Kefir Nedir?

Kefir yüzyıllardır yaygın olarak kullanılan şifalı bir besindir. Krema kıvamında, hafif ekşimsi bir tadı vardır. Ana...

Kefir yüzyıllardır yaygın olarak kullanılan şifalı bir besindir. Krema kıvamında, hafif ekşimsi bir tadı vardır. Ana maddesi fermente kefir sütüdür. Probiyotik bir besindir. Yaklaşık 30-50 çeşit faydalı mikroorganizmalar ve maya türünün bulunduğu kefir taneleri sütün içinde kaldıkça büyüyor ve çoğalıyorlar. Ekşi hamur ekmeğinin ‘başlangıç maddesi’ olduğu bu faydalı besin, ‘marş’ tahılları, mayalar, süt proteinleri ile bakterilerin bir kombinasyonudur. Kefir en çok inek sütü ile yapılır, ancak süt ürünleri dışında başka şekillerde yapılması da mümkündür. Kefirin faydaları ile ilgili günümüzde yayınlanmış yüzlerce bilimsel araştırma vardır. Sindirim sistemi, bağırsak sağlığı ve bağışıklık için çok büyük faydası vardır.

Kabızlık, hazımsızlık gibi sindirim sorunlarının tedavi edilmesinde büyük rolü vardır. Koleströlü düşürmekte etkilidir. Kanser ve tümörün oluşumunu ve etkisi önlemektedir. İçinde bulunan A vitamini sayesinde göz sağlığı konusunda etkilidir. Kalp sağlığını korumaktadır. Sivilceli bölgelere sürüldüğü takdirde sivilce oluşumunu önlemektedir. Midede meydana gelen krampları yavaşlatmada etkilidir. Vücuttaki fazla tuz ve ödemin uzaklaştırılmasında etkilidir. Sinüzite iyi gelmektedir. Ek olarak yağ miktarı fazla olduğu için porsiyon kontürolun de tüketilmelidir. Ayrıca 2 yaş altı çocuklarda tüketilmemesi önerilmektedir.

1 bardak kefir yaklaşık 150 kaloridir ve 8 gram yağ, 30 gram kolesterol ve 12 gram karbonhidrat içerir. Protein bakımından oldukça zengin olan kefirin A vitamini , C vitamini ,sodyum ve potasyum içerir.

Evde kefir Nasıl Yapılır ?

Kefir Yapmak İçin Gereken Malzemeler

1 litre süt (Bulabilirseniz taze keçi sütü, yoksa çiğ veya pastörize süt olabilir)

30-50 gram kefir mayası

Cam kavanoz

Plastik süzgeç

Yapılışı

Önce çiğ süt kaynatılır ve soğumaya bırakılır ve üzerinde oluşan kaymak alınır,

Soğuyan süt 20-25 dereceye geldiğinde kefir mayası ilave edilir,

Kavanozun ağzı hava alacak, ama toz girmeyecek bir şekilde peçete veya temiz gevşek dokulu bir bezle kapatılır,

20-25 derecede kalacağı bir yerde bırakılır, hava soğuk ise kavanozun etrafı bezle sarılır,

18-24 saat sütün pıhtılaşması beklenir,

Süt pıhtılaştığında kefir olmuş demektir,

Olgunlaşması için buzdolabında bir gece bekletilir,

Sonra kefir plastik bir süzgeçle süzülür,

Süzülen kefir içilmeye hazırdır, 2 gün kadar buzdolabında bekletilebilir.

Bakmadan Geçme