İzmir'in enerji üssü oldu

Ödemiş'in doğusundaki mahallelerden Orhangazi, adeta İzmir'in güneş tarlasına dönüştü. Orhangazi sınırları içerisinde güneş enerjisinden elektrik elde...

Ödemiş’in doğusundaki mahallelerden Orhangazi, adeta İzmir’in güneş tarlasına dönüştü. Orhangazi sınırları içerisinde güneş enerjisinden elektrik elde eden 3 ayrı güneş enerjisi santrali kuruldu.

Küçük Menderes havzası son yıllarda yenilenebilir enerji yatırımlarının ilgi odağı haline geldi. Dağlarda rüzgâr enerjisi santrallerinin sayısı tartışmalara rağmen hızla artarken güneş ışığından elektrik üretme konusunda da bölgeye dev yatırımlar yapıldı.

İzmir’de metrekare başına güneş ışığının en fazla düştüğü bölge olan Küçük Menderes havzasında güneş enerjisi santrallerinin sayısı da giderek artıyor. Ödemiş’te Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tesislerindeki elektriğin bir bölümünü güneş panelleriyle üretmesiyle başlayan güneş enerjisi yatırımları dev boyutlara ulaştı. Ödemiş’in doğusundaki Orhangazi ve Köfündere mahallelerinin yakınlarında arka arkaya güneş enerjisi santralleri yapılmaya başlandı.

Ödemiş, Tire, Bayındır, Kemalpaşa gibi güney ilçelerinde ortalama yıllık metrekare başına düşen güneş radyasyonunun 1800 KWh’e ulaşması nedeniyle enerji yatırımları bu bölgede yoğunlaşırken Ödemiş’in Orhangazi Mahallesi’nin kırsal alanları adeta güneş tarlasına dönüştü.

 

İzmir’in en büyük güneş tarlası: Orhangazi

Bir yandan tarımsal sulama konusunda da sıkıntılar yaşayan mahallede nispeten daha az verimli olan topraklara sahip tarlalar kısa süre içerisinde elektrik üretim üssü haline geldi. En büyüğü 11,7 MW kurulu güce sahip olmak üzere toplam üç güneş enerjisi santrali Orhangazi Mahallesi’nde kuruldu.  Yılsan Yatırım Holding’e ait 211 hektarlık alanda 11,7 MW kurulu güce sahip güneş enerjisi santrali aynı zamanda İzmir’in en büyük güneş tarlası olma özelliğini taşıyor.

Ödemiş’te altyapısı hazır hale getirilen Organize Sanayi Bölgesi’nin tam karşısındaki tepelerin eteklerine kurulan GES’lerle birlikte bölgenin görünümü değişti. Ödemiş ile Kiraz sınırları arasındaki alanlarda bir güneş enerjisi santrali kurmak için daha hazırlıklar devam ediyor.

İzmir’in en büyük güneş tarlasının Orhangazi sınırları içerisinde olduğunu belirten Orhangazi Mahalle Muhtarı Erdal Ünlü, “Mahallemizde özellikle ekim dikim yapılamayan alanlar enerji üretim bölgesine dönüştü. Şu anda üç tane güneş enerjisi santrali var. Mahallemizde bir yandan sulama suyu sıkıntısı yaşanmakta idi. Bu nedenle boş kalan alanlar yatırımcılar tarafından cazip koşullarla alındı. Dev enerji yatırımları yapıldı. İzmir’in bu alandaki en büyük güneş enerjisinden elektrik üretme sahası olduğumuzu söyleyebiliriz. Sadece Orhangazi değil Kiraz’a doğru da yatırımlar ilerliyor. Güneş potansiyeli çok yüksek bizim bölgemizin. Yılda 300 güne yakın güneşli gün sayısı var. Yazın günlerin yarısı güneşli geçiyor. Bu açıdan yatırımlar konusunda da bir ilgi söz konusu” dedi.

İZKA bünyesinde faaliyet gösteren İzmir Yatırım Destek Ofisi verilerine göre İzmir’in kuzey ilçelerinde güneş radyasyonu ortalaması 1500 KWh/m2-yıl iken Kiraz, Ödemiş, Tire, Bayındır, Kemalpaşa gibi güney ilçelerinde ortalama,

1800 KWh/ m2-yıla ulaşıyor. 300’den fazla güneşli gün ve yaz aylarında 12 saate ulaşan güneşlenme süresi ile Küçük Menderes havzasındaki koşullar yaklaşık 4.000 MW’lık  güneş enerjisi potansiyeli sunuyor.

Başar Uçar

Bakmadan Geçme