Kitap bağışı kampanyası tören ile başlatıldı

Adalet Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ortak projesi olan kitap bağışı için Ödemiş Öğretmenevi'nde ilçe...

Adalet Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ortak projesi olan kitap bağışı için Ödemiş Öğretmenevi’nde ilçe protokolü ve ilçedeki kamu kurumların katılımıyla kampanya başlatıldı. Törende konuşan Ödemiş İlçe Kaymakamı Fatih Aksoy, 2019 yılından itibaren Adalet Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan protokolle kitapların cezaevlerinde bulunan hükümlü ve tutuklulara ulaştırılmasını hedeflendiğini belirterek, “Bu proje, iki senedir ilçemizde uygulanıyor. Kütüphane müdürlüğümüz, cezaevi savcılığımızla ve cezaevi müdürlüklerimizle 15 günde bir ödünç kitap kampanyasıyla hanelerimizde olan kitapları hükümlü ve tutuklularımızla buluşturuyoruz.

Kitap, en yakın dostlarımızdan birisi. Kültürel, sosyal, psikolojik gibi hayatımızın her anının gelişimi açısından önemli enstrüman olan kitabın daha fazla şeklide cezaevinde bulunan vatandaşlarımızla, hükümlü ve tutuklularla buluşturulması, onların ıslahının yanı sıra sosyal ve kültürel açıdan önem arz ediyor. Vatandaşlarımızın da bu sosyal sorumluluk projesine katılmaları hususunda bir ivme kazanılması için yeniden bir bağış kampanyası düzenlendi. Vatandaşlarımızın hepsinden hem ilçe kütüphanemize hem de Cumhuriyet Başsavcılığımıza bu konuda destek olmalarını talep ediyorum” şeklinde konuştu.

Kitabın ışığıyla aydınlanan Türkiye

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ise, “Bugün ülke çapında adeta kitabın ışığıyla aydınlanan Türkiye tablosu çiziliyor. Türkiye’nin her yerinde aynı saatte gerçekleşen bu etkinliğin adalet mekanizması ve Kültür Bakanlığı’nın iş birliğine örnek bir çalışma olduğunu düşünüyoruz. Mustafa Kemal’in kendisini ifade ettiği en iyi sözlerden bir tanesidir: ‘İki kuruşum olsa onunla kitap alırım!’ Bunun örneği de var. Kitaplığı olan ve 4000 kitabı bulunan önderimiz, ‘Her şeyi olanlardan öğrendim’ diyor. Öğrenmenin en güçlü yolu kitaptan geçiyor. Bir anı ya da bir gezi kitabı okursanız ülkeyi gezersiniz, dünyayı gezersiniz.  Teknik bir kitap okursanız hayatınızda birçok şeyi kolaylaştırırsınız.

Kendimizi yenilemek adına da bunlara ihtiyacımız var. Böyle güzel bir çalışmanın içinde bulunmaktan çok mutluyum. Cezaevleri, cezanın yaşandığı mekan. Adı üzerinde ama orada bulunan insanlar da suçlarının bedelini ödeyecek ama dışarı çıkarken de belki de kendini daha geliştirmiş, kendini daha iyi tanımış, varsa eksiklerini ve hatalarını tekrarlamamak adına bilgiyle yoğrulmuş olacaktır” dedi.

“Gelişime önemli katkı sağlıyor”

Ödemiş Cumhuriyet Başsavcısı Tuğan Sarıca, kitap bağışı kampanyası töreninde yaptığı konuşmasında, “Adalet Bakanlığımız ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında 29 Mart 2021 tarihinde Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkelerinde Kütüphane Kurulmasına İlişkin İş Birliği Protokolü imzalanmıştır. Bu protokol töreninde Sayın Adalet Bakanımız Abdülhamit Gül Beyefendilerin de dile getirmiş olduğu Ceza İnfaz Kurumu Kütüphaneleri İçin Kitap Bağış Kampanyası, bugün (dün) itibariyle sayın bakanımız tarafından yapılan ilk kitap bağışı ile tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak başlayacaktır. Kitap bağışı kampanyası açılış törenimize teşrif eden tüm saygıdeğer katılımcılara şükranlarımı sunuyor ve hoş geldiniz diyorum!

Bir suç neticesinde hüküm alarak ceza infaz kurumlarına giren insanların cezalarının ardından hayata hazırlanmaları, bakanlığımız için en öncelikli konudur. Ceza infaz kurumlarımızda uygulanan infaz rejiminin temel amacı da insanımızı topluma yeniden kazandırmaktır. Islah çalışmaları, infaz politikamızın temelini oluşturmaktadır. Bakanlığımızın eğitim ve iyileştirme çalışmaları kapsamında sağladığı köklü değişim ve faaliyetler, hükümlülerin bireysel gelişimine önemli bir katkı sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.

“Eğitimin en temel aracı”

Başsavcı Sarıca konuşmasının devamında, “Ceza infaz kurumlarımızda kitap okuyan insanlar çoğaldıkça kültürel gelişme gerçekleşecek, eğitim seviyesi yükselecektir. Eğitim seviyesi yükseldikçe bilinçli, doyumlu, mutlu yaşayan insanların sayısı artacaktır. Eğitimin en temel aracı ise kitaptır. Kitap okumayı sevmek, okuma alışkanlığı kazanmak anlamda toplumun geleceği ve hükümlü tutuklularımız için çok önemlidir. Okuma alışkanlığı kazanan insan; düşünen, fikir üreten, düşündüğünü ifade edebilen, yanlış bilgi ile doğruyu ayırabilen insandır. Hedefimiz; yanlış ve doğruyu ayırt edebilen, erdemli, güzel ahlaklı nesiller yetiştirmek ve umutla bakabileceğimiz bir gelecek inşa edebilmektir” dedi.

Özcan Çetin

Bakmadan Geçme