Lübbey'e üst düzey ilgi
10 yıldan geçik bir zaman diliminde AA'ya haber gönderirken bölgemizin tarihçi hocası öğretmenim Behiç Galip Yavuz'un...
10 yıldan geçik bir zaman diliminde AA’ya haber gönderirken bölgemizin tarihçi hocası öğretmenim Behiç Galip Yavuz’un bir makalesinden yararlanarak yaptığım bir haber başlığı şöyle idi: “Terk edilmiş bir kartal yuvası: Lübbey”
Bu başlık onundu…
Zamanla bu tarihi köyle ilgili haber geçmeye devam ettim. Adı bir ara ‘Satılık Köy’e kadar çıktı.
İzmirli bir gazeteci ağabeyimiz, internet üzerinden edindiği bilgiler ışığında köyle ilgili bir inceleme gezisinin yapıldığını ve İngilizlerin bu köye ilgi duyduğunu yazmıştı.
Haberler, dönemin belediye başkanı Bekir Keskin ve yardımcılarından Ali Türer’in bir ya da birkaç turizm firması yetkilisi ile köyü ziyaret etmesinin üstünden üç beş ay geçtikten sonra başlamıştı.
Haberler ve köyle ilgili çeşitli çalışmalar derken özellikle İzmirli fotoğrafçılar da hafta sonları köye akın etmeye başladı. İlgili tanıtım filmleri çekildi. İnternet sitelerinde bu tanıtım filmleri yaygınlaştı. Uzun lafın kısası, köy için bir imdat çağrısı bir süredir yayılmaya başlamıştı
Ben de geçen yıl Küçük Menderes’te yazdığım bir yazıda müdahale edilmezse köyün birkaç zorlu kışın ardından yerle bir olacağını yazmıştım.
Derken önceki gün öğrendik ki Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, köyü ziyaret ederek köyün kurtarılması ile ilgili çalışmalar yapılacağını söylemiş.
Bunları ‘bakın biz/ben yazmıştık’ demek için hatırlatmıyorum.
DHA’dan Umut Karakoyun, “İzmir’in Ödemiş ilçesinde Bozdağ’ın eteklerinde kurulu olan ve tarihi neolitik çağlara uzanan, zamanla verdiği göçler sonucu ıssızlaşan tarihi Lübbey köyünün SİT sorununu DHA’nın ülke gündemine taşımasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteği ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy köye gitti. Bakan Ersoy, sit alanı ilan edilen Lübbey için Koruma Amaçlı İmar Planı yapacaklarını söyledi. Zahmetli ve maliyetli bir iş olduğunu söyleyen Bakan Ersoy, çalışmalar bittiğinde burasının bölgeye örnek teşkil edeceğini belirtti” demiş.
300 yıllık olduğunu tahmin ettiğimiz, bir film platosunu andıran bu köyün tarihi, neolitik çağa kadar geri gidiyor mu bilmiyorum ama geleceğe miras bırakılması konusunda ben de kendisi ile hemfikirim.
Yıllardır yazılıp çizilmesine ve yardım çağrısı yapılmasına rağmen ilgili haberde şu ifadelere de yer verilmiş: “30 yıl önce elektrik ve geniş tarım arazisi olmaması nedeniyle terk edilmeye başlanınca bugün sadece beş kişinin yaşadığı ‘hayalet köy’e dönen Lübbey, tarihi dokusu nedeniyle kentsel SİT alanı ilan edildi. SİT kararının ardından köyde herhangi bir çalışma yapılmadı. Evleri eski olan vatandaşların yaşadığı zorluklar, Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından ülke gündemine taşındı. Devreye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan girdi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u arayan Erdoğan, Bakan Ersoy’un köyle ilgilenmesini istedi.
Bunun üzerine Ersoy, Lübbey köyünü görmek için İzmir’e geldi. Tarihi dokusu ile görenleri büyüleyen köyde inceleme yapan Bakan Ersoy, temaslarının ardından DHA’ya açıklamalarda bulundu. İzmir Valisi Erol Ayyıldız ve Ödemiş Belediye Başkanı AK Partili Mahmut Badem’in de eşlik ettiği Bakan Mehmet Nuri Ersoy, “Sayın Cumhurbaşkanımız fark etmiş. Özellikle beni aradılar, hızlı bir şekilde çalışma yapmamız için. Ben de geldim ve yerinde gördüm” dedi.
Haberlerin devamında teknik bilgiler verilerek köyün kurtulacağı müjdeleri veriliyor.
Bunca medyatik çalışmanın ardından devletin en üst makamları tarafından ilgi gösterilen bu tarihi köyün gelecek kuşaklara miras bırakılacak olması hepimizi sevindirmeli.
Ben olayı sadece “Ödemiş turistik açıdan bir yer daha kazandı” gözüyle bakmıyorum. Burada bir miras vardır ve bu mirasın gelecek kuşaklara aktarılması gerekiyor.
Çalışmalar nasıl yapılacak, ayrıntısı hakkında bilgi sahibi değilim.
Dilerim köy sakinleri mağdur edilmeden hatta köylerine geri dönmeleri sağlanarak burası yine eski doğal yaşamına geri döner. Biblo gibi korumaktansa içinde yaşayanları ile birlikte turizme kazandırılırsa daha iyi olur düşüncesindeyim.
Sanıyorum özel sektör buraya davet edilecek ve evleri restore ettirip butik otellere dönüşmesi istenecek. Bekleyip göreceğiz…
Darısı bugünkü adı Günlüce, eski adları da Datbey ve Hypaipa olan Lidya kenti ile eski adı Ayasuluk ve Neikaia olan bugünkü Türkönü köyü üstündeki tarihi Lidya uygarlığı kentlerine…
Yeni bakan, umarım bölgemize el atılmasını sağlar…