- Haberler
- Kimi memnun kimi dertli
Kimi memnun kimi dertli
Ödemiş'te karpuz sorunu devam ediyor. Bu sezon fiyatların düşük olduğunu belirten karpuz üreticilerinin kimi halinden memnunken...
Ödemiş’te karpuz sorunu devam ediyor. Bu sezon fiyatların düşük olduğunu belirten karpuz üreticilerinin kimi halinden memnunken kimisi de zararda.
Karpuz almak için Ödemiş karpuz pazarına gelen Cihan Çapar, “Bu sene Ödemiş karpuzu, diğer senelere göre iyi. Geçen sene fiyat yüksekti. Bazı kesimler pek yiyemedi. Ama bu sene fiyat olarak iyi, kalite olarak daha iyi. Bu fiyatlar çok dengeli, alana da satana da uygun geliyor. Tabi çiftçinin maliyeti çok. Çifti, gübresi, ilaçlaması derken çok masraf yapıyorlar” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrı
Karpuz ihracatı yapılmamasından şikayet eden Ertan Çepni, “Mal olmadığı zaman yurtdışından mal geliyor. Türkiye’de patates, karpuz, soğan olmadığı zaman yurtdışından sayın Cumhurbaşkanımız ithal ediyor. Türkiye’nin malı tarlada kalmış, bir tane mal Türkiye’den dışarı gitmiyor. Çiftçiye günah, esnafa günah. Tüm esnaf, çiftçi perişan. Sayın devlet büyüklerim, sayın Cumhurbaşkanım buna el atsınlar” diye yakındı.
Ödemiş karpuz pazarında karpuz satan Adil Sin, “Bu sezon çok kötü geçiyor. Bu karpuz, şu anda zarar ediyor. 20 kuruştan bile veriyoruz. Sarmasına kaç para vereceğiz? Mazotuna kaç para vereceğiz? Maliyetlerini karşılayamıyor. Mal zaten tarlada yanıyor” ifadelerini kullandı.
Haber sayesinde işler arttı
Geçtiğimiz hafta gazetemizde ve TV9 İzmir’de çıkan haberin ardından işlerin giderek arttığını belirten Birol Duvarcı ise, “Biz zaten yıllardan beri karpuz işi yapıyoruz ama medya bir başka işe yarıyor. Burada biz belli bir kısımdayız ama televizyon, habercilik ile çok fazla kişiye ulaşıyor. Arayanlar oldu yapılan haberden sonra. Karpuzların kalitesini sordular. İşlerimiz, %15 ila %20 arasında arttı. Yerli karpuzumuzda biraz daha güzelleşti. Sizin tabii ki de çok etkiniz oldu. Fiyatlar zaten aynı şekilde kendisini koruyor. Ödemiş patatesi, karpuzu Türkiye genelinde bir numara” şeklinde konuştu.
Karpuzun iyisi böyle anlaşılıyor
Birol Duvarcı, “Bir kere karpuza vurduğunda tok bir ses duyacağız. O ses gelirse tam kıvamda demektir. Damarlarının rengi açık olacak. Sapı ince olmalı. Bir de sapında ‘kulak’ dediğimiz eklem yeri vardır, orasının kurumuş olması lazım. Karpuz böyleyse eğer tam kıvamında demektir” dedi.
“Pazarcı, üzerine eklemek zorunda”
Yine karpuzla ilgilenen Birol Duvarcı’nın kardeşi Gürdal Duvarcı da, “Karpuz fiyatları düşük ama yine de satılıyor. Her zaman 1000 TL olacak diye bir şey yok ama üreticiye sorarsan o şu anda zarar ediyordur. İyi bir şey değil bu durum ama bundan 6-7 sene önceki gibi mal toprakta kalmadı, ızgara çekmedik. Izgara çektiğinde tarlaya da zarar vermiş oluyorsun. Şu anda yine alıcılarımız geliyor ve en güzel karpuz, 50-60 kuruş. Pazarcılar üstüne koyuyorlar diye kızıyorlar. Şimdi bu karpuzun poşeti 60 tane oluyor. 60 kişi geldiğinde poşet bitiyor. Zabıtaya yer parası veriyorlar. Bir sürü masraf ediyorlar. Bu kadar masraf eklendiğinde tabi ki pazarcı üstüne ekleyecek, 1 ya da 1.50 TL’ye satacak sonuçta” diyerek pazarcıların da sıkıntılarını paylaştı.
İlker Özekli
Bakmadan Geçme