Kurucuova'da kuşkonmaz tanıtımı

Ödemiş'e bağlı  Kurucuova Mahallesi'nde kuşkonmaz ürünüyle ilgili olarak tanıtım ve bilgilendirme buluşması gerçekleşti. Yapılan etkinliğe İzmir...

Ödemiş’e bağlı  Kurucuova Mahallesi’nde kuşkonmaz ürünüyle ilgili olarak tanıtım ve bilgilendirme buluşması gerçekleşti. Yapılan etkinliğe İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kocaağa, Ödemiş Belediye Başkan Yardımcısı Feridun Azeroğlu, Ödemiş Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Kadir Yıldız, Kurucuova  Mahallesi sakinleri ve üreticiler katıldılar.

Ödemişli kuşkonmaz üreticisi Ali Akgün, “Biz, kuşkonmazı daha önceleri dağlarda görürdük. ‘Kuşkonmazı Türkiye’de yetiştiren var mı?’ diye araştırdığımızda Aslı Aksoy ablamızın yaptığını gördük. Onların tarla gününe katıldım ve o gün karar verdim. Diğer illere nazaran burada daha yüksek verim elde ettik. Onun için tüm Ödemişli hemşerilerimi davet ediyorum. Ürünü tarlaya diktiğiniz günden itibaren biz bu ürünü almaya taahhüt ediyoruz. Bu ürünü Ödemiş çevresinde bir tek ben yetiştiriyorum.

Az su isteyen bir ürün, haftada iki defa damlama su veriyoruz. Şifa kaynağı olan kuşkonmazın faydaları, saymakla bitmez. Bu ürün, 15 sene yaşıyor. Aralık ayında biçip toprağa yatırıyoruz, mart gibi filizlenmeye başlıyor. 10 derece ısıda çıkıyor. Tek tek kesiyoruz. Bir dekardan 1600 kilo ürün almak mümkün. Ben, şu an 6500 metrekarede bu ürünü yetiştiriyorum. Daha da çoğaltmak istiyoruz ama tarla bulamıyoruz. 12 yıllık tarla kiralayarak bu işi çoğaltmak istiyoruz” dedi.

“Coğrafi koşullar büyük etken”

Firma Yetkilisi Armağan Badur da kuşkonmazla ilgili olarak tanıtım etkinliğinde konuşma yaptı. Badur, “Geçen sene burada Ali Akgün’le beraber çok güzel bir gelişme gerçekleşti. Burada zirai üretim anlamında başarı sağlandı. Kuşkonmaz ürününde diğer ürünlerde olduğu gibi sezon uzunluğu önemli. Kuşkonmazın yetişmesi için coğrafi koşulların çok iyi olması, büyük bir etken. Biz de bütün desteği vererek bir çekirdek proje gibi bu bölgede üretimi yaymak istiyoruz.

Bizim kendi üretimimiz olarak Eskişehir’de 300 dönüm kadar bir arazide kuşkonmaz üretiyoruz. Biz, Hollanda’da bir firmanın distribütörlüğünü yapıyoruz. Bu firma, kuşkonmaz alanında dünya lideri bir firma ve ilçemiz şartları için de çok uygun türleri var. Aslında kuşkonmazının kökeni, Ege Bölgesi’dir.  Çok güçlü şartlarda yapılırsa, tarlasında suyu varsa, ailesiyle birlikte çalışırsa üretici, üçüncü yılda kâra geçebilir. İlaçlama gibi masraflarınızı çıkarırsanız geri kalanı kâr demektir” ifadelerini kullandı.

Özcan Çetin

Bakmadan Geçme