'Kadını ikinci plana atan toplumlar kaybetmeye mahkum olacaktır'
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Dikmen, gazetemize...
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Dikmen, gazetemize yaptığı açıklamada, “Geçmişten günümüze kadınların mücadelesinde süregelen pek çok sorun var. Kadına yönelik şiddetten, yasalarda yer alan hakların tırpanlanmasına, uygulanmamasına, küçük yaşta evlilikten işyerindeki tacize kadar… Kadınlar, hayatın her alanında olduğu gibi çalışma yaşamında da ayrımcılığa ve şiddete maruz bırakılıyor. Siyasette kadının adı var, yeri yok. Tüm siyasi partilerin kadın sorun ve talepleriyle daha çok ilgilenmeleri gerekiyor. Toplumun kadına bakışı, ona yüzyıllardan bu yana biçilmiş roller, cinsiyetçi yaklaşım medyada da devam ediyor. Medyanın kadına yönelik şiddetle bir aşk nefret ilişkisi var. Yayınlarıyla şiddeti besleyen de medya, sorunun açığa çıkıp farkındalığın artmasını sağlayan da… Medya kadını genellikle, bireysel bir varlık, kişi değil, eş-anne, magazin malzemesi, konu mankeni, cinsel nesne ya da “mağdur” olarak görmeyi seviyor. Ya da bir kısmı, tamamen yok sayıyor; bazı gazetelerde neredeyse hiç kadın fotoğrafı veya haberi yer almıyor. Ana akım medyada kadına yönelik şiddetin yansıtılma biçimleri, cinsel şiddeti gündemleştirmeyi amaçlayan kampanyalar, medyada çalışan kadının maruz kaldığı cinsiyetçi tutumlar sürüyor” ifadelerine yer verdi.
“Bakış açısı ve algılar değişmelidir”
Dikmen, açıklamalarının devamında, “Alternatif medyada kadın bakış açısıyla habercilik yapmak yani kadın odaklı habercilik son derece önemli. Kadın odaklı habercilik; kadın hakları konusunda bilgilendirici, kadınları güçlendirici, kadınların maruz kaldığı hak ihlallerini takip eden, gündelik gazetecilik pratikleri sırasında kadın hakları ihlalinde bulunmayan bir habercilik anlayışından öte her haberin kadınlar lehine dönüşümlere öncülük edebilecek biçimde kurulduğu, çözüm odaklı bir habercilik demek. Medyada kullanılan eril dil, fotoğrafa bakış açısı ve kullanımı gibi sorunlar bir tarafa aslında kadının ancak şiddete uğradıktan sonra haber olabilmesi başlı başına bir hak ihlalidir. Kadını ikinci plana atan toplumlar her zaman kaybetmeye, gerilemeye mahkum olacaktır. Yaşadığımız dönem, kadınlar için oldukça zor ve kabul edilemez. Toplumsal eşitlik için kadın erkek ayrımına son verilmelidir. Bakış açısı ve algılar değişmelidir. Kadının üretimin her noktasında yer almasının önü açılmalıdır. Ancak bu şekilde ülkemiz ‘çağdaş medeniyetler’ seviyesine ulaşacaktır” dedi.
Onur Karagöz
Bakmadan Geçme





