İzmir'in 70-80 Günlük Suyu Kaldı

Giderek artan sıcaklıklar, barajlardaki buharlaşmayı arttırdı, yıl boyu yeterli yağışı alamayan İzmir'i susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı.

 

Tahtalı Barajı’nda su seviyesi 12 metreye düştü

HER yıl yaz ayları başında susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kalan İzmir, bu yıl daha tehlikeli bir yaza giriyor. Barajların su seviyesi her yıl, bir önceki yıla göre daha düşük seviyelere gerilerken, DEÜ Çevresel Yerbilimleri Anabilim Dalı Başkanı ve Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nde öğretim üyesi, İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, barajlardaki suyun ancak 70-80 gün yetebileceğini söyledi.

İzmir’in dönem dönem kuraklık tehlikesi yaşadığını söyleyen Prof. Dr. Doğan Yaşar, her yıl adım adım tehlikeli döneme yaklaşıldığını anlattı. Yağış azlığı yanında göl ve nehirlerde kirliliğin çok arttığını, bu kaynakların da temiz su kaynağı olmaktan çıktığını vurgulayan Doğan Yaşar, “İnsanlar hemen bahçelerinde ya da tarlalarında kuyu açmayı suya daha kolay ulaşma fırsatı olarak gördükleri için yer altı kaynaklarını kurutmaya başladılar.

Obruklar artık sadece Konya ovasında yok. Yanı başımızda Manisa ovasında da obruk oluşumları başladı” dedi. Su ihtiyacını karşılamada yapılan en büyük hatanın kuyulardan su çekmek olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, şöyle devam etti; “Barajlarımız doluyken suyumuzu doğrudan barajlardan almalıydık. Kuyuları, rezervleri rahat bırakmalıydık. İZSU’da jeolog, hidrojeolog yok. Su açığını kapatabilmek için 32 milyon metreküplük su çekecek yerden. Yani tüm rezervleri harcamış olacaksınız.” Tarımsal sulamaya da dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar, “Her ortamda hatırlatıyorum. Çiğli

Arıtma Tesisi’ne 5. Faz eklenerek gri su elde edilebilir. Bu su tarım için çok değerli ve orada kullanılabilir. Böylece tarım baraj ya da kuyu sularını kullanmamış olur” dedi

 

Bakmadan Geçme