• Haberler
  • Çevre
  • İzmir’de Sakız Üretiminde Urla’da İlk Hasat Yapıldı

İzmir’de Sakız Üretiminde Urla’da İlk Hasat Yapıldı

Sakız ağacı sayısını artırmak amacıyla Çeşme-Urla-Karaburun bölgesinde başlatılan projenin bir parçası olarak, 2013 yılında Urla’nın Demirci...

Sakız ağacı sayısını artırmak amacıyla Çeşme-Urla-Karaburun bölgesinde başlatılan projenin bir parçası olarak, 2013 yılında Urla’nın Demirci Mahallesi’nde bulunan 6 dönümlük alana, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 306 adet sakız fidanı dikildi. Yıllarca süren bakım çalışmalarının ardından, bu yıl ilk kez sakız ağaçlarından hasat gerçekleştirildi.

İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, yaptığı açıklamada, sakızın gastronomi ve kozmetik gibi birçok alanda kullanıldığını ve ekonomik olarak değerli bir ürün olduğunu belirtti. Derince, dünya genelinde en fazla sakız üretiminin Yunanistan’ın Sakız Adası’nda gerçekleştiğini, ancak Çeşme, Urla ve Karaburun yarımadasının da sakız ağacının doğal yetişme alanlarından biri olduğunu vurguladı. Bu doğrultuda, Türkiye’nin kendi sakız üretimini artırarak ihracat potansiyelini geliştirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Haber

Derince, “Sakız ağaçları konusunda artık uzmanlaştık. Vatandaşlarımız en yakın Orman teşkilatına başvurarak sakız ağacı fidanı temin edebilirler ve boş alanları bu değerli ağaçlarla doldurabilirler” şeklinde konuştu. Aynı zamanda Tarım ve Orman Bakanlığının sakız ağacı yetiştiriciliğine büyük önem verdiğini ve bu konuda çeşitli destekler sunduğunu belirtti.

Sakız ağacı yetiştiriciliği, ağaçların dikildikten 4-5 yıl sonra ilk ürünün alınabileceği bir süreç olduğuna dikkat çeken Derince, ağaçların 10-15 yaşlarından itibaren 300-350 gram civarında ürün verdiğini açıkladı. Derince, vatandaşları sakız ağacı yetiştiriciliğine katkıda bulunmaya davet etti.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme