Acı biber

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Acı biber, Amerika kökenlidir. Amerika’da M.Ö. 7500’lü yıllardan beri insan beslenmesinin bir parçasıdır. Ülkemizde özellikle Doğu ve Güneydoğu mutfaklarının vazgeçilmezlerindendir. Bütün dünyada yiyecek ve ilaç malzemesi olarak kullanılmaktadır. İçerisinde çok fazla C vitamini vardır ve B, K vitaminleri içerir. Antioksidan özelliği vardır.

Faydaları

İçeriğinde bulunan antioksidanlar ile vücudun bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Acı biberin etken maddesi olan capsaicin, beyinde endorfin salgılanmasını sağladığı için vücutta ağrı kesici ve mutluluk verici bir etki oluşturuyor. Acı biberin bir diğer etkisi, vücuttaki kanı inceleştirmesi ile kanın pıhtılaşmasını önlemesi, kalp krizi riskini azaltması, kolesterol ve şekeri düşürmesi. Ayrıca damarlardaki kanın akış yolunu düzeltmesi ile damar basıncını azaltıp tansiyona da dengeleyici olduğu biliniyor. Acı biberin burun ve boğaz yollarındaki enfeksiyona karşı antioksidan özelliği ile kurutucu etkisi olması, sinüzit sorunu olan kişilere de sinüzitin açılması konusunda yardımcı oluyor. Acı biberin sindirim sistemine karşı olumlu etkisinin yanı sıra kabızlık rahatsızlığına karşı da düzeltici etkisi mevcut. Metabolizmayı hızlandırır, kilo vermede yardımcı olur. Acı biberi fazla tüketmek, hemoroid ve ülser gibi rahatsızlıklara yol açabileceği için dikkatli tüketilmesi gerekiyor.

Acı biber