- Haberler
- Kadına şiddete karşı mesaj verdiler
Kadına şiddete karşı mesaj verdiler
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Ödemiş Ticaret Odası (ÖTO) Kadın Girişimciler...
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Ödemiş Ticaret Odası (ÖTO) Kadın Girişimciler Kurulu Yönetim Kurulu üyeleri, şiddeti kınamak adına dün saat 13.00’te Hükümet Meydanı’nın önünde basın açıklaması yaptı.
Açıklamaya ÖTO Kadın Girişimciler Kurulu üyelerinin yanı sıra siyasi partilerin ilçe liderleri, oda başkanları, muhtarlar ile Sivil Toplum Kuruluşu (STK) üyeleri de katılım sağladı. Yakalarına mor kart asan Ödemişliler, ellerinde mor pankart ve balonlarla açıklamayı dinledi.
”İnsanlık ayıbının yıl dönümüdür”
ÖTO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Mualla Akgün’ün yaptığı basın açıklamasından satır başlıkları ise şu şekilde: ”25 Kasım, bundan tam 47 yıl önce Dominik Cumhuriyeti’nde Trujillo diktatörlüğüne karşı özgürlük mücadelesini yükselten Mirabel kız kardeşlerin, diktatörlüğün askerleri tarafından tecavüz edildikten sonra vahşi bir şekilde katledildikleri utanç gününün ve insanlık ayıbının yıl dönümüdür. Türkiye’de ilk 25 Kasım etkinliği, 1991 yılında Mor Çatı tarafından gerçekleştirilmiştir. 25 Kasım; utancın, onurun, yan yana umudun ve sevginin karanlığı baskın çıktığı buruk yıl dönümüdür. Kanat çırptıkça yükselen, yükseldikçe özgürleşen insanlığın kadın aklında, kadın yüreğinde, kadın elinde yücelttiği; yaşam, barış, eşitlik ve kardeşliğin yani sevgiyle şiddetin hesaplaşmaya durduğu günün yıl dönümüdür.”
”Şiddet, şiddeti çözmez
ancak tırmandırır”
Akgün, açıklamanın devamında şu cümlelerin altını çizdi: ”Kadına karşı şiddet, insan hakları ihlalidir ve suçtur. Hem yasada hem de yasaların uygulanmasında kadınlara karşı ayrımcılığın ve kadınlarla erkekler arasında eşitsizliklerin bir sonucudur. ‘Kadına şiddet’ denildiğinde sadece fiziksel şiddetin algılanmaması gerektiğinin vurgulanması gereken bir gündür. ‘Cennet, anaların ayakları altındadır. Analar da babaların ayakları altında’ sözünün geçerliliğini yitirdiği günler görmek için harekete geçmek gerekir.
Evde, işyerinde, sokakta, okulda ayrımcılık, sözlü taciz, yıldırma şiddet tanımındadır. Şiddet piramidinin en tepesinde kadın cinayetleri, aşağıya doğru fiziksel ve sözel şiddet bulunuyor. Kadını suçlama, insanlıktan çıkarma, katı geleneksel roller, cinsiyetçi nefret dolu aşağılayıcı dil ve şakalar yer alıyor. Masum gibi görünen şakalar ve fıkralar, sonunda ölüme kadar gidebilen yolun basamakları oluyor. Şiddeti onaylayan, meşrulaştıran zihniyet değişmedikçe kadına yönelik şiddet bitmez. Şiddetin bir bölümüne karşı mücadele edip diğer bir bölümüne onay vermek, şiddetten yana olmak demektir. Oysa biz kadınlar biliyoruz ki şiddet, şiddeti çözmez ancak tırmandırır. Şiddetsiz bir geleceğin yolu, ancak sevgiyle örülebilir.”
Akgün’ün açıklamasının ardından ellerinde mor balon tutan kadınlar, balonları göğe bıraktı.
Ece Köseoğlu
Bakmadan Geçme





