- Haberler
- Kadına yönelik şiddet masaya yatırıldı
Kadına yönelik şiddet masaya yatırıldı
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Haftası etkinlikleri çerçevesinde Ödemişli Kadın Avukatların öncülüğünde 'Kadın' konulu bir panel...
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Haftası etkinlikleri çerçevesinde Ödemişli Kadın Avukatların öncülüğünde “Kadın” konulu bir panel düzenlendi.
Eski otogar üzerindeki nikah salonunda düzenlenen panele Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Ana bilim Dalı öğretim üyesi Candide Şentürk, Emekli Hakim Murat Aydın ve İzmir Barosu Kadın hakları Merkezi Yönetim Kurulu Merkezi üyesi Av. Seda Banu Akyüz katıldılar. Panelin açılış konuşmasını Ödemiş Baro Temsilcisi Av. Mine Donduran yaparken, panelin hazırlayıcılarından Av. Elif Er katılımcıları tanıttı.
İlk olarak söz alan Candide Şentürk “Kadına Yönelik Şiddet ve Şiddetin Özel Görünüş Biçimlerinin Ceza Hukuku Boyutunu anlatırken Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) eski Başkan Yardımcısı Hakim Murat Aydın “Ev İçi Şiddetin Önlenmesi”ne yönelik sosyolojik tespitlerde bulundu.
“AİLE İÇİ ŞİDDET DEĞİL EV İÇİ ŞİDDET”
Her şeyin dilde başladığına, dilin düşünceyi, düşüncenin eylemleri belirlediğine dikkat çeken Murat Aydın öncelikle konunun “Aile içi Şiddet” olarak tanımlanmasının yanlışlığına dikkat çekerek doğru tanımlamanın “Ev içi şiddet” olduğunu, konunun aile şemsiyesinde ele alınması halinde bireyden çok aileyi kutsayan anlayışın aileyi koruma saiki ile hareket edileceğinden bireyin dolayısıyla suçun genel mağduru olan kadının bundan zarar göreceğinden bahsederken, kanunun konuya ilişkin şiddet kavramını bu merkezde ele almasının gerekliliği üzerinde durdu.
Yine kanuna ve topluma hakim “eril dili” örnekleyen ve eleştiren Murat Aydın, kadını bir üretim aracı olan gören sosyal yapının, bugünkü şiddet sarmalının temelinde yatan temel neden olduğuna dikkat çekti.
MEDYANIN KONUYA İLGİSİ ETKİLİ OLUYOR
İzmir Barosu Kadın hakları Merkezi Yönetim Kurulu Merkezi üyesi Av. Seda Banu Akyüz ise “Kadına şiddetle ilgili Dava Örnekleri ve uygulamaya Dönük Sorunlar” üzerinden açıklamalarda bulundu. İzmir Barosu Kadın Haklarına yapılan başvurulardan ve kamuoyuna mal olan Kadın Cinayeti dosyalarının akıbetlerinden bahseden Akyüz , Mahkemelerin Baroların bu tür davalara müdahil olmasına sıcak bakmadığını, medyanın dosyaları ele almasının yargının tutumunda ve kararlarında da etkili olduğunu, ancak yargının takdir yetkisini geleneksel yapı ve sosyal saiklerle sanık lehine kullanma eğiliminde odluğunu, kadın cinayeti faillerinin neredeyse tamamının “iyi hal” indirimi aldıklarını örnekleri ile anlattı.
Başar Uçar
Bakmadan Geçme





