Kefirin faydaları

Kökeni Kafkas Dağları'nda yaşayan topluluklara dayanan ve günümüzde dünyanın pek çok ülkesinde tüketilen kefir, kısaca fermente...

Kökeni Kafkas Dağları’nda yaşayan topluluklara dayanan ve günümüzde dünyanın pek çok ülkesinde tüketilen kefir, kısaca fermente süttür. Bazı kaynaklarda “kefir” adının “keyif”ten türetildiği belirtilmektedir. Kefir; inek, koyun ve keçi sütünden hazırlanabilir. Fermantasyon sürecinden geçtiği için tadı hafif ekşidir. Sütten farkı “iyi” olarak tabir edilen ve sindirime yardımcı olan bakterilerden süte oranla daha çok içermesi ve kısa sürede bağırsak hareketi sağlamasıdır. Aynı zamanda genel sağlığa katkıda bulunduğu bilinen pek çok vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir içecektir.

 

Sindirime yardımcı olan bakteriler bakımından zengin olan kefir, sindirim sorunu bulunanlar, kabızlık ve hazımsızlık çekenler için ideal bir içecektir. Sütten farkı, hem daha çok probiyotik içermesi hem de laktoz intoleransı bulunanlar tarafından da tüketilebilmesidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirim sisteminde mevcut bakteri ve mikropların temizlenmesine yardımcı olur, mide ülserine neden olan bakteriyi öldürür ve antibiyotik özelliği vardır. Kefirde bulunan B12, B1, biotin ve K vitaminleri genel sağlığa katkıda bulunur. Yüksek kalsiyum ve magnezyum içeriği ile kemik sağlığını korur ve kemik kaybını önlemeye yardımcıdır.

 

Kefir ve bağışıklık sistemi: Kefirde bulunan bazı bileşenler, bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle bağışıklık sistemi sorunlarından kaynaklanan çeşitli alerjilere iyi gelir ve genel olarak iltihaplanmayı önler. Düzenli olarak kefir tüketmek, tümör gelişimini önlüyor ve bu özelliği ile kanserin ilerlemesini durdurmak için kullanılabilecek gıdalar arasında gösteriliyor. Ancak bu konuda yapılan bilimsel çalışma sayısı oldukça az ve daha çok araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

 

İkisi de mayalanmış süt ile hazırlanan kefir ve yoğurt, görünüş olarak birbirine benzer. Her iki ürün arasındaki fark ise birinin probiyotik üretimine yardımcı olması diğerinin kendisinin probiyotik olmasıdır. Yani yoğurt, içerdiği bileşenler ile probiyotik üretimine katkıda bulunurken kefir, direkt olarak bu mikroorganizmaları içermektedir. Bu özelliği ile sindirim sorunlarına daha hızlı bir çözüm sunar. Ayrıca yoğurtta “iyi bakteriler” olan bifidobakterler ve laktobasiller varken, kefirde bu bakterilere ek olarak lactobacillus caucasus, leuconostoc, asetobacter ve streptokok gibi bakteriler bulunmaktadır.

 

Kefirin Dezavantajları: İçerdiği yüksek kalori nedeniyle fazla tüketimi kilo almanıza neden olabilir. Bir bardak kefir 150 kaloridir ve 8 gram yağ içerir. Yağ oranının az olması için kefir satın alırken “az yağlı” olmasına dikkat edin. Organik kefir normal kefirden daha fazla “iyi bakteri” içermektedir. Bazı araştırmalar kefirde bulunan bazı bakterilerin ishale neden olabileceğini ortaya koymaktadır. Kefir ve diğer probiyotikler bebeklerde kullanılmamalıdır.

 

Ece Köseoğlu

 

Bakmadan Geçme