Kent Konseyi ne iş yapar!
Son zamanlarda başlıktaki soru ile sık sık karşılaşmaya başladım. Empati yapıyorum… Bir zamanlar da bana 'Üniversite...
Son zamanlarda başlıktaki soru ile sık sık karşılaşmaya başladım.
Empati yapıyorum… Bir zamanlar da bana “Üniversite ne zaman bitecek?” diye sorarlardı. Halbuki ben evlenmiş, iş güç sahibi olmuştum…
Ama artık bilgiye ulaşmak çok kolay…
“Kent Konseyi ne iş yapar!”
Kimi zaman espri ile karışık, “Kent Konseyi’nin belli bir işi yok!” diye yanıtlıyorum. Soruyu soran, önce şok oluyor tabi ama ben bu şok geçer geçmez ciddi yanıtımı veriyorum:
“Kent Konseyi, fikir kulübüdür.”
“Nasıl yani?”
Evet kent konseyleri, deyim yerinde ise fikir kulüpleri gibidir.
Kentine dair fikirleri olan insanların ara sıra toplanıp tartıştıkları ve proje ürettikleri yerlerdir.
Kent konseylerinin maddi olarak kaynaklarının bulunmadığı gibi, yatırım ve yaptırım gücü de yoktur. Kent Konseyi üyeleri de bu fikir kulüplerinin gönüllü yürütücüsüdürler.
Kent konseyleri, kurum olarak kendi ağırlıklarını koyabilirler, yerel yöneticiler de ortaya çıkan projelere değer verirlerse toplumda bir karşılık bulabilirler.
Söylediklerimi bir örnekle somutlaştıralım.
Geçtiğimiz günlerde Belediye Meclisi’nde bazı taşınmazların satılması ile ilgili görüşme ve tartışmalar yaşandı. Kamuya açık bu toplantılarda hem bir hemşehri hem de Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi olarak ben de yer aldım. Biliyorsunuz, Belediye Meclisi toplantılarında izleyicilerin fikir beyan etme yetkisi yoktur. Hatta alkış ve benzeri tepkiler de gösteremezler.
Sözünü ettiğim tartışmalı toplantıda önceki başkan Mahmut Badem döneminde satış kararı alınan 1680 taşınmazın 88’i için yetki alınmıştı.
İYİ Parti Grubu, komisyondan 60 taşınmaz için karar alındığını belirterek 88’e karşı çıkmış, MHP Grubu da CHP’nin 88 taşınmaz için istediği yetkiye “Evet” demişti. İtiraz edilen 28 taşınmazın 14’ünün sanayi sitesinde dükkan, 14’ünün de büyük ölçekli olması gerekçe gösterilmişti.
AK Parti Grubu’nun tamamına mı yoksa 28’e mi karşı çıktığını tam olarak anlayamadım.
Alınan kararlar, Yeni Asır gibi kimi gazetelerde “CHP’li Ödemiş Belediyesi, ilçedeki tüm arsaları satışa çıkardı!” şeklinde verilmiş. Bu da sonraki toplantıda Belediye Meclis Üyesi Ufuk Aykol tarafından dile getirilip demeç ve haber kınandı.
Gazetelerdeki “CHP’li Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, skandal bir karara imza attı. Eriş, piyasa değeri 27 milyon lira olan 88 adet taşınmazı satışa çıkarttı. Karara büyük tepki gösteren AK Parti Meclis Üyesi Şevket Hasırcı, ‘Şu anda Ödemiş’te okul ve hizmet binası yapılacak arsa kalmadı’ dedi.” şeklindeki ifadeler, CHP’li üyelerin tepkisini çekmişti.
Şimdi bunları neden hatırlattım?
Eğer Kent Konseyi’ne bu gibi konularda görüş sorulmayacaksa vatandaşlar da “Bu Kent Konseyi ne işe yapar?” diye sorarlar elbette. Karar öncesinde konuyla ilgili özet bilgi, Kent Konseyi’ne resmi yolla bilgi verilebilir, fikir sorulabilirdi.
Ben demiyorum ki bu gibi konular Kent Konseyi’ni oluşturan yedi kişiye de sorulsun!
Ama Kent Konseyi’nde muhtarlar var, odalar var…
Kent Konseyi, bünyesi içinde bazı meclisler oluşturur. Bu meclislerin de bazı alt çalışma grupları olur. Bu çalışma grupları ile meclislerde ilçenin bazı önemli konuları tartışılır ve tavsiye kararları şeklinde yasal ölçüler sınırı içinde belediyeye bildirilir.
Belediye meclis üyeleri, partilerinin aldığı kararlara uymak zorunda olabilir ama Kent Konseyi içinde yapılan görüşmelerden sonra ortaya çıkan sonuçlar da dikkate alınırsa yaşadığımız kentlerin geleceği için daha sağlıklı kararlar alınabilir diye düşünüyorum.
Başta dedim ya kent konseyleri, fikir kulüpleri gibidir. Mali gücü olmadığı gibi, yaptırım gücü de yoktur. Ancak kentin sivil bileşenlerini bir araya getirip onlardan ‘ortak görüş’ olmasa da ‘ağırlıklı’ kabul edilmiş sonuçlar alabilir.
Yarından itibaren meclis oluşturma çalışmalarımız başlıyor. Yarın Kadın Meclisi, perşembe günü de Gençlik Meclisi seçimleri var.
Toplantılar, salı ve perşembe günleri saat 20.00’de otogar üstündeki nikah salonunda yapılacak. Meclis genel kurullarına katılabilir, kentin geleceğine katkı koyabilirsiniz.
Önemli not: Seçmek ve seçilmek için üye olmak gerekiyor. Son dakika gelip de “Ben de varım” diyemezsiniz. Seçimli meclis toplantıları için 0232 54 54 185 numaralı sabit telefondan mesai saatleri içinde bilgi alabilirsiniz.
Bakmadan Geçme





