• Haberler
  • Kurban etinde bunlara dikkat!

Kurban etinde bunlara dikkat!

Yaklaşan Kurban Bayramı için hazırlıklara başlayan vatandaşlar, takvim 1 Eylül'ü gösterdiğinde kurbanlıklarını kesecek. Kurban kavurmasının kesilir...

Yaklaşan Kurban Bayramı için hazırlıklara başlayan vatandaşlar, takvim 1 Eylül’ü gösterdiğinde kurbanlıklarını kesecek.

Kurban kavurmasının kesilir kesilmez ocağa konulması gerektiğini dile getiren Kardelen Et Dünyası sahibi Mustafa Küçük, ”Kavurma, kesilen hayvanın ön kolundan yapılır. Öncelikle biraz kuyruk yağı eritilir. Kemiğinden ayrılan et, kuşbaşı şeklinde doğranır. Doğrandıktan sonra da pişirilmeye bırakılır. En lezzetli kavurma, hayvanın ön kolundan yapılan kavurmadır. Kurbanlık kavurmanın bütün özelliği, kendi yağıyla pişmesidir. Kavurmanın kısık ateşte yavaş yavaş pişmesinin lezzeti çok daha arttırdığını söyleyebilirim. Kavurmalar, imkanı olmayanlar için tüplü ocakta pişiriliyor. Kavurmanın makbulü, odun ocağında yavaş yavaş pişendir. Koyun ve dana etlerinin pişme sürelerinin farklıdır. Süt kuzu, yarım saatte pişer. Kuzu, yaş olarak büyükse pişme süresi bir saati geçer. Dananın pişme süresi de bir saati geçer” şeklinde konuştu.

 

Yaşını alınca tazeliğini kaybediyor

 

Etin taze olup olmadığının anlaşılmasının mümkün olduğunu dile getiren Küçük, ”Et, tazeyse pembe renklidir. Taze değilse koyu renktedir. Bununla beraber hayvanın beslenme şekli, etin renginin koyu olmasına da sebep olabilir. Her karşılaştığımız koyu renkli et, taze olmadığı anlamına gelmez. Hayvanda yaş çok önemlidir. Hayvan yaşını aldıysa tazeliğini kaybeder. Etlerin üst üste gelmeyecek şekilde konulup saklanması gerekiyor. Etlerin sıcak halde dolaplara konulması sakıncalıdır. Et, renk değiştirir. Kesilen kurban etinin hemen yenilmesinin hiçbir zararı yoktur. Dinlenmiş et, yumuşak olur. Fakat kurbanın özelliği, taze yenmesidir. Etin tazesinin insan sağlığına hiçbir zararı olmaz. Kurban eti, bol yağlı tüketilirse zararı dokunabilir. Kavurma tüketirken olabildiğince salatayla, yoğurtla tüketmeye çalışalım. Kavurma, ağır bir besin olduğundan yanında tüketeceğimiz hafif besinler, midemizin hazmını çok daha kolaylaştırır” dedi.

 

Ece Köseoğlu

Bakmadan Geçme