- Haberler
- JES'e karşı buluştular
JES'e karşı buluştular
Küçük Menderes Havzası'nda açılması düşünülen jeotermal kaynak arama ve santralleriyle ilgili İzmir Valiliği tarafından onaylanan ve...
Küçük Menderes Havzası’nda açılması düşünülen jeotermal kaynak arama ve santralleriyle ilgili İzmir Valiliği tarafından onaylanan ve perşembe günü düzenlenecek ihale kapsamında Ödemiş Belediyesi bilgilendirme toplantısı yaptı.
950 bin dekarlık alan ihaleye çıkarılıyor
Cumartesi günü eski garajın üzerinde bulunan Ödemiş Belediyesi Nikah Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Ödemiş Kent Konseyi üyeleri, muhtarlar, kooperatif başkanları, Ege Bölgesi’nin çeşitli noktalarından katılım sağlayan sivil toplum kuruluşları (STK), TEMA Vakfı temsilcileri, dernekler ile Ödemiş’in çok sayıda oda başkanı ile siyasi parti üyeleri de katılım sağladı.
Toplantının başlangıcında konuşma yapan Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı, katılımcıları perşembe günü yapılacak ihale kapsamında bilgilendirerek,”Tire’de 180 bin dekar, Ödemiş’te 25 bin dekar, Kiraz’da 30 bin dekar, il genelinde 35 projede 950 bin dekarlık bir alan ihaleye çıkarılacak. Bu da tarım alanlarımızın üçte biri anlamına geliyor” dedi.
“Katılan herkes, sesimize ses olmalı”
Taşlı’nın yaptığı bilgilendirmenin ardından Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, ”Havzamız, yer üstü zenginlikleri bakımından çok zengin. Dünyanın en verimli ovalarının içinde çeşitlilik anlamında en başta geliyoruz. Sesimizi perşembe gününe kadar doğru düzgün duyurmak zorundayız. Satış, perşembe günü gerçekleştirilecek. İhaleyi alacak insanlar muhakkak bellidir. Bunun peşinde olanlar mutlaka vardır. Biz, buna ‘Dur’ denilmesini istiyoruz. Sayın valimizin bu konuda duyarlı olduğuna inanıyorum da biliyorum da. Dileriz ki bu ses, bugünden itibaren duyulur.
İzmir’de yaklaşık bir milyon dekarlık bir alan; Ödemiş, Tire ve Kiraz’da 240 bin dekar alan bu proje için ihaleye çıkacak. Bizim bölgemizde, Kiraz’da oluyorsa bize de zararı olacak. Ödemiş’te olacaksa Bayındır’a da Tire’ye de zararı var. Aynı ovadaysak; aynı iklimi, rüzgarı, yağmuru yaşıyorsak bunun zararı, tüm havzaya olacak anlamına geliyor. Bu konuyla alakalı bilgisi olan, bu işe çaba sarf eden bilim insanları bizi uyarıyor, ‘Dikkat edin. Toprağınızın kıymetini bilin’ diye.
‘Ödemiş’te yaklaşık 25 bin dekar alan’ diyoruz. İhale, Yeniceköy Mahallesi’ndeki alanlar için ancak sadece o noktayı etkilemeyecek. Rüzgarın da etkisiyle tüm mahallelere etkisini gösterecek. Bademli Mahallesi’nin Türkiye’nin fidancılık kapsamında yüzde 65 ihtiyacını karşılamasıyla övünelim artık ama mahvetmek için de yine orada yan yana olacağız. İşte buna ‘Dur’ diyebilmenin yolu da hepimizin bir arada durması, birbirimizi yüreklendirmek ve birbirimize güç vermekten geçiyor. Buraya katılan herkes, sesimize ses olmalı. Sesimiz; toprağımıza sahip çıkmak, toprağımız da geleceğimize sahip çıkmakla eş değerli” şeklinde konuştu.
”Aydın’ın kaderini siz de yaşamayın”
Mehmet Eriş’in konuşması sonrası geçtiğimiz zamanda Jeotermal Enerji Santrali’ne (JES) karşı mücadele veren Aydın Çevre Platformu Başkanı Mehmet Vergili kürsüye geldi. Vergili, JES’e karşı nasıl direndiklerini, süreçleri ve yaşanılanları katılımcılarla paylaştı. Vergili, ”Siz, bir örnek teşkil ediyorsunuz. Milli Mücadele döneminde de bu böyleydi. Bir araya gelerek beraberliğinizi de gösterdiniz. Bu yönüyle ve değerleriyle Ödemiş, benim için daima bambaşka olmuştur. Burada üreten insan çok. Aydın’ın kaderini siz de yaşamayın. Ege Bölgesi’nin altı da üstü de çok değerli ancak üstü geleceğimiz, sağlığımız için çok daha önemli.
Bize JES kapsamında öyle çok propagandalar yapıldı ki. ‘100 bin ev ısınacak. Elektriği on kat daha ucuz ödeyeceksiniz’ gibi şeyler söyleniyordu. Oysa JES onlara kar, bize ise kanser, üretim kaybı ve Aydın’ın terk edilmesini getirdi. Prosedürlere uyulmadan yapılan pek çok durum karşısında davalarımızla mücadeleye başladık. O dönemde JES noktalarında bal üreticilerimizin arıları öldü. İflas eden çok arkadaşımız oldu. İnsanlar, kanser olmaya başladı. Kalp hastalıkları ise Türkiye’nin ortalamasının üç katı kadar arttı. Halk, bu durumlar sonrası uyanmaya başladı. Halkın mücadelesiyle sekiz ihaleyi iptal ettirdik. Eğer ipin ucunu baştan yakalayamazsanız hukuk, yasa hiçbir şey dinlenmeyecektir. Halk mücadele ederse, birlikte olursanız, kamuoyu yaratır ve tepki oluşturursanız bu durumun ancak önüne geçebilirsiniz. Bu konuyla alakalı halkın kesinlikle bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bu işin siyaseti ya da partisi de yok. Çevrede doğru dürüst, namuslu vatandaşa ihtiyaç var” cümlelerini kullandı.
Ece Köseoğlu