Kızamık

Daha ziyade 3-10 yaşları arasında görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Tıp dilinde morbilli denilen bu hastalığın sebebi,...

Haber

Daha ziyade 3-10 yaşları arasında görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Tıp dilinde morbilli denilen bu hastalığın sebebi, bir çeşit virüstür. Kızamıklı hastanın tükürük damlacıkları aracılığı ile sağlamlara da bulaşır. Bu nedenle kızamık lekeleri kaybolduktan sonra gelen on gün içinde de hastayı sağlıklı kimselerle görüştürmemek gerekir.

Belirtiler: Hastalık, mikrop alındıktan sonra gelen on gün içinde ortaya çıkar. Hastanın gözleri kızarır, burnu akar, hapşırır, öksürür. Ateşi yükselir. Baş ağrılarından şikayet eder. Kuvvetli ışıktan rahatsız olur. Bu belirtilerden aşağı yukarı dört gün sonra küçük, kırmızı, ufak lekeler görülmeye başlar. Bunlar grup halindedir. Bu dönemde dudaklarda kuruluk ve dilde paslanma dikkati çeker. Bir süre sonra da kızamık lekeleri; yüzün her tarafına, boyuna, göğse, kollara, karına ve bacaklara yayılır. Bu dönem, 3-4 gün devam eder. Sonra ateş, yavaş yavaş veya birdenbire düşerek belirtiler kaybolur.

Kızamıklı hastaya bakılırken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Hasta, sağlamlarla görüştürülmemelidir. Odası, güneş görmeli ve çok temiz olmalıdır. Oda ısısı, 18-20 derece arası tutulmalıdır. Oda, günde en az iki kere havalandırılmalıdır. Hastanın üşümemesi için azami dikkat gösterilmelidir. Ayrıca hastanın ağız, burun ve beden temizliğine özen gösterilmelidir. Bu huşulara dikkat edilmediği takdirde zatürree, bronkopnömoni, zatülcenp, ortakulak iltihabı veya ensafalit gibi tehlikeli hastalıklara sebep olabilir.

Kızamık geçirenler, bağışıklık geçirip bir daha kızamık olmazlar. Ayrıca çocuklara zamanında yaptırılacak kızamık aşısı da bağışıklık sağlar. Hasatlığın kolayca geçmesini ve başka bir hastalığa sebep olmasını önlemek için aşağıdaki reçeteler kullanılır.

Reçete 1: İki bardak suya 250 gram (bir bardak) kabuksuz kırmızı mercimek konur. Su, yarıya ininceye kadar kaynatılır. Sonra süzülüp tamamı bir kerede içilir. Bu terkip, döküntünün çabuklaşmasını sağlar.

Reçete 2: Döküntüler başlamadan önce 250 gram dut yedirmek, döküntülerin çabuk çıkmasına yardımcı olur. Aynı uygulama, karadut şurubu ile de yapılabilir.

Reçete 3: Dört bardak suya altı tane parçalanmış kuru incir ve bir bardak dolusu kuru üzüm konur. On dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde üç kere birer su bardağı içilir.

Reçete 4: Bir avuç kurumuş gül, iyice ezildikten sonra kızamık döküntülerinin üzerine sürülür. Bu işlem, günde üç kere tekrarlanır.

Reçete 5: Dört bardak suya 30 gram civanperçemi konur. On dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde üç kere yarımşar kahve fincanı içirilir.

Reçete 6: Bir avuç ahududu, temiz ve ince bir tülbendin içine doldurulduktan sonra sıkılır. Çıkan su içirilir. Bu işlem, günde iki defa tekrarlanır.

Reçete 7: Altı bardak suya bir avuç Frenküzümü konur. On dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde üç kere birer kahve fincanı içirilir.

Reçete 8: Bir bardak ılık suya bir tatlı kaşığı kızamık şekeri konur. Eritildikten sonra içirilir. Bu işlem, günde iki kere tekrarlanır.

Reçete 9: Mürver çiçeği, kantaron, ıhlamur, aslan pençesi, çuhaçiçeği, zemberek otundan yarımşar tutam alınıp karıştırılır. İyice ufalandıktan sonra dört bardak suya bir çorba kaşığı konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde üç kere birer kahve fincanı içilir.

Reçete 10: Dört bardak suya üç tutam gelincik yaprağı konur. On dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde üç kere birer çay bardağı içilir.

AYRICA hastaya sulu ve sindirilmesi kolay yiyecekler verilir.

NOT: Paylaşımlarımız tedavi amaçlı değil, bilgi amaçlıdır. Doktorunuza mutlaka danışınız.

Bakmadan Geçme