Kanser ve beslenme

Kanser oluşumunda sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, alkol ve tütün kulanımı çok etkilidir tabi genetik faktörleri...

Kanser oluşumunda sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, alkol ve tütün kulanımı çok etkilidir tabi genetik faktörleri de göz ardı etmemek lazım. Bu hafta kanserden korunmak için: neler yapmalıyız? Hangi besinleri tüketmeliyiz? Sorularına cevap vereceğiz.

NELER YAPMALIYIZ?

Sağlıklı, kendi vücudunuza uygun bir diyet eşliğinde ideal kiloyu korumak ve düzenli spor yapmak yaşam boyu kansere yakalanma riskini önemli ölçüde azaltır.bunların yanı sıra uyku düzeni bozukluğu, alkol ve tütün ürünleri kullanımı da kansere yakalanma riskini artırır bu yüzden uzak durulmalıdır.

HANGİ BESİNLERİ TÜKETMELİYİZ?

• Sarımsak: Sarımsağın aktif bileşeni olan di-alil-disülfidinin hem tümör oluşumunu hem tümör gelişimini engellediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

• Hamsi, istavrit, uskumru gibi yüzey balıkları:.Omega 3 içeriği zengin olduğu için haftada 2-3 kez tüketilmesinde fayda vardır.

• Ceviz: İçerdiği bileşenleri çok faydalıdır. Porsiyon konturolünde tüketilmelidir.

• Zerdeçal: Zerdeçaldaki kurkumin maddesi, antiinflamatuvar ve antioksidan etkisi kanser oluşumu ve tedavisi sırasında etkilidir.

• Yeşil çay: içeriği ile kansere karşı koruma sağlar. şekersiz içilmelidir.

• Kırmızı meyveler: Yaban mersini, böğürtlen, çilek, siyah üzüm, nar gibi kırmızı meyveler, içeriğindeki fenolik ve flavonoid gibi biyoaktif bileşenler sayesinde anti-kanser özelliktedir.

• Brokoli: brokoli hücre yapısını koruyarak vücudu kanser gibi hücre yapısını değiştirerek ilerleyen hastalıklara karşı koruma sağlar.

• Kefir: Saccoromyces, steptoccoccus, cremoiris ve betabacterium caucasum gibi bazı yararlı mantar ve bakteri karışımlarını içeren kefir, immün sistemi güçlendirerek koruyucu etki sağlamaktadır.

Bakmadan Geçme