- Haberler
- KESTANE HASTALIKLARIYLA MÜCADELE TOPLANTISINA MUHTARLARDAN BÜYÜK İLGİ
KESTANE HASTALIKLARIYLA MÜCADELE TOPLANTISINA MUHTARLARDAN BÜYÜK İLGİ
   Kerem Karamanlıoğlu – İzmir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Cumartesi günü Ödemiş&rsquote Kestane hastalıklarıyla mücadele konulu...
Kerem Karamanlıoğlu – İzmir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Cumartesi günü Ödemiş’te Kestane hastalıklarıyla mücadele konulu bir toplantı düzenledi.
Ödemiş Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıya Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Belediye Başkanı Mahmut Badem, İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, eski Uşak Milletvekili Nuri Su, Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Müdürü Tuncay Can, Ödemiş İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Altıntaş, Belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve köylüler katıldı.
Açılış konuşması yapan Belediye Başkanı Mahmut Badem köylülere sorunlarına sahip çıktıkları için teşekkür etti.
“SORUNLARINIZA SAHİP ÇIKTIĞINIZ İÇİN TEŞEKÜR EDERİM”
Badem şunları söyledi: “Şuan bu salonun tıklım tıklım dolduğunu görünce insanların sorunlarına sahip çıktığını görüyorum. Biz üreten insanların üreticinin her zaman yanında olduk olmaya da devam ediyoruz. Dağda yaşayan üretim yapan insanımızın ürününün üç kuruş daha fazla parayı nasıl kazandırırız onun mücadelesini veriyoruz.”
“ÜRETİM YAPAN DAĞ KÖYLÜMÜZÜN İLÇE VAROŞLARINA GİTMESİNİ İSTEMİYORUZ”
“Biz köyde dağda üreterek geçimini sağlayan insanlarımızın karnını orada doyurmaya çalışıyoruz. Oradaki vatandaşımızın önce Ödemiş varoşlarına daha sonra İzmir ve diğer varoşlara gitmesini yok olmasını istemiyoruz. Biz dağ köylümüzün üretime devam etmesi için gerekli herşeyi yapmak için buradayız. Bunların her birini 30 Mart öncesi sizlerin önünüze geldiğimdede söylemiştim. Bugün Orman Bölge Müdürlüğümüz ve diğer kurumlarımız buradadır. Daha iyi ürün üretebilmek için ağaçlarımızı zararlı durumlardan koruyabilmek için buradayız. Orman Genel Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum”
İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın Türkiye’de 2000’li yıllarında başında bir devrimin olduğunu o devrimin ise devlet ormanlarının millet ormanı olduğunu vurguladı.
“2000’Lİ YILLARIN BAŞINDA BİR DEVRİM OLDU”
Aydın şunları ifade etti: “30 yıldır bu teşkilatın içerisinde görev yapıyorum. Türkiye’de 2000’li yılların başlarında bir devrim oldu. O devrim o güne kadar devlet ormanı olan ormanlarımız milletimizin ormanı oldu. Geçmişte birçok kötü örnekler yaşandı. Orman köylüsü ile orman müdürlüklerinin arasında soğuk rüzgârlar esti. Bunların hepsi geride kaldı bugün Orman Müdürlüğü orman köylümüzün lehine çalışmakta onların üretimine destekleyici her konuyu ele almakta ve yapmaktadır.”
“BU BÖLGE TÜRKİYE’NİN EN VERİMLİ BÖLGESİ”
“Bu bölge Türkiye’nin en verimli bölgelerinden birisidir. Türkiye’nin en çok kestane üreten bölgesi burasıdır. Bizler kestane üretiminin artması için çaba sarf ediyoruz. Devletimiz köylümüze yeni kestanelikler kurulması için uğraşıyor. Bugün kestanede yaşanan hastalıklar nedeniyle Bursa bölgesinde kestane bitmiştir. Ege bölgesinde de sadece Büyükmenderes ve Küçükmenderes bölgesinde yoğun bir üretim vardır. Ödemiş’in Hamamköy, Bıçakçı gibi dağ köyleri kestanenin deposudur.”
“ÖDEMİŞ KESTANENİN ANAVATANIDIR”
“Ödemiş kestanenin anavatanıdır. Biz kestaneliklerimizi büyütmeye ve geliştirmeye çalışıyoruz. Bunun yanında Tosunlar bölgesinde yaptığımı bal ormanları kuruyoruz. Yani köylümüzün lehine olacak herşeyi yapıyoruz. Devlet ağacın dalını kestirmez bizi meyvesini toplatmaz gibi bir şey asla düşünmeyin. Birlikte daha da çok çalışanlara kestane ağaçlarını saran hastalıkları da bilinçli bir şekilde yeneceğiz.”
“ÖDEMİŞ BENİ ŞAŞIRTMAYA DEVAM EDİYOR”
Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, “Ödemiş’te göreve başlayalı bir buçuk ay oldu. Ödemiş beni şaşırtmaya devam ediyor. Üretimin bu kadar yoğun olduğunu bir yerde böyle önemli bir sorun üzerinde bu toplantının yapılması önemlidir. Biz ilçe kaymakamlığı olarak ilçe tarım müdürlüğü teşkilatımız ile destek verebiliriz. Ben de konuyu tam bilmiyorum daha önceki görev yaptığım ilçe Söke’den bazı konularda tecrübem var. Siz değerli üreticilerimiz ile birlikte öğreneceğim. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum herkese mutlu günler bol kazançlar diliyorum.”
“KESTANE HASTALIKLARI İLE KÖYLÜMÜZ TEK BAŞINA MÜCADELE EDEMEZ”
Bir önceki dönem Ak Parti Uşak Milletvekili olan Orman Bölge Müdürlüğü mensubu Nuri Su da şunları söyledi: “Bölge müdürümün dediği gibi Türkiye’de 2002 yılında bir devrim yapıldı. Orman devletin değil milletin haline geldi. Kestane hastalıkları ve kanseri ile köylümüz tek başına baş edemez. Bu nedenle böyle bir toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkesi çok teşekkür ediyorum. Toplantıya yoğun katılım gösteren muhtarlarımıza ve üreticilerimizi de teşekkür ediyorum.”
Konuşmaların ardından İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlarıyla Mücadele Müdürü Tuncay Can slâyt sunumu eşliğinde kestane hastalıkları, tedavi yöntemleri, karantina uygulanan alanlar, proje alanları, kestanenin dünyadaki durumunu değerlendirerek geniş bilgiler verdi.
“DÜNYADA KESTANE ÜRETİMİNDE ÇİN AÇIK ARA FARK İLE BİRİNCİ ÜLKE TÜRKİYE 60 BİN TON ÜRETİMİYLE İKİNCİ SIRADA”
Tuncay Can şunları söyledi:
“Dünyada 2 milyon ton kestane üretimi gerçekleşiyor. Kestane üreten ülkeler arasında Çin açık ara farkla birinci sırada. Çin 1. 700.000 ton kestane üretimi yapıyor. Türkiye ise 60 bin ton ile ikinci sırada yerini alıyor. Bu 60 bin tonun 20 binini Aydın ili, 9 bin tonunu İzmir ili üretiyor. Çin’e göre Türkiye’nin ürünü çok değerli ve ticari değeri çok büyük. Ancak 1995 yılından bu yana üretimde sürekli olarak düşüş görülüyor.”
“BÖLGEMİZDE 41 KÖY KESTANE ÜRETİMİ YAPIYOR”
“Bölgemizde 41 köyde kestane üretimi yapılıyor. Bunların içerisinde kestanenin çok yoğun olduğu bölgeler var. Hamamköy ve Bıçakçı gibi buralar tamamen kestane alanı. Kestanede dal kanseri, kestane kızıl kurdu, mürekkep hastalığı ve kestane gal arısı isimli hastalıklar var. Kestane kızıl kurdu Türkiye’de %30 civarında görülüyor. Mürekkep hastalığı ise %8 olarak görülmekte. Bal arısı hastalığı ülkemizde görülmedi ancak çok hızlı yayılan bir hastalık. Yalova’da görüldüğünde hemen o bölge karantina altına alındı. Kızıl kurdu 1 yıllık bir döngüdür. Ağacı öldürür kelebek halinde gelen böcek yumurtalarını bırakır. 1 yıl içinde ağaçta hastalık görülür. Kazıma işlemi ile ağacın temizlenmesi gerekmektedir. Mekanik mücadele, biyoteknik mücadele, kimyasal mücadele yöntemleri var.”
“KESTANE KANSERİ 1967’DEN BU YANA TÜRKİYE’DE VAR”
“Kestane kanseri 1967 yılından bu yana Türkiye’de görüldü. 124 çeşit kestane kanseri çeşidi var bizim avantajımız bizim bölgemizde 2 çeşidi görülüyor ve biri yaygın durumda. Avantajımız derken şöyle her kanser türü ile farklı mücadele yöntemi var. O yüzden kanserin tek olması mücadelede kolaylaştırıcı demektir. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerimiz aracılığı ile köylerimizde mücadelelere yönelik bilgilendirme ve uzman kişiler yetiştirmeye çalışıyoruz.”
“ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNÜN 2013-2017 KESTANE EYLEM PLANI DEVAM EDİYOR”
“Orman Bölge Müdürlüğünün 2013-2017 kestane eylem planı var bu çalışmalar devam ediyor. Bunların yanında mücadele konularında kazım işlemleri konularında köylerimizde bilgilendirme toplantıları düzenliyoruz. Afiş broşür çalışmaları yapıyoruz.”
Konuşmaların ve sunumların ardından üreticilerden gelen sorular yanıtlanarak toplantı sona erdi.