Atatürk, aslında ne demek istemiş?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkçe, oldukça zengin bir dildir. Bünyesinde eş sesli, eş anlamlı vs. pek çok sözcük barındırır. Bu doğrultuda kullanıldığı cümle içinde aynı sözcükler bile söyleyiş ve tonlamayla çok farklı anlamlar ifade edebilirler veya cümle içinde kullandığımız bir kelimedeki tek bir harf yanlışı da yine o kelimeyi ve dolayısıyla o cümlenin bize anlatmak istediği düşünceyi yanlış veya hatalı anlamamıza sebep olacaktır.

Bu yazımda da bundan bahsedeceğim aslında…

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türk, öğün, çalış, güven!” sözünü duymayanınız, bilmeyeniniz yoktur fakat cümledeki “öğün” sözcüğü, çoğu zaman “övün” olarak anlaşılabilmekte ve Büyük Ata’nın sözünün anlamını da dolayısıyla değiştirmektir. Öncelikli olarak “öğün” sözcüğüne bir bakalım… Öz Türkçede “ög”, akıl anlamına gelmektedir. Nitekim öğrenmek kelimesi de buradan gelir. Ög (akıl) kelimesi de aldığı ekler ve zaman içinde yaşadığı ses olaylarıyla bugüne kadar gelmiştir. Atatürk’ün sözünde yer alan “öğün” (ögün) kelimesi, “AKLINI KULLAN” anlamına gelmektedir. Yani övün kelimesiyle hiçbir ilgisi yoktur. Atatürk, “Türk, öğün, çalış, güven” sözüyle “Türk milleti, aklını kullan” demektedir.

Bir şeyler bilmek elbette yetmez, doğrusunu bilmek gerekir. Çok zaman önceden bugünleri görmüş, milletini nice uçurumlardan döndürmüş, nice yangınlarına su dökmüş ulu önderi doğru anlamak, çok daha önemlidir. Çok uzatmaya gerek yok, Atatürk’ün de dediği gibi: “Türk milleti, aklını kullan!”

Atatürk, aslında ne demek istemiş?