Koronavirüsün psikolojik etkileriyle baş etmenize yardımcı olacak 10 öneri
Ülke olarak çok karışık ve üzücü ve hatta korkutucu olaylara maruz kaldığımız dönemlerden geçiyoruz. Son aylarda...
Ülke olarak çok karışık ve üzücü ve hatta korkutucu olaylara maruz kaldığımız dönemlerden geçiyoruz. Son aylarda yaşadığımız üzücü olayları psikolojik olarak henüz sindirememişken şimdi bir de bütün dünyayı sarsan bir virüs tehdidi ile karşı karşıyayız ve maalesef hiç tahmin etmediğimiz kadar hayatımızda köklü değişiklikler yapmak durumunda kaldık.
Öyle bir duruma geldik ki zaman zaman yaşadıklarımızın bir rüya ya da bir bilimkurgu filmi olduğu yanılgısına bile kapılabiliyoruz. Bir anda sosyal hayatımızı durdurmak zorunda kalmak, ekstra hijyen ihtiyacı, hastalığa yakalanma korkusu, sevdiklerimizi enfekte etme hatta onları kaybetme korkusu, belirsizlik hissi, “Acaba ben de bir taşıyıcı mıyım?” şüphesi, ekonomik sıkıntı yaşama endişesi, sevdiklerimize daha az temas etme zorunluluğu ve özel hayatımıza dair daha birçok kaygı…
Maalesef bu virüs, bizi birçok engelle yüzleştirdi. Peki bu psikolojik engellerle başa çıkmak için nelere dikkat etmeliyiz? Sanırım günümüzde cevaplanmaya en çok ihtiyaç duyulan sorulardan biri bu. Gelin, bu soruya cevaben günlük hayatımızda neler yapabiliriz bir bakalım…
– Bütün gün farklı kaynaklardan haber okumak yerine günün belli saatinde güvenilir tek bir kaynaktan haber okuyabilirsiniz.
– Her ne kadar sosyal hayatınız kısıtlanmış olsa da günlük rutininizi mümkün olduğunca evden sürdürmeyi deneyin. Örneğin iş yerinde içtiğiniz sabah kahvesini aynı saatte evinizde içmeyi de ihmal etmeyin.
– Evde bütün gün pijamayla oturmayın. İçinde kendinizi iyi hissettiğiniz kıyafetler giyin, hatta biraz makyaj bile yapabilirsiniz. Emin olun kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.
-Kişisel bakımınızı ihmal etmeyin. Unutmayın kişisel temizlik, hem ruhsal hem de bedensel sağlığın en önemli adımlarından biri. Bol bol su içmeyi de unutmayın.
– Sosyal medya kullanımınızı sınırlandırın. Böylelikle hem vaktinizi daha verimli kullanmış hem de olası sürü zihniyetlerine düşmekten kaçınmış olacaksınız.
– Hareketsiz kalmayın; mümkün olduğunca egzersiz yapın. Bunlar, büyük hedefler olmak zorunda değil. Hareketi sadece spor olarak algılamayın, evinizi temizlemek bile hareketinizi artıracak bir aktivite. Tabii bu hareketleri yaparken nefes almayı da unutmayın.
– Sosyal hayatınız her ne kadar kısıtlanmış olsa da elinizdeki teknolojik aletleri iyi değerlendirin ve onları birer sosyalleşme aracı olarak kullanın. Ailenizle ve arkadaşlarınızla bol bol görüntülü sohbetlerde bulunun. Bu sohbetlerin tek temasının da virüs olmamasına dikkat edin.
– Sağlığımız için bir diğer vazgeçilmez faktör de iyi ve kaliteli bir uykudur. Uyumanızı kolaylaştırmak için uyumadan bir saat önce evinizdeki bütün ışık kaynaklarına veda edebilirsiniz. Stres seviyenizi en aza indirmek için kahve, tarçın gibi yatıştırıcı etkisi olan kokulara ya da bitki çaylarına başvurabilirsiniz.
– Hobilerinize ve varsa evcil hayvanlarınıza vakit ayırın. Kendinizi daha sosyal ve iyi hissedeceksiniz.
– Son ve belki de en basit tavsiye; gülümseyin. Yapılan araştırmalara göre sahte bir gülümseme bile beyninize iyi ve mutlu olduğunuz sinyallerini göndermek için yeterlidir. Günlük gülme oranınızı artırmak için komik videolar izleyip mizah dergileri okuyabilirsiniz.
Umuyorum ki tüm bu öneriler, bu süreçle başa çıkmanızda ve kendinizi daha iyi hissetmenizde, hatta belki arkadaşlarınıza ve ailenize destek olmakta faydalı olur. Tüm bu önerileri denemenize rağmen kendinizi iyi hissetmezseniz gerek duyduğunuz durumlarda profesyonel destek almaktan çekinmeyin. Unutmayın, beden sağlığınız için ruh sağlığınızı da korumanız çok önemli.
Umarım bu haftaki yazımı beğenmişsinizdir. Sizlerin de herhangi bir sorusu olduğunda [email protected] ve instagram/psikologfirataslan adresleri üzerinden bana ulaşabilirsiniz