İzmirli gazeteciler Rize'de çayın serüvenine tanıklık etti
İzmir'den gelen 15 gazeteciden oluşan heyet, Rize Ticaret Borsası'na bağlı Çay ve Rize Çay Araştırma Uygulama Merkezi'ni ziyaret ederek çayın tarladan sofraya uzanan yolculuğunu yerinde gözlemledi.
Tura, Aris Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Atahan Keçeci ve TV9 Genel Yayın Yönetmeni Seher Onay da katıldı.
Ziyarette gazetecilere bilgi veren Genel Müdür Teoman Küçükmustafa,“Burası Rize Ticaret Borsası’na ait bir tesis. İlk etapta yaş çay üretim tesisimiz kuruldu. Çiftçilerimizden aldığımız yaş çayı işleyerek kuru çay haline getiriyoruz. Ürettiğimiz çayı kendi markamızla paketleyip satışını yapıyoruz” diyen Küçükmustafa, merkezin sadece kendi üretimi için değil, sektördeki diğer küçük ve orta ölçekli işletmeler için de hizmet sunduğunu vurguladı.
“Harmanlama ve paketleme birimimizle, Türk çay sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerimize fason üretim, her türlü AR-GE ve paketleme desteği sağlıyoruz. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan akredite bir laboratuvarımız var. Burada tüm çayların analizlerini yapıyoruz” ifadelerini kullanan Küçükmustafa, merkezin çay sektörüne giriş yapmak isteyen herkese kapılarını açtığını söyledi. “Bir kişi buraya geldiğinde, ister sermayesi olsun ister çaydan hiç anlamasın; ona çayın bulunmasından üretimine kadar her aşamada danışmanlık sağlıyoruz. Küçük ve orta ölçekli işletmelerimize destek olmak en büyük önceliğimiz. Başkanımız Mehmet Erdoğan, yönetimimiz ve meclisimizden aldığımız talimatlarla çalışmalarımızı ekip arkadaşlarımız ve bilim insanlarımızla birlikte sürdürüyoruz” dedi.
Merkezde görevli Çevre Mühendisi Muhammet Çomoğlu ise gazetecilere siyah çayın üretim sürecini anlattı. Çomoğlu, siyah çayda ilk aşamanın “soldurma” olduğunu ifade ederek, “Toplanan çay yaprağının yaklaşık yüzde 80’i sudan oluşuyor. Bu haliyle işlememiz mümkün değil. Fazla suyu uzaklaştırmamız gerekiyor. Çayı konveyör bant yardımıyla sisteme alıyoruz ve sıcak hava entegre ederek, yaklaşık 6-8 saat süren bir süreçte yapraklardaki fazla suyu gideriyoruz. Böylece çay, kıvırma için hazır hale geliyor” dedi.
Kıvırma aşamasında ortam sıcaklığına dikkat ettiklerini aktaran Çomoğlu, “Mayıs çayı üretiminde, yağmursuz bir havadaysak ortam sıcaklığını 30 santigrat dereceye ayarlıyoruz. Ancak yağmurlu havalarda çay daha ıslak geldiği için sıcaklığı biraz artırmamız gerekiyor. Üçüncü sürgünlerde ise çayın su miktarı zaten daha düşük olduğundan daha düşük sıcaklık yeterli oluyor” diye konuştu.
Mayıs çayının sektördeki özel yerini de vurgulayan Çomoğlu, “İlk sürgün olan mayıs çayı, toprağın dinlenmiş olduğu, üzerine kar yağmış bir dönemin ürünü. Bu da çayın aromasını ve lezzetini artırıyor. Bu yüzden mayıs çayı çok kıymetlidir” ifadelerini kullandı.
Bakmadan Geçme





