Kadın emeğini gücü: Unutulmaya yüz tutmuş yemekler sofrada!
Yeni İzmir gazetesinden Şaha Çimen‘in özel haberine göre Seferihisarlı kadınların kendi anneanne-babaanne tariflerini kullanarak hazırladıkları tarihi...
Yeni İzmir gazetesinden Şaha Çimen‘in özel haberine göre Seferihisarlı kadınların kendi anneanne-babaanne tariflerini kullanarak hazırladıkları tarihi yerel tatlar, kooperatif dükkânında satışa sunuluyor.
Kadınların evlerinde hazırladıkları lezzetler, Seferihisar Hanımeli Kooperatifi sayesinde artık evlerinin dışına çıkarak daha geniş bir kitleyle buluşuyor. Ayrıca, kooperatif bünyesinde kadınların kendi ürettiği tekstil ürünleri de satılıyor. Bu şekilde kadınlar, hem kendilerine gelir sağlamış oluyorlar hem de maharetlerini evin dışına çıkararak kendilerine yeni iş alanları açmış durumdalar.
Seferihisar Hanımeli Kooperatifi, kadınların geleneksel lezzetleri günümüze taşımaları ve unutulmaya yüz tutmuş tatları yeniden canlandırmaları için büyük bir adım atıyor. Ayrıca, kooperatifin açılması Seferihisarlıların da desteğiyle gerçekleşti ve böylece kadınlar maharetlerini daha geniş bir kitleyle paylaşarak kalkınmaya katkı sağlamış oldu
SEFERİHİSARLILARIN BÜYÜK DESTEĞİ
Seferihisar’ın yerlilerinden olduğunu söyleyen Seferihisar Hanımeli Kooperatifi Başkanı Fikriye Sayarer Evin, kooperatifi 2022 yılının ağustos ayında faaliyete geçirdiklerini şu şekilde ifade etti:
“Biz burayı ilk açtığımızda maddi anlamda çok bir birikimimiz yoktu. Kendi başımıza açmamız çok zahmetliydi. Şu an burada çalışıyorsak bu Seferihisar’ı sevenlerin desteğiyle oldu. Dükkân sahibimiz masaları, dolapları hiçbir ücret talep etmeden bize bıraktı. Seferihisar’dan bir ağabeyimiz bize bir kurutma fırını verdi. Bir iş adamı ağabeyimiz, buranın milletvekilleri ve bakanları bu konuda çok destek çıktılar bize. Burayı biz işletiyoruz ama altında Seferihisarlıların büyük desteği yatıyor. Onların desteğiyle de bu günlere kadar geldik”.
Seferihisar Hanımeli Kooperatif dükkanın bünyesinde 10 kadının çalıştığını ifade eden Evin sözlerine şu şekilde devam etti:
“Biz Hanımeli Kooperatifi olarak yöresel ürünlerin satışını yaparak kendimize ek gelir sağlamaya çalışıyoruz. Dükkânımızda genel olarak Seferihisar mutfağı olarak hizmet veriyoruz. Seferihisar’da unutulmaya yüz tutmuş sadece yerli halkın bildiği ve üyelerimizin anneanne ve babaannesinin reçeteleriyle menülerimizi hazırlıyoruz. Buna ilave olarak bir de sadece üyelerimize ait olan bir tekstil reyonumuz var. Eski dantelleri, yeni ev ürünlerine monte ettik bazıları direk dantel masa örtüleri yastıklar el ölmesi çantalar gibi aklınıza gelebilecek birçok el emeği tekstil ürünümüzü de burada satmaya çalışıyoruz”.
YEMEKLERİN HEPSİ GÜNLÜK
Seferihisar mutfağına özgü yemekler yaptıklarını belirten Evin, yemekler hakkında da bilgi veren Evin, “Bütün her şey bahçemizde yetişen sebze meyvelerden yola üretiliyor. Kendi elimizde olmayan ya da kalmayan ürünü yine köylerimizden kadın üreticilerden temin ediyoruz. Ürünlerimizin hepsi Seferihisar’a özgü hiç bir yerde yemediğiniz hatta bulamayacağınız yemekler var. Yemeklerimizin hepsi günlük hazırlanıyor. Yemeklerimiz erken saatlerde bitiyor genellikle. Arta kalanları etrafımızda tanıdığımız ihtiyaç sahiplerine veriyoruz. Buradaki mutfağımızda Yuvalaca köftesi, samsades tatlısı, ekmek dolması, lok lok yemeği, Kıssarlı tarhanası, Tortulu çekme makarna… Bizim mutfağımızdaki tatları saysak bitmez. Yelpazesi çok geniştir” ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi