılarda hafıza kaybı, unutkanlık gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Yaş ile B12 emiliminde ve vücut tarafında depolanmasında azalmalar gözlenir. 65 yaş üstü bireylerde B12 eksikliği, depresyon oluşumunda etkili rol oynar.

B12 eksikliği, yeni hücrelerin sentezlenmesini engeller ve metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. B12 eksikliği, kansızlığa neden olabilir. Pernisiyöz anemi olarak tanımlanan kansızlığa bağlı olarak çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma ve halsizlik, konsantrasyon bozuklukları ve göz kararması gelişebilir. Dilde kızarıklık ve yanma hissi, ağız içinde yaralar ve bacaklarda gece kasılmaları ile ishal görülebilir. Ayaklarda, bacaklarda, kollarda ve ellerde karıncalanma ve uyuşma hissi ve zihinsel fonksiyonlarda bozulmalar gözlenir.

B12 vitaminin kaynakları

Kırmızı et, en önemli B12 kaynaklarındadır. Büyük ve küçükbaş etleri, yüksek oranda B12 içerir.

Süt ve süt ürünleri de önemli B12 kaynaklarındandır. Süt, yoğurt, peynir ve kefir.

Tavuk, kaz ve ördek yumurtaları ve dana ve koyun ciğerleri de B12 vitamini açısından zengindir.

Mercimek, pancar, brokoli, ıspanak, barbunya, bezelye, taze fasulye, maydanoz da B12 kaynaklarındandır fakat kırmızı ete oranla daha düşüktür. B12 vitamini, bitki olarak ise sadece mantarda fazla bulunur.

B12 vitamini bulunan yiyecekler arasında uskumru, somon, ton ve lüfer balıkları önemli bir yere sahiptir. Bu besinler, ayrıca Omega 3 alımı için de önerilir.

Kabuklu deniz ürünleri istiridye, midye, yengeç, ıstakoz da bu açıdan zengindir.

B12 vitamini eksikliği