Kendini Bilmek

Başından geçen dört evliliğin hepsini boşanmayla bitiren bir kardeşimiz, psikolojik destek almak için bir psikoloğa gider…...

Başından geçen dört evliliğin hepsini boşanmayla bitiren bir kardeşimiz, psikolojik destek almak için bir psikoloğa gider… Başından geçenleri tek tek anlatmaya başlar… Yaptığı onca masrafı, yıkıldığını, mağdur edildiğini, kimsenin kendisini anlamadığını söyler… Tüm bunlar bana reva mı diyerek anlaşılmak ister…

Psikolog, uzun uzun dinledikten sonra ona bir soru sorar:

Siz kendinizi tanıyor musunuz? Ne aradığınızı bildiğinizden emin misiniz?

Teselli bekleyen danışan, bu sorular karşısında derin bir sessizliğe dalar…

Ve böylece bugüne kadar hiç yapmadığı ve konusu kendisini tanımak olan bir ev ödevine sahip olur…

Kur’ân insana kendine de odaklanmasını ve tanımasını tavsiye eder.(Mâide, 105). Hz. Peygamber ise, kim kendini bilirse Allah’ı bilir, buyurur… Burada istenilen anlam, insanın kendisini sadece biyolojik bir varlık olarak görmesi değil, maddi ve manevi tüm yönleriyle kendisini tanımasıdır…

Gönül insanı Yunus;

İlim, ilim ilmektir.(örmek, dokumak)

İlim kendin bilmektir.

Sen kendini bilmez isen,

Bu nice okumaktır…

Mevlâna ise, bilginler her şeyi kılı kırk yararak öğreniyor… Fakat en önemlisi kendilerine her şeyden yakın olanı yani kendilerini tanımıyorlar, der…

Huzurlu bir yuva kurmanın, doğru ve sevdiğimiz bir meslek sahibi olmanın, doğru kararlar vermenin ve mutlu bir yaşamın sırrı bireyin kendini tanımasına ve ne aradığını bilmesine bağlı…

Bundan dolayı Psikolojinin bir alt dalı olan Psikometrinin amacı, geliştirdiği Psikometrik Testler ile bireyin kendisini tanımasına hizmet eder…

“SMART” İngilizce akıllı/zeki anlamında olup kelimeyi oluşturan harfler ayrı ayrı kavramlara işaret eder… Doğru kararlar vermede, doğru hedeflere yönelmede önem verilen bir kavramdır… Aslında Harflerin her biri kendimizi tanımada ve aradığımızın ne olduğunu tespit etmede bizi yönlendirici bir role sahiptir… Açılımı şöyle:

S(Specific / Belirli)

M – (Measurable / Hesaplanabilir)

A – (Achiveable / Başarılabilir)

R – (Realistic / Gerçekçi)

T – (Timely / Zamanlı)

Yani vereceğimiz kararlar ve yapacağımız işler; belirli, hesaplanabilir, başarılabilir, gerçekçi ve zamanlı mı?

Tüm bu soruların doğru cevaplarına ulaşmanın yolu öncelikle kendimizi tanımaktan geçiyor…

Hayatta her şeyi öğrenelim, tanıyalım ve takip edelim derken kendinizi tanımayı, kendinize zaman ayırmayı ihmal etmeyin! Kendinizden kendinize seferlere çıkın! Zira bunu ihmal ettiğimizde keşkeler, keşkeleri takip edecek…

Bakmadan Geçme